VLADO KOS/CROPIX Cropix
KAKO DO KATARA?

Zašto treba izbjeći drugo mjesto i play-off? Dodatne kvalifikacije nikad nisu bile teže!

Ipak, još je daleko ovakav scenarij. Hrvatsku najprije u studenom čekaju susreti s Maltom i Rusijom
Piše: SNObjavljeno: 12. listopad 2021. 08:40

Hrvatska i Slovačka odigrale su u ponedjeljak 2:2 u Gradskome vrtu, a rezultat je to zbog kojeg su Vatreni izgubili prvo mjesto u skupini i tako si zakomplicirali odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Naime, ove kvalifikacije za Mundijal u Kataru su najteže u povijesti jer Hrvatska mora osvojiti skupinu ako želi izboriti izravni plasman. Druga reprezentacija u skupini odlazi u dodatne kvalifikacije s još devet drugoplasiranih reprezentacija i dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija (sezona 2020./2021.) koje se nisu izravno plasirale na SP, niti su osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u ovim kvalifikacijama.

Tih 12 reprezentacija će se preko mini turnira kroz polufinale i finale boriti za odlazak u Katar, a tamo će na kraju završiti najbolje tri reprezentacije. Dakle, igrala bi se jedna utakmica polufinala pa jedna finala. Domaćin polufinala bit će nositelj, a nositelji će biti šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija (Hrvatska je trenutno u tom krugu). Domaćin finala bit će određen ždrijebom. Te utakmice na rasporedu su 24. i 25. ožujka (polufinala) te 28. i 29. ožujka (finala).

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Ipak, još je daleko ovakav scenarij. Hrvatsku najprije u studenom čekaju susreti s Maltom i Rusijom nakon kojih nam, nadamo se, neće ni trebati dodatne kvalifikacije.

Posljednja dva kola na rasporedu su 11. i 14. studenog. Vatreni će 11. studenog gostovati kod Malte, dok će Rusija dočekati Cipar u Sankt Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika skupine i izravnog putnika za Katar.

Pogledamo li trenutno stanje, u play-offu bi se iz Lige nacija našle Poljska i BiH, dok bi od drugoplasiranih momčadi iz kvalifikacijskih skupina, uz Hrvatsku, svoje mjesto u ovom nadmetanju izborili još: Portugal, Švicarska, Ukrajina, Švedska, Škotska, Češka, Norveška, Albanija i Rumunjska.

Linker
22. listopad 2021 00:01