RONALD GORSIC/CROPIX
JOŠKO GVARDIOL ZA SN

‘Želim veliki rezultat na dva Eura! Nijemci me vide u prvih 11, a ja se nadam da ću se vratiti u Dinamo‘

‘Ako prođemo Španjolce, volio bih ostati s mladima. Za Dalićev poziv saznao sam na treningu.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. svibanj 2021. 10:04

Joško Gvardiol (19) protiv Šibenika u posljednjem kolu HNL-a oprostio se od Dinama i hrvatske lige. Od sljedeće sezone igrat će u Bundesligi, u RB Leipzigu. Gvardiol je već bio igrač njemačkog kluba, u plavom domu bio je na posudbi. U međuvremenu je dobio dvije reprezentativne pozivnice, onu Igora Bišćana za Europsko prvenstvo U-21 i onu Zlatka Dalića za onaj, kako ga volimo nazivati, ‘pravi’, seniorski Euro.

Nakon odlaska iz Maksimira uzeo je malo medijskog predaha, a jučer nam je mlada zvijezda hrvatskog nogometa, dvostruki reprezentativac, dala prvi intervju nakon odlaska iz Dinama. Pitamo ga kako se osjećao na toj utakmici protiv Šibenika kad je posljednji put odijenuo plavi dres?

Shvatio nakon izlaska

- Za vrijeme utakmice nisam puno razmišljao o tome da zapravo igram svoju zadnju utakmicu za Dinamo. Ali, kad sam nakon sat vremena izašao iz igre, shvatio sam da su mi to bile posljednje minute u Dinamovom dresu, preplavili su me osjećaji, srce je drukčije zaigralo, bilo mi je - teško. Jer, cijelo vrijeme mog boravka u Maksimiru svi su bili sjajni prema meni, svi u klubu. No, kako to biva u životu, svaki rastanak znači i novi početak. Sad moram okrenuti novu stranicu svoje nogometne karijere, novu stranicu svog života - kazao nam je za uvod Gvardiol.

Onda je malo zastao, pa dodao...

- Da, baš je bilo puno emocija na oproštaju od Dinama. Ali znate čemu se nadam? Pa tome da ću se jednog dana vratiti u Dinamo! Klub mi je prirastao srcu, od malena sam bio u Maksimiru, sve su mi pružili.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zanimalo nas je koje bi trenere iz plavog kluba mogao izdvojiti, one koji su mu najviše pomogli stići do nogometnih visina.

- Zaslužni su svi koji su me trenirali u Dinamu. Nikoga posebno ne bih isticao, jer sam kod svakoga nešto naučio, svatko je ugradio svoje znanje u moju dosadašnju karijeru.

Neobičan osjećaj

Gotovo kompletnu sezonu igrao je na poziciji lijevog beka, iako znamo da je po vokaciji stoper. Zato nas je zanimalo, plaši li se malo da je ‘zaboravio’ igrati na stoperskoj poziciji?

- Ha, znate da mi je to nekako u podsvijesti. Da, o tome sam malo razmišljao. Cijelu sezonu sam proveo na lijevom beku. Mislim da sam samo dvije utakmice igrao na poziciji stopera. Ne mogu kazati da sam zaboravio igrati stopera, ali priznajem da se sad malo neobično osjećam na stoperskoj poziciji. Baš sam na tu temu imao razgovor s novim trenerom Leipziga Jesseom Marschom. On me je pitao koja mi se pozicija više sviđa, gdje se bolje osjećam. Kazao sam mu da mi je svejedno, ali da će trebati vremena da se opet adaptiram na poziciju stopera ako me on tamo vidi.

Onda se malo našalio...

- Sad me malo strah da me ne ponese kad kad se vratim na poziciju stopera, ha, ha, ha... Da nešto ne počnem ‘kemijati’.

Što očekuje u Leipzigu?

- Dakle, obavio sam razgovor s trenerom. Najvažnije je da dobro odradim pripreme, da dobro uđem u svoju bundesligašku priču. Bit će mi lakše uz Danija Olma, koji mi je prijatelj. Plan Leipziga jest da me od starta vide u udarnom sastavu, u prvih jedanaest. Naravno, to što me oni vide u udarnom sastavu, ništa mi ne znači, moram se dokazati na terenu i izboriti za svoju poziciju. Teren je jedino mjerilo. Mlad sam igrač, znam da su u Bundesligi veliki izazovi. Međutim, siguran sam da ne bi smjelo biti problema, jer je Leipzig idealan za razvoj mladih igrača. Najvažnije mi je dobro se adaptirati i na pravi način ući u sezonu.

Je li za vrijeme boravka u plavoj svlačionici održao kontakte s Leipzigom, jesu li mu Nijemci davali kakve savjet, programe rada?

