DAMIR SENCAR Afp
SN OTKRIVAJU

Zlatko Dalić je izgubio kontrolu, ali se izvukao! U HNS-u su već imali plan B, legenda je bila spremna...

Hrvatske kvalifikacije za SP 2022. godine imale su niz turbulentnih i dramatičnih situacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2021. 08:07

Zlatko Dalić uživa u odličnom poslu koji je napravio i odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo, priznajući da su prijelomni bili ljetni rezovi jer je nakon Eura shvatio da je “izgubio kontrolu nad reprezentacijom” te je sa stručnim stožerom zauzeo drukčiji kurs, preuzimajući veliki rizik izostavljanjem niza igrača s popisa za bitne i teške rujanske utakmice.

Dalić danas ne taji da je pogriješio dopustivši preveliki komfor, pa i privilegije nekim igračima u nacionalnoj vrsti, ali “skužio je to i odbacio model da se među Vatrene teško dolazi i teško ispada, pojačao kriterije za pozivanje igrača koji moraju biti u formi kako bi dobili šansu”. Tako su neki “otpali jer ne igraju”, a drugi su se “sami otpisali”.

Morate se mijenjati

To su citati nekih od izbornikovih izjava kojima je objašnjavao revitalizaciju entuzijazma, zajedništva, borbenog duha i odlučnosti momčadi da se izbori Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je po pristupu u nedjelju na Poljudu nalikovala srebrnoj iz Rusije i možemo se samo pitati gdje bi joj bio kraj na Euru da je s takvim žarom, trkom i posvećenošću, igrala osminu finala sa Španjolskom u Kopenhagenu.

Vrvjelo je tijekom 2021. iza kulisa i sad kad je sve gotovo, kad je Katar osiguran, prilika je da publiciramo neke ključne i neke slikovite događaje koji su “pisali povijest Vatrenih”.

Izbornik je imao stresno ljeto, čija je prva točka bila 29. lipnja, dan nakon ispadanja od Španjolaca. Po dolasku u zagrebački hotel Capital, izbornik Dalić i pomoćnici Vedran Ćorluka i Ivica Olić sjeli su s Lukom Modrićem i Mateom Kovačićem. Možda je bio još netko od igrača, no samo za navedenu dvojicu imamo potvrdu.

image
DAMIR SENCAR Afp

Dalić je bio izravan:

- Imam li i dalje vaše povjerenje ili nemam? Ako nemam - odlazim! U tom slučaju nemam više što raditi kao izbornik...

Modrić mu je odgovorio:

- Imate, ali morate se mijenjati.

Isti dan izbornik je izašao pred novinare na zoom-presici i rekao:

- Griješio sam u nekim stvarima, nisam ostao dosljedan sebi, a što bih napravio drugačije u to će se javnost uvjeriti.

Sutradan je “grunuo iz topa” Ante Rebić tvrdnjom na Instagramu kako “smo već dvije-tri godine sranje” i žao mu je što nemamo “nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju”.

Dalića nije mogao dobiti bolniji udarac jer on je vratio Rebića u reprezentaciju, dao mu neograničeno povjerenje, uzdao se u njega i u toj utakmici s La Rojom, smatra se zaslužnim što je napravio transfer u Milan jer mu je kao izbornik statusom u nacionalnoj vrsti u tome pomogao. Vjerovao je da je Rebić hakiran, da će se javiti s takvom pričom, ali vrijeme je curilo, a to se nije dogodilo. Do njega je stigla informacija kako nije sam napisao tu objavu, da je to za njega učinio netko kome vjeruje, tim više mislio je da će se Rebić ograditi.

