ANTE CIZMIC Cropix
IZBORNIKOVA ANALIZA

Zlatko Dalić: ‘Dobili smo igrače koji će nas nositi 15 godina! A oni koji su zviždali nisu navijači Hrvatske‘

‘Od 14 utakmica u godinu dana izgubili smo jednu. Ako je to razlog za zvižduke, onda ja nisam normalan‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. lipanj 2022. 12:13

Zlatko Dalić vratio je staro lice. Opet je sretan i nasmiješen...

- Sad mijenjamo ciljeve - idemo po Final-four - kazao je izbornik nakon velike pobjede zvane čežnja nad Francuskom. Nije dovoljno dobiti u Ligi nacija da bi se poravnali računi i vjerojatno dugove nikad nećemo naplatiti, ali frustracije se tako najbolje liječe:

- Imali smo mali kompleks Francuza nakon finala Svjetskog prvenstva i poraza u Ligi nacija, međutim sada smo ih dobili na Stade de Franceu, to je velika stvar.

Je li Didier Deschamps čestitao?

- Je, on je gospodin. Pozdravio me, čestitao, on ima svoje probleme, ja svoje...

U kasnoj večeri nakon susreta na Stade de Franceu, probirali smo s izbornikom po faktorima koji su činili dvoboj okončan 1:0 za svjetske doprvake nad prvacima.

- Nakon deset utakmica konačno smo svladali Francusku, meni je to bio peti pokušaj. Velika pobjeda, golem rezultat je dobiti svjetske prvake na njihovom stadionu pred gotovo osamdeset tisuća gledatelja. Igrali smo dobro i zaslužili smo taj uspjeh - komentirao je Dalić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Lako je bilo analizirati ranije dvoboje jer svi su sličili jedan drugome. Hrvatske se nosila, ali i ostavljala prostora suparnicima čije su vrhunske špice to kažnjavale. Tricolori su izazivali naše da se otvore i naplaćivali svaku pogrešku. Ovaj put Dalić je promijenio strategiju. To što su Vatreni bili zatvoreniji nego obično stvar je plana igre.

- Nismo nasjeli kao u prošle četiri utakmice. Bili smo čvrsti u bloku, dobri u agresiji i presingu, pravi u fazi obrane. Nismo se otvorili i dali Francuzima puno prostora, ovaj put smo začepili prilaze našim vratima. Nismo im dopustili situacije pred golom. Imali su loptu, ali ne sjećam se da su stvorili šansu. Mislim da nisu.

Taktički je to bilo zrelo izdanje.

- Sve je bilo dobro. Uvijek smo mi imali posjed, a gubili utakmice. Ovaj se put to okrenulo. Dali smo gol iz kaznenog udarca, ali i kasnije smo napravili prigode. Mogli smo postići i drugi pogodak. No, posebno je bilo bitno što smo znali stati na loptu, što smo i mi držali posjed u nekim fazama i pritom uzeli zraka, odmorili se od igre u obrani. Svi naši igrači zaslužili su jako visoku ocjenu.

Golem je obrambeni preobražaj. Nakon toliko utakmica u kojima su primana dva-tri ili čak četiri pogotka, sada dvije pobjede s 1:0. To je sasvim novo lice.

- Stabilizirali smo se. Svi smo iza lopte, svi smo u bloku, svi trčimo i svi smo kompaktni. Dosad su nas Francuzi dobivali na istu foru, mi kao imamo veliki posjed, a oni daju gol. Stali smo drugačije, nismo im to dopustili. Ni Danska niti Francuska nisu baš napravile puno šansi. Jesu izgledali opasni, ali sve su to bili centaršutevi, prave prilike nisu kreirali. Naša dobra igra u fazi obrane je dovela do toga.

Osvrnuo se i na pojedince:

- Oba stopera i Stanišić igrali su jako dobro, ali ne samo oni nego i Juranović na lijevom beku. Kad imaš protiv sebe Mbappea i izađeš kao pobjednik u dosta duela, to je bila Stanišićeva izvrsna utakmica. Zadnjih pola godine nije igralo puno u Bayernu, ali čim on tamo svaki dan trenira sa svjetskim klasama ima od toga koristi. Pokazao je kvalitetu i mirnoću, a fasciniralo me koliko je bio siguran kad smo imali loptu. Uvijek je imao rješenje.

Juranović je postao opcija za lijevog braniča i u Kataru.

- Više nemamo briga. Sosa i Barišić su stalno ozlijeđeni, međutim više se neću puno brinuti oko toga. Imamo Juranovića, imamo rješenje.

Kao što Mbappe nije mogao proći kraj Stanišića, Benzema se nije vidio, Erlić i Šutalo sve su zatvarali i držali.

- To je jako bitno. Oni su mladi igrači koji su se pokazali u velikim utakmicama protiv najboljih igrača. To nije bio neki slab suparnik, pa da su bili dobri u takvoj konkurenciji. Protiv njih igrao je najbolji napad na planetu, a parirali su izvrsno. Velika pohvala za Juranovića i Brozovića i stoga što su igrali sve minute u četiri utakmice. Izdržali su, trčali, Brozović je u Kopenhagenu napravio 13 kilometara i opet je bio na visokom nivou. Juranović na obje strane, gdje god ga staviš šuti, radi i igra. To moram cijeniti.

