ADRIAN DENNIS
INTERVJU ZA SN

Zlatko Dalić objavio koja su tri nova igrača budućnost Hrvatske: ‘To su naša rješenja na duge staze!‘

‘Nisam u poziciji forsirati, Moram više razmišljati i slagati sastav nego što sam trebao prije‘.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2020. 11:43

Izbornik nogometne reprezentacije ne mora misliti samo na sastav i taktiku, nego i na nalaze koji će doći s testova na COVID-19.


- Takva je situacija, sve je to povezano. Psiha je svugdje zbog korone, ali mi smo ovdje radi nogometa i trudimo se razmišljati na taj način. Točno je da je to u podsvijesti, ali što ćemo sad... - kazao nam je Zlatko Dalić.


Domagoj Bradarić nije igrao u Vodafone Areni.
- Osjetio je na zadnjem treningu problem s mišićem. Stalno govorim da je prenaporno što igrači imaju ritam od dva nastupa baš svaki tjedan u klubu. Mnogi su isforsirani i umorni. Bradarić je imao lagane poteškoće, nije ništa veliko, ali nismo htjeli riskirati. Bio je plan da igra od prve minute, a onda smo napravili rotaciju, pa je Brekalo ušao u početnu postavu. Ne smijemo igrače potrošiti do kraja i vratiti ih u klub ozlijeđene. Što se tiče ostalih, nitko se ne žali.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Pošteda za neke

Kao minus utakmice u Vodafone Parku odmah je istaknuo lošu igre u defenzivi.
- Kad u gostima daš tri gola, a ne pobijediš, moraš biti nezadovoljan. Prema naprijed smo napravili i riješili neke dobre situacije, tome mogu dati pozitivnu ocjenu. No, lakoća primanja golova još uvijek je prisutna. Nisam niti ofenzivno prezadovoljan s igrom jer bilo je premalo okomitosti, preuzimanja odgovornosti i rizika, a previše smo išli u širinu. To također moramo popraviti. Ali mi dolazimo na utakmice bez treninga, priprema, bilo čega, s novim sastavom… Zato u globalu ne mogu biti nezadovoljan.
Budući da nema Vide niti Lovrena, koji ima dva žuta kartona, koja će biti dva stopera za utakmicu sa Švedskom?
- Pongračić nije igrao loše, samo što se vidjelo da dugo nije imao utakmicu. Moram provjeriti u kakvom je stanju nakon Istanbula. Juranović je bio na desnom beku, njega sam htio probati, kao i Uremovića na stoperu. Imamo nekih rješenja, recimo da igra Juranović pa Uremović na desnom stoperu, a Ćaleta-Car na lijevom ili da Pongračić igra na lijevom stoperu, a Ćaleta-Car na desnom. Vidjet ćemo još.


Kad bi Pongračić bio u natjecateljskom ritmu i punoj formi pretpostavljamo da biste to riješili s njim, ali ovako, budući da je imao prvu utakmicu nakon nekoliko mjeseci, koliko može dati u novoj za tri dana?
- Zavisi kako će se osjećati, kakva će biti situacija. Veseli me pojava Pongračića jer on je pojačanje u dijelu u kojem smo pokazali slabosti, osnažio je konkurenciju u obrani. Raduje me što su se pojavilii i Uremović i Ćaleta-Car, tri igrača koji će sigurno biti rješenja na duge staze.


Poštedjeli ste vezne igrače Kovačića, Brozovića i Vlašića, a Modrić je igrao petnaestak minuta i tako došao još bliže Dariju Srnu te bi na proljeće mogao postati rekorder po broju nastupa u reprezentaciji.

Znači li to da su oni starteri sa Švedskom, da ste ih sačuvali za tu utakmicu?
- Poštedio sam one koji su igrali najviše utakmica za reprezentaciju i za klub. Vlašić igra non-stop, Brozović, Luka i Kovačić također, Perišića sam stavio pola sata jer je za Inter u nedjelju bio na terenu samo 16 minuta u utakmici s Atalantom. Raspoređivao sam snage da svi budu jednako opterećeni. Htio sam odmoriti one kojima je to najpotrebnije.

Opcija Budimir

Ne sumnjamo da imate jasnu ideju. Naznake su da će to biti momčad u rasporedu 4-4-2 s rombom kao u Zagrebu s istim suparnikom. Možda sa sitnim modifikacijama u provedbi. Dakle, Brozović, Kovačić, Modrić i istureniji Vlašić te Brekalo i Perišić.
- Imamo tu opciju kao protiv Švedske u prvom poluvremenu na Maksimiru. Druga je varijanta da stavim klasičnog napadača, ali moram vidjeti u kakvom je stanju Budimir. On isto nije spreman, teško može igrati dvije utakmice u jednakom ritmu u tri dana. Teško. Dugo je bio bez nastupa, a usto je i bolestan, treba mu vremena da bude u optimalnom fizičkom stanju. Nakon sat vremena više nije mogao. Moram voditi brigu o svemu. Jedno je što bih ja htio neke stvari, a drugo moja obveza da pazim na igrače da se ne premore i ozlijede. Sve valja dobro odvagati i složiti što je najoptimalnije. Nisam u poziciji forsirati i govoriti da ću igrati s tim i tim, ako on nije u natjecateljskom ritmu. Moram više razmišljati i slagati sastav nego što sam trebao prije.


U subotu je dovoljan bod za treće mjesto i ostanak u eliti. Idete na bod ili tri?
- Kad mi idemo na bod? Idemo dobiti utakmicu! Ako igraš na bod, ne dobiješ ništa!

Neizvjesno je i nelagodno

Dalić je ostao bez Domagoja Vide pozitivnog u Istanbulu, a tek će u petak kasno navečer ili u subotu na dan susreta sa Švedskom znati hoće li svi koji su došli u Skandinaviju smjeti nastupiti. Nakon novog testiranja.
- Neizvjesno je i nelagodno, to je istina. Ali što možemo, moramo se adaptirati

Nije humano da igrači u sedam dana igraju tri utakmice

Tri utakmice u tjedan dana svim su izbornicima donijele muke kojih prije nije bilo. To je zaista previše.
- Nije humano da igrači igraju u sedam dana tri utakmice, pogotovo što mi imamo i dva teška putovanja. To nije dobro ni zdravo. Možda su najbolje napravili Portugalci, koji su uzeli za suparnika Andoru. Prošetali su se. Izbornici su redom kalkulirali.

36 utakmica dosad je izbornik Zlatko Dalić odradio na klupi hrvatske vrste
9 posljednjih utakmica Hrvatska je završavala s bar jednim primljenim golom

Linker
03. svibanj 2024 15:59