Preko toga nikako nije mogao proći, niti oprostiti. Ljudski ga je silno zapeklo, otpisao ga je iz reprezentacije, a prijateljima govorio kako ga je trebao potjerati još prije Eura, već u Bruxellesu gdje mu je igrač spočitnuo zašto igra na desnom krilu, da to nije njegova pozicija i da se tu ne vidi. Radilo se o prijateljskoj utakmici s Belgijom i porazu 0:1. Pa, u Rusiji je na Svjetskom prvenstvu bio standardan u toj ulozi, iznervirao se Dalić...

image
SERGEI BOBYLEV/TASS/PROFIMEDIA Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

Rebić je bio glavno ime na “listi za odstrjel”, za prvo sljedeće okupljanje krajem kolovoza. Uz njega još trojica napadača Bruno Petković, Josip Brekalo i Andrej Kramarić. Osim njih na popis nije uvrstio ni Šimu Vrsaljka, Lovru Kalinića, Milana Badelja i Domagoja Bradarića. Od aktera Eura. Prelomio je da više neće slati počasne pozive dečkima izvan forme, niti računati na one koji nisu u duhu reprezentacije. Petkovićeva nonšalancija na treningu ga je “ubijala”, pogotovo podatak o radu s 22 posto intenziteta na jednom treningu izmjereno GPS-om.

Uvjet za Kramarića

Zbog toga je zadnji tjedan pred utakmicu s Engleskom odlučio da neće igrati s njim nego s Rebićem u špici, iako mu je kasnije dao šansu na Euru. Kod Brekala mu se nije sviđao “govor tijela”, a kako u Wolfsburgu nije igrao i radio je na transferu koji se potom dogodio u Torinu, kazao je “neka se vrati u formu i bude pravi da bi zaslužio poziv”. Kao novi prvi centarfor u tom je času predestiniran Ante Budimir.

Međutim, na Veliku Gospu navečer, u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je davao popis, izbornik je ipak uzeo u ruke mobitel i nazvao - Andreja Kramarića! Tog vikenda u prvom prvenstvenom kolu imao je čak tri asistencije za Hoffenheim, a Budimir je ozlijedio aduktor. Dalić je u još jednom otvorenom razgovoru kazao Kramariću što mu zamjera, a korijen je bio u igračevoj retoričkoj izjavi: “Bi li Šuker bio zadovoljan kao džoker?”.

Sve su riješili, no postavio mu je uvjet koji za Kramarića nije težak, ali je s naše medijske strane itekako sporan. Rekao mu je da više ne smije davati intervjue hrvatskim novinarima ili će ga izbaciti iz reprezentacije. Andrej Kramarić, za razliku od nekih drugih igrača, nikad nije imao problema s novinarima jer je pametan, elokventan, zna artikulirati svoje stavove i poštuje novinare čiji posao nije nimalo lak.

Potpuno nepotrebno napravljena je frka zbog jedne izjave u kojoj je s pravom sugerirao da se vidi bitnih igračem, a ne samo džokerom, no pritom ni na Euru, niti ikad prije, nije pravio probleme ako je sjedio na klupi. Od Atene 2017. kad mu se Dalić ispričavao što ga nije stavio u prvu postavu… Ako je to nešto što je moglo kobno utjecati na atmosferu, dodatna je potvrda da su neki odnosi bili truli… Logično bi bilo da su to riješili za minutu, bez ikakvih ultimatuma.

Šakom o stol

Trilogija od 1. rujna - Rusija i Slovačka vani, Slovenija doma, bila je kritična točka za Dalića. Znao je, ako to preživi, imat će velike šanse za Katar. HNS mu je dao čvrstu podršku, iskreno i istinski su htjeli da napravi pravi posao i odvede Vatrene na Svjetsko prvenstvo. Vjerovali su u njega, ali nisu sjedili prekriženih ruka. Zaključili su da moraju imati plan B, zlu ne trebalo. Robert Prosinečki bio je uvjerljivo prvi na popisu željenih kandidata za moguće gašenje vatre...

