Fabio Ferrariferrarifa/Lapresse/Profimedia
TVORAC MEDALJA

‘Zašto nijedan klub ne dovede Dalića? Tri su razloga, ali sad je donio velike i važne odluke‘

Španjolski As u kolumni se pozabavio statusom hrvatskog izbornika na trenerskom tržištu
Piše: SNObjavljeno: 16. lipanj 2023. 09:21

Hrvatska će u nedjelju u finalu Lige nacija igrati protiv Španjolske, a tamošnji mediji su već nakon pobjede Vatrenih protiv Nizozemske našoj momčadi i njenim pojedincima posvetili veliki prostor. Tako je u tiskanom izdanju Asa izašao zanimljiv tekst pod naslovom "Zašto nitko ne dovede Zlatka Dalića?".

U tekstu se podsjeća kako je Dalić s Hrvatskom već napravio dva velika uspjeha na Svjetskim prvenstvima - drugo mjesto 2018. i treće 2022., a sada je doveo reprezentaciju nadomak prvog trofeja u povijesti, osvajanja Lige nacija.

"Dalićev životopis je impresivan, ali on se nikada ne spominje u kontekstu preuzimanja nekog od velikih klubova. Možda on ne želi otići, možda se osjeća ugodno predstavljajući svoju državu i to sigurno radi ponosno, ali zanimljivo je da se njegovo ime baš nikada ne spominje kada neki veliki klub traži novog trenera."

As u svojem tekstu ističe i koji su možebitni razlozi za takvo što.

"Prije svega je to što svi mislimo da je do Hrvatska do ovih rezultata prije svega došla zbog odličnih igara Luke Modrića i njegovih suigrača (Perišić, Brozović, Kovačić...u 2018. i Rakitić), ali to je bio slučaj i s drugim momčadima, primjerice u Realu s Modrićem, Cristianom Ronaldom, Benzemom ili Sergiom Ramosom pa je Zinedine Zidane svejedno bio hvaljen i nakon toga se uvijek spominje oko novih pozicija. Druga stvar je činjenica da je Hrvatska došla do dvije medalje na svjetskim prvenstvima, a da niti jednom nije bila superiorna nad svojim protivnicima. Njihova ih je kompetitivna priroda dovela do tih uspjeha. I na kraju treća stvar - Dalićeva karijera prije preuzimanja reprezentacije je bila izuzetno skromna."sad

Španjolski dnevnik ipak smatra kako se stvari sada trebaju promijeniti.

"Dalić je protiv Nizozemske donio neke važne i velike odluke: stavio je Perišića na krilo, dao Modriću ekstremnu slobodu i uveo Petkovića u produžetku. Pobijedio je sa stilom, a sve je to napravio bez ozlijeđenog Gvardiola bez straha se kladeći na Šutala. Možda bismo mu trebali početi davati veće zasluge", zaključili su u Asu.

Linker
15. svibanj 2024 17:39