RONALD GORSIC/CROPIX
VIDEO PRIČA S CIPRA

‘Zbog Vatrenih sam pobjegla od mame! Dobro je imati posao na kojem uzimaš slobodno koliko te volja...‘

Larnacu je pohodilo nekoliko stotina navijača Vatrenih, a među njima i jedna zanimljiva navijačica
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2021. 19:55

Dogovoreno je bilo zagrijavanje u Meeting Pubu, lokaciji kraj plaže gdje su izvješene hrvatske zastave, no Larnaca je turistička destinacija, Hrvati koji su potegnuli do nje prvo su “odradili“ drugi program...

Navijača hrvatske reprezentacije bilo je nekoliko stotina, a kako su se razišli na razne strane, prave špice atmosfere, kakva se očekivala, tijekom dana nije bilo. Jača pjesma i okupljanje krenulo je tek nakon 18 sati po lokalnom vremenu. Iako su se dvije televizijske i jedna radijska ekipa trudili razgovorima s fanovima prenijeti atmosferu u domovinu, pa i namještali ih kao kulise za javljanje, izostao je ugođaj koji bi govorio u velikom događaju. Ili barem o značajnijem gostujućem pohodu Hrvata. No, nije to ništa neobično, ne radi se o Euru ili Svjetskom prvenstvu.

Navijačka romantika

Međutim, kad ste došli na plažu, čuli biste naš jezik, kad ste prošetali središtem - također.

- Već neko vrijeme Hrvati nisu imali tako dobar izgovor da pobjegnu od žena - kazao nam je jedan od stalnih pratitelja Vatrenih.

U tom muškom svijetu našli su mladu ženu čija je priča prava nogometno-navijačka romantika.

- Ja sam s ćaćom pobjegla od mame - našalila se Marija Budimir na tu tezu.

Na Cipar je stigla s ocem Igorom.

- Otac me od 13. godine vodi na utakmice. Živimo u okolici Frankfurta, kad god nađemo vremena eto nas tamo gdje igra Hrvatska. Imam još jedan semestar do kraja fakulteta matematičke ekonomije, učim na putu i ide to uz nogomet. Počela sam i raditi kao zamjenska profesorica u osnovnoj školi.

Kako se snalazite u tom muškom društvu?

- To je meni taman. Teže je malo što sam žena, znam to, ali ne smeta mi. Odem s njima. Obožavam nogomet, dok ga sestra ne voli. Nakon mature, od Svjetskog prvenstva 2018. godine još učestalije me ćaća vodi na utakmice, sad sam ja ta koja odlučuje kad idemo - smije se Marija i dodaje:

- Doletjeli smo iz Frankfurta samo za utakmicu i već u subotu idemo u Osijek. Mi nismo turistički navijači, mene kupanje ne zanima toliko kao nogomet. Već pripremamo put na Maltu i u Split.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Što vam kažu kolega na fakultetu?

- Navikli su. Poručim im - snimite mi predavanje. Odmah znaju da sam na utakmici. Otkad je online, to mi savršeno odgovara. Prijatelji se dive, traže da im šaljem fotografije.

Džoni voli Hrvatsku

Djeca u školi jedva čekaju utakmicu, taj dan nema učiteljice…

- Ha, ha, kad im ne odgovaram na mobitel, znaju da sam na utakmici. Dobro je imati posao na kojem možeš uzimati slobodno koliko ti volja.

Koji su vam najdraži igrači?

- Svi su mi dragi, nemam najdražeg, ali najbolji je Luka.

Imate kakve veze s Antom Budimirom?

- Ne znam, ako da, onda nešto jako daleko. Mi smo iz Posušja… - kazala je Marija, drugačije lice u navijačkoj priči. A opet kao i toliko drugi - s Hrvatskom u srcu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

U Meeting Pubu bilo je najviše “kockica“, ali tek pred polazak na stadion atmosfera se ponešto podigla. Utakmica je počela u 21.45 po lokalnom vremenu, što je također utjecalo… Najviše su se puštali Thompson i Mišo Kovač. Treštale su i Čavoglave.

Vlasnik Meeting Puba je Cipranin, koji je godinama živio u Engleskoj…

- Okupili smo se kod Džonija jer poznajem ga, on voli hrvatsku reprezentaciju - kazao nam je Dinko, jedan od fanova Vatrenih.

Crno-plavi kvadrat

Taj Džoni, zapravo Joan Joannou, nam je rekao:

- Zadovoljstvo mi je što su hrvatski navijači kod nas. To su pravi navijači koji vole nogomet i zbog njih također želim puno uspjeha hrvatskoj reprezentaciji.

Tu smo sreli i Slavka Husnjaka…

- Ja sam predsjednik Fan Cluba Budi ponosan. Mi nemamo nikakve veze s HNS-om, niti s Klubom Mi Hrvati, vodi nas samo ljubav prema domovini i humanitarni rad. Imamo 600-700 članova, od toga smo za ovaj susret kupili 150 ulaznica. Iako neki nisu došli jer nisu cijepljeni - govorio nam je Husnjak, kraj njega bio je Teo Francetić.

- Crne majice ne nosimo zbog politike, nego zato što se najmanje vidi kad se zaprljaju - pokazivao je na Francetićevu na kojoj stoji – Riječani.

Husnjak je istaknuo:

- U Osijeku u ponedjeljak u podne imamo humanitarnu aukciju Crno-plavi kvadrat za MNK Mitnica. Prodavat ćemo dresove prvoligaških igrača s potpisom kao što su Bruno Petković iz Dinama, Petar Bočkaj iz Osijeka, Robert Murić iz Rijeke, Josip Pivarić iz Lokomotive i mnoge druge...

image
RONALD GORSIC/CROPIX

image
RONALD GORSIC/CROPIX

image
RONALD GORSIC/CROPIX

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Linker
22. listopad 2021 01:32