Ante Čizmić/Cropix
NOVI SPORTCAST

Zašto Dalić nije pozvao ‘Dinamovog Pirla‘? ‘Zaključio je da mu nije potreban još jedan potencijalni vođa‘

Nakon Lovrena dolaze mlade snage, a Šutalo će dobiti prednost u odnosu na ostale, smatra Jurčević
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. ožujak 2023. 13:42

Hrvatska nogometna reprezentacija ima prvu akciju nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. Vatreni kreću u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine, a prvi protivnik je Wales. Ta će se utakmice igrati u subotu u Splitu, a u našem novom Sportcastu ugostili smo nogometnog trenera Nikolu Jurčevića koji je najavio ovu utakmicu.

- Još su jako svježe krasne uspomene sa Svjetskog prvenstva. Međutim, nogomet je takav da se moraš neprestano dokazivati. Svi znamo koliko je teško to razdoblje nakon velikih natjecanja, pogotovo kada si bio jako uspješan. Dođe malo do emocionalnog pražnjenja, samozadovoljstva unutar momčadi. Ove dvije utakmice će odrediti nastavak kvalifikacija. Najvažnija je stvar da se igrači ponovo motiviraju, da shvate koliko su važne te utakmice jer imamo dosta iskustva iz prošlosti gdje nakon uspjeha nije išlo sve glatko. Igranje u Splitu je definitivno veliku plus, a sasvim sigurno je da će biti sjajna atmosfera. Mislim da će to biti praznik nogometa - rekao je Jurčević dok je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola dodao:

- Dobra vijest je da se Torcida vraća i njihov štih će dodatno donijeti pritisak na Velšane, a nama dati krila. Imamo sve preduvjete da pokažemo tko je treći na svijetu.

U Sportcastu smo analizirali neke pozicije u momčadi Hrvatske, a prva tema je bila tko će zamijeniti Dejana Lovrena koji se oprostio od Vatrenih.

- Lovren je odigrao odlično Svjetsko prvenstvo, dolaze mlade snage i mislim da će Šutalo dobiti prednost u odnosu na ostatak konkurencije. Šutalo je već nakupio dosta utakmica u Dinamu, a ono što je odigrao u reprezentaciji odigrao je odlično - smatra Jurčević.

- Tandem Šutalo - Gvardiol će nam 10-12 godina nositi reprezentaciju. Vjerojatno ne postoji u svijetu tandem toliko mladih i toliko dobrih stopera - dodao je Šola.

image

Josip Šutalo

Ronald Goršić/Cropix

Pozicija desnog beka nam je jedno vrijeme bila sporna, a sada na njoj imamo dva igrača koja igraju odlično u Bundesligi, Josipa Juranovića i Josipa Stanišića.

- Juranović je odigrao odlično SP, a odlično je što imamo Stanišića jer je sama činjenica da je trener Bayerna odlučio izbaciti Cancela i umjesto njega staviti Stanišića je fenomenalna. Kada tražimo inicijativu Juranović je prvi izbor, a kada nam treba bolji defenzivni pristup onda imamo Stanišića - kaže Jurčević.

Neočekivani problem mogao bi se dogoditi u veznom redu jer Marcelo Brozović nije u pravoj formi, a ima i problema s ozljedom zbog koje je propustio prve treninge Vatrenih

- Nije se ništa posebno dogodilo. On je imao ozljedu zbog koje nije igrao prije SP-a, a onda je na Mundijalu odigrao sve minute pa je tu vjerojatno došlo do nekog zasićenja. Brozović nije uspio uhvatiti pravu formu, a Inter oscilira pa je njemu teško u takvoj momčadi igrati onako kako igra prije. Ako eventualno ne bude dovoljno spreman, izbornik će neupitno povući Modrića i Kovačića da igra dva zadnja vezna i staviti nekoga ispred njih - tvrdi Šola.

Jurčević je komentirao činjenicu da izbornik Zlatko Dalić u reprezentaciju nije pozvao Josipa Mišića kojeg su mnogi zazivali.

- Mišić je odličan igrač, on je u Dinamu glavni igrač u organizaciji igre. Mogu ga usporediti s Pirlom, on je playmaker iz drugog plana, a s obzirom na kalibar igrača koje ima hrvatska reprezentacija izbornik smatra da na takav način ne može odigrati ‘šesticu‘ kao što može, primjerice, Modrić ili Kovačić ako se povuku na tu poziciju. U defenzivnom smislu Mišić nije Brozović. Odličan je igrač, ali Dalić ima svoju viziju koja dobro funkcionira tako da moramo dati za pravo izborniku jer su svi potezi koje je povukao pokazali pobjedničkima. Mišić je igrač koji ima najviše dodira s loptom od cijele momčadi Dinama. Hrvatska reprezentacija je nešto drugo, a tu su glavni neki drugi igrači. Uz takve klase izbornik je zaključio da mu nije potreban još jedan igrač koji bi se želio nametnuti kao vođa momčadi.

image

Josip Mišić

Ronald Goršić/Cropix

Nekadašnji reprezentativac, pomoćnik Slavenu Biliću za njegovog izborničkog mandata, ali i izbornik Azerbajdžana tvrdi kako pisanja španjolskih medija o lošoj formi Luke Modrića nemaju osnovu.

- Od kada je Real dao gol, oni su potpuno ugasili Barcelonu u smislu pas igre, a glavni igrač u tom trenutku je bio Luka Modrić koji je igrao kompjuterski i nije izgubio niti jednu loptu. I u drugom poluvremenu Luka igra dobro, a onda se dogodi da Barcelona pobijedi. Siguran sam da u španjolskim medijima ne bi opisi Lukine igre bili takvi da Real nije izgubio. To samo pokazuje koliko je visoko podignuta letvica u Realu.

Za vrijeme Svjetskog prvenstva puno se raspravljalo o pozicijama desnog krila i napadača, a isti su problemi ostali i sada.

- Ako nema Petkovića vjerojatno je Livaja starter. On ima izvanrednu statistiku u Hajduku, dosta dobro je igrao na SP-u, a igra se na Poljudu. Što se tiče desnog krila mi tu nemamo igrača koji na klasični način pokriva tu poziciju. Mi smo na toj poziciji nepredvidivi, iznenađenje za protivnika, možda malo i za sebe, ali na kraju sve to dobro ispadne. Mislim da će na njoj u Splitu igrati Kramarić - istaknuo je Jurčević.

Linker
26. srpanj 2024 07:56