- Dok je trener Leipziga bio Nagelsmann bili smo često na video linku. Imao sam čak i aplikaciju na koju su mi slali video uratke kad se radi o defenzivnoj i ofenzivnoj igri. Sad smo trebali, prije nego što dođem na pripreme, imati još video poziva kako bi mi do kraja sve pojasnili, da ne dođem u Leipzig i da mi sve bude novo. To mi se jako svidjelo, jer mi je to jako pomagalo. Sad je došlo do promjene trenera, ali nema problema, meni je važno da što prije pohvatam njihov stil igre, pa da krenem.

Može li se nešto promijeniti Nagelsmannovim odlaskom?

- Ne, ništa se ne bi trebalo promijeniti. Jer znam da me nije htio sam trener Julian Nagelsmann, već i većina drugih ljudi u klubu.

Šlag na tortu

Nakon klupskih, prebacili smo se na reprezentativne teme. Gvardiol se trenutačno nalazi na pripremama mlade reprezentacije u Svetom Martinu na Muri, gdje se Bišćanovo društvo sprema za četvrtfinalni ogled Europskog prvenstva protiv Španjolske. Ali i s pozivnicom Zlatka Dalića za seniorski Euro. Kako se osjećao kad je saznao da je postao A reprezentativac?

- Bili smo na treningu kad sam saznao da sam dobio poziv za A reprezentaciju. Bio je to predivan osjećaj, maksimalni osjećaj sreće, punog zadovoljstva, ushićenja. Meni je velika čast što mogu biti među tim velikim zvijezdama hrvatskog nogometa. Veselim se učiti od njih, a također se radujem činjenici što ću osjetiti i vidjeti kako je biti na najvećoj sceni, na vrhunskoj razini. Eto, Domagoj Bradarić, Luka Ivanušec i ja smo ‘dvostruki Europljani’, igramo za dvije reprezentacije.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što očekuje na seniorskom Euru?

- Ne znam što mogu očekivati kad sam ja u pitanju. Najvažnije je da se dobro uklopim, da dobro radim i treniram, slušam... Onda ćemo vidjeti kakav plan ima sa mnom izbornik Zlatko Dalić i njegov stožer. A kad su Vatreni u pitanju, vjerujem da ćemo biti super. Bilo bi lijepo kad bi se ponovila Rusija.

No, prije priključenja Vatrenima, čeka ga četvrtfinale Eura mladih protiv Furije.

- Ako se nudi mogućnost da ostanem i dalje u mladoj vrsti ukoliko prođemo Španjolce, volio bih ostati. Meni je ovo i prva sezona u mladoj reprezentaciji. Zaista bih volio da mladoj reprezentaciji mogu pomoći do kraja. Da ostvarimo veliki rezultat na Euru mladih. Pa onda i veliki rezultat na seniorskom Euru. To bi sve skupa zaista bio šlag na tortu ove za mene nevjerojatno uspješne sezone - zaključio je Joško Gvardiol.

Španjolci su favoriti, ali možemo ih iznenaditi

Kad se radi o četvrtfinalu s Španjolcima, Gvardiol kaže...

- Španjolska je aktualni prvak Europe u ovom uzrastu, a i oba generacija im je sjajna. Morat ćemo se dosta namučiti da ih prođemo. Ali mi smo kvalitetni, moćni, ako ćemo u četvrtfinalu biti pravi, možemo do polufinala. Oni jesu favoriti, ali mi ih definitivno možemo iznenaditi.

Kad se mora pojaviti na pripremama Leipziga?

- Pripreme Leipziga startaju 5. srpnja. Međutim, kad sam razgovarao s trenerom, kazao mi je da ću dobiti dva-tri tjedna slobodno nakon Eura, jer sam imao jaki ritam, da se malo regeneriram.

Uokvireni Dinamov dres nosim sa sobom u Leipzig

Od Dinama je dobio poklon, uokvireni dres sa svojim brojem na dresu, brojem 32.

- Taj dres, taj uokvireni dres nosim sa sobom u Leipzig! Tako da Dinamo bude uvijek samnom, gdje god bio.

Kad bismo sada sve saželi, što vam je dao Dinamo?

- Dinamo me razvio u kvalitetnog nogometaša, ali možda još važnije, u čovjeka. U klubu nisu me samo razvijali u nogometaša, nego su me učili i svemu ostalome što treba imati u životu. Vjerujem da sam opravdao povjerenje svojim igrama i transferom u Leipzig. Ma, za Dinamo neće biti nikakvih problema nikada, jer se u klubu dobro, pametno i studiozno radi. Eto, na toj posljednjoj utakmici protiv Šibenika mogli ste upoznati tri nova mlada igrača koji će daleko dogurati, možda i bolje od mene. Mislim na Šaranića, Baturinu i Vasilja.

Olma sam pitao za savjet oko stana, automobila...

Čuje li se sa svojim bivšim i budućim suigračem Danijem Olmom?

- Baš sam ovih dana pričao s Danijem. Pitam ga uvijek kako je u Lepzigu, također i da mi podari neki savjet kod izbora stana, automobila, svašta nešto. Bit ću novi u Leipzigu, pa da me uputi u neke stvari. Olmo će mi puno pomoći. Nadam se da ću se dobro uklopiti.

Linker
24. travanj 2024 03:13