Jesu li ti dečki iz obrane i vas iznenadili na kakvoj su visokoj razini?

- Nitko u reprezentaciju nije pozvan da nije zaslužio. Pratili smo ih, znali smo što mogu, ali tražili smo prigodu da ih stavimo. Dokazali su se protiv najboljih svjetskih igrača. To ne možeš zanemariti, to moraš poštivati, to je sjajno. Možda su dali i više nego što smo svi mi zajedno očekivali. Hrvatska je dobila mlade stopere koji će idućih deset godina nositi rerezentaciju. No, ni u kojem slučaju ne želim otpisati one koji su uz njih: Pongračića, Ćaleta-Cara, Lovrena i Vidu. Neka se bore i nametnu. Ono što je sigurno - na Svjetsko prvenstvo ići će najbolji.

Imate li ekipu za Mundijal?

- Pratit ćemo igrače u klubovima i već u rujnu zvat ćemo one koji će biti za Katar. Rano je govoriti o tome, ali ovo što smo pokazali daje nam veliku nadu da možemo. Posjedujemo kvalitetu, imamo vjeru u sebe i daj Bože samo da ne bude ozljeda. Stalno na prate problemi s time - Gvardiol. Sosa i Barišić su često aut, sada i Perišić. To nas malo remeti. Opet, dečki koji su dobili šansu dokazali su da mogu pa nemam razloga za brigu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Slabija točka je napadački učinak. U četiri utakmici tri pogotka, sam jedan iz igre, Pašalićev u Danskoj. Dva s bijele točke Kramarićev u Splitu i Modrićev u St. Denisu. Jedne je pitanje centarfora, ali jednako bitno i krila.

- Htjeli smo igrati s Majerom na desnom krilu, ali ipak smo stavili Pašalića jer više nam je trebao igrač prema naprijed. Lovre je pokazao u francuskoj ligi sjajne igre, on vrijedi. Više mu odgovara uloga u sredini terena, no tu je konkurencija jaka, ta mjesta drže Modrić, Kovačić i Brozović. Majer je dobro rješenje za desno krilo. Imamo Perišića na lijevom, koji nam jako nedostaje. Tu je Brekalo koji ima brzinu. Tražili smo od njega dubinu što je radio više nego protiv Francuske u Splitu. Postoje dobre opcije na tim bočnim napadačkim pozicijama.

Lipanjska akcija za Dalića krenula je smrću oca Ivana i porazom od Austrije u Osijeku 3:0, a završila stisnutim šaka na Stade de Franceu...

- Malo tko je očekivao da ćemo se vratiti nakon Osijeka i rezultata 0:3. Rijetke su reprezentacije u svijetu koje bi se oporavile i podignule jer nisu naši suparnici bili lagani nego Danska, najbolja u Europi po rezultatima u zadnje dvije godine i svjetski prvaci. Kad u takvim susretima izađeš iz negativne pozicije nakon Osijeka, to je sjajno. To mogu samo karakterni igrači, koji imaju veliko zajedništvo i povjerenje. Stalno govorim da je Liga nacija problem, kritiziram što imamo četiri utakmice u deset dana, ali ispalo je za nas izvrsno. Dobili smo, sigurno, neke igrače za širi izbor. Sedam bodova iz četiri susreta su također odlična.

Ostala je Danska u Zagrebu 22. rujna i Austrija u Beču tri dana kasnije. S dvije pobjede Hrvatska je sigurno prva i ide u bitku za trofej koja će se dogoditi sljedeće godine u lipnju, ali vrlo je vjerojatno da će dovoljno biti samo svladati Dance.

- Sad smo puno mirniji. Imamo te dvije utakmice u kojima ćemo ganjati prvo mjesto u skupini. To je sad realno. Igramo s Dancima u Zagrebu i ako njih svladamo otvara nam se Final-four. To nam sad mora biti plan. Cilj je bio da ostanemo u elitnoj kategoriji. Sa ovih sedam bodova vjerojatno smo ostali, ali moramo ići dalje. Nećemo stati. Ova ekipa ima veliku vrijednost. Igrači moraju vjerovati u sebe, mi moramo vjerovati u njih. Uz zajedništvo i podršku možemo napraviti puno u Ligi nacija i na Svjetskom prvenstvu.

Rekao je da mu je to jedna od najdražih pobjeda.

- Pokazali smo prkos i ponos. Liga nacija. Jedna je od najljepših pobjeda moje karijere. Francuska je i dalje favorit broj 1 na Svjetskom prvenstvu.

I na Stade de Franceu bila je podrška navijača. Počelo je zvižducima u Osijeku što ste kritizirali. Neki su navijači bili razočarani zbog vaše izjave...

- Onaj tko je razočaran što sam kritizirao nije navijač Hrvatske. To nisu zviždali navijači Hrvatske. Ponovit ću, hrvatska reprezentacija nije zaslužila zvižduke. Od četrnaest utakmica u godinu dana izgubili smo samo jednu. Ako je to razlog za zvižduke, onda ja nisam normalan.

Linker
22. travanj 2024 07:18