ANTE CIZMIC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Zaslužili smo ostanak! Naš gard bio je jasan odmah nakon što je Lovren zagalamio na Pašalića...

Završilo je porazom, ali ovaj put porazom koji neće puno boljeti…
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. studeni 2020. 09:51

S puno srca i morala Hrvatska se sinoć do 89. minute odupirala Portugalu, objeručke stezala bod u naručju, prije nego što je Dominik Livaković jednim poklon-bonom počastio suparnika za 3-2 pobjedu. Pokazat će se – nevažno. Uz dobar francuski dižestiv ‘vatreni’ su ipak sretno zaključili drugu kampanju u A razredu Lige nacija. Mission completed.

Nogomet je, kaže izlizana krilatica, igra jedanaest protiv jedanaest u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci, ali prava je istina da u fusnotama predivna igra ostavlja dovoljno prostora za najčudesnije male pričice. Jedna takva sinoć kaže da su Mile Škorić i Josip Juranović, godinama zaštitna lica HNL-a, bez respekta odigrali protiv napada od kojem se svakoj obrani tresu koljena. Ronaldo, Felix i Jota nisu mogli nauditi pričuvnim Dalićevim defenzivcima, osim u onim trenucima kada im je sekundirao engleski sudac Michael Oliver. On je na startu drugog dijela zažmirio na Jotino igranje rukom, nakon čega je Liverpoolov napadač isporučio asistenciju za gol Felixu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

U drugoj, još zabavnijoj iščašenoj pričici Mateo Kovačić je izrastao u serijskog ubojicu. 26-godišnjak je s dva gola na Poljudu zasjenio svoj kompletan dosadašnji opus u dresu nacionalne momčadi, s obzirom na to da je do utorka u 62 nastupa zabio samo jedan gol. Često prozivan u posljednje vrijeme Kovačić je odgovorio raskošnom golgeterskom predstavom nakon koje se neupućen netko morao zabuniti dok je odgonetavao tko su na terenu osvajači Zlatne lopte.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Igrao je Kovačić s više napadačke slobode, jer je Rog – još jedan dobitak utakmice, barem u onih 50 minuta koliko je izdržao na terenu prije drugog žutog kartona – krpao rupe pred obrambenim zidom. Prvi gol Kovačić je zabio iz peterca, u drugom pokušaju, nakon što je do kraja ispratio akciju. Drugi je bio gol klasnog veznog igrača, udarac s ruba kaznenog prostora u dalji vratarov kut.

Uvertira nije puno obećavala jer su Šveđani u prvom napadu zabili Francuzima, ali brzo su se ‘trikolori’ probudili i dobacili pojas za spašavanje Hrvatskoj, a ona je odlučila preživjeti u elitnoj skupini pa je u tom naumu na kraju i uspjela. Gard je od početka bio spušten; Lovren je nakon prve prodane lopte zagalamio “Mario, ostani gore!”, poručujući Pašaliću da zaboravi na taktiziranje. Dok su im ‘vatreni’ puhali za vrat, Portugalci su uspijevali držati loptu pod nadzorom, ali daleko od Livakovića. U većem dijelu dvoboja gledali smo izjednačenu igru. A onda se u 28. minuti pogotkom ukazao Kovačić.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Njegov gol usmjerio je utakmicu dok Oliver nije prestrogo iz igre isključio Roga, a onda ubrzo i velikodušno počastio Portugalce. Jota je rukom odnio loptu u kutu kaznenog prostora i asistirao Felixu za 2-1 vodstvo, a Oliver nije vidio prekršaj. S igračem manje Hrvatska je stisnula Portugalce i stigla do izjednačenja, ali se na koncu predala fatalizmu koji prati sve njezine dvoboje sa ‘selecaom’. Završilo je porazom, ali ovaj put porazom koji neće puno boljeti…

Linker
23. travanj 2024 19:10