Foto: Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
PROMJENE U RASPOLOŽENJU

ZAŠTO VATRENI VIŠE NE ŽARE I PALE KAO PRIJE? Poziv hrvatskog 'maestra' na uzbunu: Kapetan reprezentacije jasno podvukao da stvari nisu kao prije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. rujan 2017. 20:23

Kao da nam nešto fali, ne znam što je to, teško mi je reći. Kao da smo malo izgubili taj neki naboj. Možda. Takav je osjećaj među nama isto. Vidjet ćemo, moramo to promijeniti i vjerujem da će na kraju sve dobro završiti - kazao je Luka Modrić nakon utakmice u Eskisehiru.

Pa na pitanje osjeća li već duže vremena da se taj naboj izgubio, dodao:

- Pa ne znam koliko dugo. Ne mogu reći da je to sigurno, ali nešto nam fali. Ne znam što točno. Možda je to, možda nešto drugo. Što se tiče igre, mislim da ne možemo biti nezadovoljni. Rekao sam što mislim da je neki moj dojam, ne bih sada ulazio u dublje analize, zašto je ovako, zašto onako, što trebamo raditi, sigurno da svi moramo puno više dati da promijenimo stvari.

Naboj je entuzijazam, posebna energija i angažman, kad momčad ne odrađuje utakmicu, nego izgara, ponekad do granice mogućnosti. Vatreni su godinama imali taj nacionalni naboj, Hrvatska je, i kad je igrala sa slabijom ekipom, nošena motivom znala biti fanatična kao Turci ovog utorka, no već nekoliko godina toga nema na pravi način u kvalifikacijama, zato i takve muke, drame, prolazi u doigravanju ili zadnjem kolu.

Zagreb, 010917.
Maksimirski stadion.
Konferencija za medije nogometne reprezentacije Hrvatske prije sutrasnje utakmice protiv reprezentacije Kosova u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine.
Na fotografiji: Luka Modric i Ante Cacic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Naboja je sve manje

Kad kapetan kaže da ovoj momčadi ovog trena nedostaje naboj, jedino on može objasniti na što točno misli. Jedan od bitnih faktora zašto su prethodne generacije “letjele“ u državnom dresu bila je sinergija navijača i igrača, taj osjećaj posebnosti što igraju u državnom dresu i specijalne odgovornosti.

Uvijek bi isticali - nema utakmice za klub u kojoj se toliko daje. Već duže vrijeme pojedini nogometaši uljuljkali su se u sigurnosti da im je zajamčeno mjesto u nacionalnoj vrsti, grupacije koje su angažirane u miniranju interesa hrvatske reprezentacije na tribinama i drugačije napravile su svoje, Hrvatska nije bespogovorno okupljena oko “kockica“ kao nekad, i eto koji je rezultat. Ali i dalje golemoj većini naroda itekako je stalo do svakog rezultata koji Vatreni naprave i bole ih ovi porazi. Modrić to dijelom sigurno govori i zato što je na svojoj koži osjetio neke stvari...

Lakše je stvoriti naboj u momčadi kad dođe izvana, ali ti igrači koji imaju privilegij igrati, a neki čekaju s klupe i rado bi ih zamijenili, zbog važnosti državnog dresa i Svjetskog prvenstva, i kao prekaljeni profesionalci, moraju dobivati utakmice. Među njima samima, ako je poticajna atmosfera, treba se stvoriti naboj.

Kao da je običan meč...

Ante Čačić imao je lani dobar motivacijski pristup i nastup u Francuskoj, međutim nakon Eura kao da se izgubio taj duh, ili zato što su neki igrači pretjerano samouvjereni pa su mislili da će SP doći samo od sebe ili je izbornik potrošio svoju priču i više ih ne može napaliti? Da, definitivno su i u utorak, i još više na Islandu, djelovali kao da igraju neku sasvim običnu utakmicu. To će morati hitno preokrenuti, kako znaju i umiju.

Linker
02. svibanj 2024 00:49