CROPIX
POVRATAK U PROŠLOST

ZLATKO DALIĆ NEMA IMPERATIV REZULTATA, ALI... Nijedan hrvatski izbornik nije bio pod pritiskom na velikom natjecanju, a samo su dvojica 'pala'

Samo su Barić i Kranjčar ‘pali’ zbog lošeg velikog turnira.
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 15. studeni 2017. 22:56

Ni jedan hrvatski izbornik u ugovoru nije imao uvjet rezultata na velikom natjecanju, nikome nije pisalo što točno mora postići da bi vodio reprezentaciju i dalje, ali nekima koji su loše prošli na završnom turniru nije produžena suradnja. Konkretno Ottu Bariću i Zlatku Kranjčaru.

Niko Kovač i Ante Čačić uskočili su na klupu u završnici kvalifikacija, odradili Svjetsko prvenstvo 2014. i Euro 2016. godine. Iako je Kovač imao loš Mundijal, ostao je izbornik jer ugovor ga vezao za još jedan ciklus, a ponovilo se dvije godine kasnije s Čačićem, koji je u svakom slučaju imao osjetno bolji nastup. To su dva primjera nalik ovom Zlatka Dalića koja sugeriraju da će HNS zadržati aktualnog šefa Vatrenih čak i ako u Rusiji ne ispuni očekivanja. Dakako, nadamo se da takvih tema ni približno neće biti.

Jozićeva demisija

Točno je da je značajan broj šefova Vatrenih odlazio nakon velikog natjecanja, ali radilo se o trenerima koji su baš do tog turnira imali ugovor. Zadnji ga je do kraja odradio Slaven Bilić 2012. godine, a on se tada unaprijed dogovorio s moskovskim Lokomotivom. Mirko Jozić je 2002. godine i prije završnice SP-a u Japanu i Južnoj Koreji objavio demisiju nakon turnira. Barić i Kranjčar su htjeli ostati no ispadanje u skupini na Euru 2004. godine i SP-u 2006. godina kao i još neke okolnosti došle su ih glave.

Rijeka, 180916.
Stadion na Rujevici.
Nakon sto je Dinamo primio pet pogodaka u utakmici protiv Rijeke (5:2) i upisali treci poraz u nizu, Zlatko Kranjcar je nakon poraza podnio ostavku na mjesto trenera.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Zlatko Kranjčar

Ćiro Blažević najduže je vodio reprezentaciju, presudilo mu je političko previranje te je sam dao ostavku, on je bio jedini koji je otišao dok su kvalifikacije trajale, sve do Igora Štimca 2013. godine, a potom je to postao normalno. Samo Štimac od svih izbornika od 1994. i početka sudjelovanja Kockastih u službenim programima nije došao u šansu da vodi Hrvatsku na završnom turniru.

Zagreb, 160816.
Stadion Maksimir.
Prva utakmica Play-Offa Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Red Bull Salzburg.
Na fotografiji: Otto Baric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sad prevladava praksa da se izbornika ne miče nakon svjetskog ili europskog prvenstva, nego u izlučnom ciklusu kad voda dođe do grla. Ugovor im je davao samo financijsku sigurnost, plaću i odštetu kad bi im se pokazala vrata prije no što je istekao. No, nikad nisu bili i jamstvo da će baš toliko ostati na klupi nacionalne vrste.

Linker
05. svibanj 2024 04:06