CROPIX
IZBORNIK FAJTER

ZLATKO DALIĆ NADMAŠIO ČAK I NIKU KOVAČA! Ovo će biti prava poslastica: Hrvatska nikad 'hrabrija' na otvaranju Svjetskog prvenstva!

DALIĆ IDE U RING OTVORENA GARDA Hrvatska nikad nija bila ofenzivnija na otvaranju velikog natjecanja!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. lipanj 2018. 15:37

Zlatko Dalić pripremio je za Nigeriju najofenzivniju hrvatsku momčad koja je ikad igrala prvo kolo na svjetskom ili europskom prvenstvu, Vatreni su u Kalinjingrad došli nadigrati i matirati Afrikance. Iako je izbornik još u nedjelju govorio o potrebi trećeg veznjaka, da na Baltiku neće jurcati, nego strpljivom igrom pronaći cilj, to je očito bila ‘pila naopako’, mala varka za Gernota Rohra.

Najbliže Bariću iz 2004.

Na treninzima u Roščinu “tesao“ je sustav 4-2-3-1, s Modrićem i Rakitićem kao zadnjim veznima i Andrejom Kramarićem gdje mu najviše odgovara - na drugom napadaču.

Špilmaheri Reala i Barcelone kreirat će igru, ali imati i goleme obrambene zadaće, jer ne samo krila, nego i oni, dužni su pomagati Vrsaljku i Striniću na bekovskim pozicijama. Što se dogodi kad nije tako, najbolje su demonstrirali Willian i Saar. Perišić i Rebić determiniraju igru po bokovima, Kramarić, kao najjači individualac i španer plemenita kova, trebao bi razmontirati suparničke redove i tjerati Rohrove “srednjake” da pate u defenzivi te ostanu bez planiranog graditeljskog učinka.

SN

Na posljednja dva treninga Mario Mandžukić nije bio jedini izbor u špici, provjerio je i Nikolu Kalinića koji je jači u suradnji i odlično “klapa” s Kramarićem. No, Mandžukić je broj 1, premda izbornik planira “vrtjeti” obojicu na toj poziciji pa se sedmica Milana također može nadati šansi. U bilo kojoj fazi utakmice.

Ofenzivnim gardom Dalić nadmašuje i postavu Nike Kovača s premijere brazilskog Mundijala u Sao Paulu jer tada su vezu i napad činili: Rakitić, Modrić - Olić, Kovačić, Perišić - Jelavić.

Kramarić je svakako napadačkije rješenje nego Kovačić. Najbliže tom tragu je varijanta Otta Barića u Portugalu, u prvoj rundi Eura sa Švicarcima. Uz Niku Kovača i Bjelicu u sredini također je poslao na teren četvoricu napadača: Mornara, Olića, Šokotu i Pršu. No, igrao je opreznije na bekovima. Upravo je Otto u dva navrata u našem listu sugerirao aktere koje je Dalić zacrtao za subotu.

To je “koktel” kreativnih, brzih i moćnih igrača, Hrvatska teško zabija golove, je li našao dobitnu kombinaciju? U Osijeku sa Senegalom funkcionirala je neko vrijeme, ali povremeno je sličilo na rulet, momčad se rastegla, a protivnik dolazio u šanse. Za subotu nas najviše golica kako će ta postava djelovati u defenzivnoj igri.

- Iako smo detaljno analizirali osobine Nigerije, i moramo voditi računa o njima, Hrvatska će igrati svoj nogomet, neće se nikome prilagođavati - jasno je kazao izbornik.

Pripremne utakmice otkrile su da Rakitić i Badelj nisu kompatibilni kad treba zagospodariti terenom, obojica su izgradili automatizam držanja pozicije, s premalo konkretnih “uboda” između protivnikovih linija i iniciranja opasnosti za gol. Kako Modrić ne može “plesti” sam, Hrvatska ima problem posjeda lopte i stvaranja šansi. Igrati samo po bokovima nije moguće. Što se izvrsno vidjelo i s Brazilom i sa Senegalom. Zato se Modrić povlači na mjesto na kojem je izgradio ime, a Kramarićev je zadatak donijeti ubojitost. Brojne minute pod Nagelsmannom u veznom redu savršeno mu dolaze. Rebić je “kupio” Dalića i ostao u prvom planu, on i Perišić standardno mijenjaju strane. Rebićev je limit što je daleko bolji lijevo, gdje je i Perišić uvjerljiviji.

Rezultat je svetinja

Dalić je fajter, u njegovoj strategiji nema podilaženja imenima i robovanja minulom radu, i kod izbora 23 igrača i pri sastavljanju startne postave dokazao je da mu je rezultat jedina svetinja. Dalić je odvažan trener koji zna da će u Rusiji biti sa štitom ili na njemu, zaključio je da Hrvatska u prvoj utakmici u ovakvom sastavu može najviše napraviti i oko toga nema pogađanja. Je li izabrao pravu kartu, otkrit će utakmica.

VJEROJATNI SASTAV HRVATSKE ZA NIGERIJU: Subašić, Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Modrić, Rakitić, Rebić, Kramarić, Perišić, Mandžukić

Linker
30. travanj 2024 16:39