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Hrvatska je u Moskvi odigrala 0:0, izbornik je “lupio šakom o stol”, ali tu nije bio kraj iskušenjima. U televizijskoj izjavi Dejan Lovren se pitao “zašto Livaja nije ranije ušao?”, što je Dalića razbjesnilo. Drama se odvijala u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo. Let za Bratislavu, koji je predviđen u 2.30, nešto je kasnio, Lovren je rogoborio zbog čega su cijelu noć na aerodromu, tko je to organizirao, zašto nisu prespavali… Daliću je toliko digao živac da je Marijanu Kustiću, predsjedniku HNS-a, kazao kako će ga poslati kući. Kustić je odgovorio kako ima sve ovlasti i da što god učini, HNS će ga podržati. Ali, Gvardiol se ozlijedio, Ćaleta-Cara su hvatali grčevi na utakmici jer nije bio spreman, tko će onda igrati...

- Ostat će. Međutim, moram ozbiljno porazgovarati s njim - prelomio je Dalić.

Lovren je bio na milimetar od izbacivanja iz nacionalne vrste. Izborniku je bilo vrlo važno pokazati autoritet, te da više nikome nije zajamčeno mjesto u reprezentaciji, da nema privilegiranih i svi su dužni poštivati hijerarhiju. Vatreni su već neko vrijeme putovali noću odmah nakon susreta, nije to bilo prvi put.

U Bratislavi nije bilo Luke Modrića. Hrvatska je dobila Slovačku, vrlo dobro odigrala sa Slovenijom i priča je počela dobivati vedre konture. Dalić je odmah gurnuo u prvi plan debitanta Bornu Sosu, već u listopadu priključio Josipa Stanišića, na stoperu zabetonirao Joška Gvardiola, kasnije ubacio Lovru Majera, Ivu Grbića... Bitno je promijenio ekipu, ali je i vratio Brekala i Petkovića “kad su zaslužili”, kako je isticao. U Larnaci je imao najmlađu obranu ikad u kvalifikacijskim susretima, u Osijeku nije bilo sreće sa Slovačkom, na Malti je pokazana ozbiljnost, a u Splitu je došla i zaslužena sreća. Kad je Hrvatska prava, onda je i Fortuna prati. Tako je bilo u Rusiji 2018. godine, tako i sada...

Neka nakon svega netko kaže da je lak izbornički posao. Što je sve prošao Dalić na Euru, nakon Eura i u jesenskim kvalifikacijama da bi konačno u listopadu i studenom dobio mir i red u kojem je dominirao samo nogomet i posvećenost rezultatima. S Lovrenom se dogovorio da ne dolazi na Cipar jer nije potpuno spreman, možda je i to bilo pojačavanje autoriteta, no vratio ga je u prvu postavu za Rusiju. Vidu je preselio na klupu, no Domagoj je Slavonac široke duše i on sve prihvaća.

- Senatori sada bez pogovora sjede na klupi - izdvojio je izbornik što mu je vrlo bitno.

Riskirao i uspio

Riskirao je i kod otpisivanja nekih igrača, i kod povjerenja momcima iz drugog plana, poput početne postave u Bratislavi, bio je hrabar i isplatilo mu se. Zlatko Dalić napravio je ogroman posao, prošao je kroz Scile i Haribde, sjetite se samo Perišićevog pozitivnog nalaza na koronu uoči Španjolske do kojeg nije mogao doći družeći se sa suigračima. Za to treba i snage, upornosti i odlučnosti. Što je sve morao prevaliti preko leđa da napravi reda u reprezentaciji, kako bismo danas s optimizmom čekali Katar... No, na takvom poslu nikad nema kraja. Nužno je održati istu razinu profesionalnosti i predanosti Hrvatskoj tijekom 2022. godine, riješiti još neke repove. Uvjereni smo da bi Vrsaljku dao ponovno šansu kad bi igrao, a Rebić će ipak morati nazvati Dalića i posuti se pepelom ako želi pod njim još koji put odjenuti dres nacionalne vrste,

Nakon 2021. djeluje kao da Daliću ništa više neće biti problem… Tako ni rezultat koji će Hrvate ponovno učiniti ponosnima u Kataru. Na njemu je prije svega da ne izgubi kompas, da ponovno ne ostane bez kontrole, tek potom slijedi rad na dodatnim poboljšanjima u igri.

Linker
21. travanj 2024 05:17