Foto: Damir Krajac / CROPIX
DONOSE SPORTSKE NOVOSTI

ZDRAVKO MAMIĆ PROGOVORIO O TEMI O KOJOJ BRUJI CIJELA HRVATSKA 'Nisam rušio Dalića! Budimo realni, kako bi bio izbornik da sam ja bio protiv?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. srpanj 2018. 14:01

Mnogi se sigurno pitaju kako je bivši prvi čovjek hrvatskog nogometa Zdravko Mamić doživio sve ono što se događalo u Rusiji. Kao što znate, on svoje dane provodi u Međugorju. Nitko ga nije spominjao, nigdje se nije oglašavao.

- Znam da je nepopularno da se negdje spominje moje ime u ovom trenutku.

Nema smisla u priči

To je kazao Mamić i nije htio ništa dodatno govoriti. Ipak, ova priča koja se zakotrljala, priča u kojoj je hrvatski izbornik Zlatko Dalić kazao da su ga smjenjivali, a da ga HNS nije zaštitio, logično je pokazivala put Međugorja. Iako ni Dalić, a ni bilo tko drugi, nije izravno spomenuo Mamića, moglo se zaključiti da je on bio taj koji je radio na smjeni, jer u vrijeme kad je Dalić postajao izbornik, Mamić je još bio u sedlu. Zato smo ga izravno pitali je li možda on bio taj koji je smjenjivao Dalića...

Zagreb, 200516.
Stadion u Maksimiru, igraliste Hitrec - Kacijan.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Zdravko Mamic, Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Kad je došlo do smjene Čačića, pa valjda vam je jasno da se tada pitalo i mene koga bih za izbornika. Budimo realni, kako bi Dalić bio izbornik da sam ja bio protiv? Nadalje, pitajte izbornika jesam li ja bio taj koji je preokrenuo čitav Izvršni odbor kazavši im da Ladić ide u SAD? Kad već propitkujte, to sam izravno dogovorio s izbornikom. Kao što je izbornik sa Zoranom Mamićem dogovorio da analitičar iz njegova kluba bude u stožeru. Mislim da je to najbolji odgovor na vaše pitanje.

Mamić je hvalio Dalića.

- Dalićeva komunikacija bila je najbolja dosad, nijedan izbornik Hrvatske u povijesti nije imao tako dobru komunikaciju. Žao mi je da u ovim trenucima, kad je sve lijepo i divno, daje povoda onima koji žele srušiti njega i hrvatsku reprezentaciju da dođu do riječi. Ne vidim uopće smisla u ovoj priči oko Dalića jer ne postoji nijedan čovjek na kugli zemaljskoj koji će nešto kazati protiv njega. Lako se sada kititi Dalićevim perjem, ali netko ga je postavio za izbornika i dao mu priliku. Davor Šuker i Izvršni odbor HNS-a jednoglasno su ga postavili za izbornika! To mi fali, ta zahvala Dalića Izvršnom odboru i Šukeru. Jer to je neodvojivo. Ti štosevi da je Šuker bio za Dalića, a članovi IO-a protiv, to su laži. Konačno, ja kao bivši suradnik ljudi u hrvatskom nogometu također sam bio za Dalića.

Onda je dodao:

- U redu, ako je netko u tom trenutku smatrao da Dražen Ladić nije dobar dio Stručnog stožera, to je njegovo pravo. No na kraju se dogodilo da je Ladić postao član stožera. Da Izvršni odbor nije želio da Ladić ide, onda on ne bi išao. Zašto sad izvlačiti neka mišljenja koja su u datom trenutku kod nekog pojedinca postojala? Koliko ja znam, a znam gotovo sve, nitko nikada nije razmišljao o nikakvom smjenjivanju Dalića.

A evo kako je doživio uspjeh Vatrenih.

- Ovaj rezultat Hrvatske produžio mi je život! Bio sam beskrajno sretan, bila je to najveća promocija reprezentacije, nogometa, igrača, izbornika Dalića i države. Bilo mi je to u sportskom smislu najljepše u životu. Od kada je hrvatske države, ovo je bila najveća radost i najveće ujedinjenje. Konačno, i ja sam svojevremeno bio dio toga, tako da sam doživio i osobnu satisfakciju. Od sveg srca čestitam igračima i Zlatku Daliću na povijesnom uspjehu. Oni su zaslužni, oni su kruna onoga što su svi nogometni djelatnici, ako hoćete i ja, radili da bi se to dogodilo. Nisu bili Modrić, Rakitić, Subašić ili Mandžukić, ali su omogućili svima da se mogu ovako nogometno izraziti. Neodvojivo je to, ne treba se sad bacati kamenje i odvajati Dalića i igrače nasuprot HNS-u. Kako bi se ovo sve ostvarilo u nogometu da nije bilo vrijednih sportskih radnika? A sad se svi žele ukrcati u taj pobjednički vlak. A velika većina njih bili su protiv reprezentacije i HNS-a. Svi oni sada pametuju, a HNS ne valja. Ili Dinamo... Pa ako je 14 igrača iz ove generacije igralo u Dinamu, pa valjda se u Maksimiru nešto radilo svih tih godina! Čemu razdor, uživajmo u ovom zajedništvu koje je postignuto i nadograđujmo ga.

Onda je zaključio:

- Nisam više dio toga, ali bio sam pa molim i tražim da Zlatko Dalić i dalje ostane izbornik reprezentacije! Neka se poštuje ugovor koji su potpisali HNS i Dalić. Ako je HNS potpisao ugovor s Dalićem do 2020. godine, a tada još nitko nije znao što će biti u Rusiji, zašto se sad to dovodi u pitanje? Samo spustimo loptu na zemlju...

Linker
18. travanj 2024 13:53