Zlatko Dalić

 GORAN MEHKEK Cropix
Tomislav Juranović
ČUDNA ODLUKA IZBORNIKA

Zašto ga je Dalić uopće zvao? Mentalno nije sposoban pomoći Vatrenima, a neće se ni ‘prodati‘

Jedini mogući razlog može biti psihološka rehabilitacija nakon događaja u Hajduku
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. rujan 2024. 17:20

S popisom koji sam predao za Euro složilo se 98% hrvatske javnosti, zaključio je izbornik Zlatko Dalić u završnom obraćanju i zatvaranju zastora punog suza u Njemačkoj. Bio je u pravu. Tada je, međutim, dodao još nešto: popis za Ligu nacija kojom otvaramo ciklus uoči kvalifikacija za američki Mundijal bit će bitno drugačiji.

Dva mjeseca kasnije, nije se, ipak, dogodilo ništa revolucionarno. Što je, zapravo, i logično, jer Dalić u ovome času nema prostora za preveliki manevar. Mora čekati, i nadati se, da će u sljedećem razdoblju iz uloga potencijala u nešto više izrasti neki novi igrači bitno drugačijih profila. Bilo ih je, ali zasad ih se čeka. Novi koji su došli, profilno su i dalje "tu negdje". Imao je Dalić i nesreću što je ostao bez umirovljenih senatora, kao i niza ozljeda igrača ključnih da Ligu nacija ako ne brzinom, otvorimo taktičkim promjenama, primarno da se roster prilagodi profilu igrača i pokuša novu eru otvoriti u sustavu s tri braniča.

Upravo sve što je Dalić rekao na press konferenciji je - upitno. Ovo je presedan u povijesti Vatrenih

Ipak, u cijelom izbornikovu izlaganju, ali i popisu, jedna stvar strši. Njoj je ime - Ivan Perišić.

"Niti jednog trenutka nije bio upitan. Činjenica je da je upitno koliko može pomoći, ali ne možemo zaboraviti ono što je napravio, on je jedan od najvećih i moja obaveza je da se što prije vrati u stanje u kakvom je bio prije", poručio je Dalić.

image

Perišić i Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Međutim, upravo sve što je kazao jest - upitno. Ivan Perišić igrač je bez kluba - što je presedan u povijesti "vatrenih" - van treninga, mentalno i psihološki u ovome času daleko od Perije kakvog znamo. I bez potrebe umanjivati njegov povijesni status, doista je nejasno kako mu reprezentacija u ovome času može pomoći. "Prodati" ga sigurno neće, jer cijeli je svijet upoznat s njegovim kvalitetama, ali i trenutačnom stanju. Nadalje, reprezentativni treninzi daleko su od klupskog podražaja kakvog Perišić treba, a jedan taktički trening dnevno, uz putovanja, nema previše smisla.

Nadalje, Perišić u ovome stanju sigurno nije mentalno sposoban biti mentor klincima, kojih na njegovoj poziciji baš i nema. Jedini mogući razlog može biti svojevrsna psihološka rehabilitacija nakon recentnih događaja u Hajduku...

Šestomjesečna kalvarija se itekako osjećala na Euru, a onda i na Poljudu

Perišiću bi u ovome času više značio individualni trening jačih podražaja, kao i traženje kluba, gdje bi se pronalaskom što prije stavio na raspolaganje treneru i momčadi, čime bi ubrzao proces dolaska u stanje kakvo priželjkuje sam, uz izbornika, "vatrene" suigrače, ali i navijače. Jer, nije Perišić stigao zalijepljen na klupu nekog kluba, uz želju da riješi svoj klupski status, da se dokazuje, niti je došao kao igrač koji sutra može odigrati dvije utakmice u nekoliko dana čime bi zaokupio pažnju potencijalnih poslodavaca.

Nažalost, stigao je nakon šestomjesečne kalvarije, koja se itekako osjećala i na Euru, a onda i na Poljudu. Možda Dalić i Perišić znaju više, ali teško je dokučiti kako Perišiću ali i reprezentaciji, ovaj paket-aranžman može pomoći.

Linker
07. rujan 2024 22:48