Anadolu Agency Via Afp
OPET U AKCIJI

Zlatko Dalić odlučio: Mladi napadač po prvi put s Vatrenima! Poziv stiže i ‘novopečenom‘ Hrvatu?

Izbornik je sastavio listu od 23 imena s kojima kreće u lov na zlato u Ligi nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. svibanj 2023. 10:02

Klupska sezona ide prema kraju, Final Four Lige nacija sve je bliže. Izbornik Zlatko Dalić u nedjelju je u Livnu sahranio majku, a u ponedjeljak se mora baciti na posao jer dva tjedna prije okupljanja reprezentacije za Ligu nacija objavljuje popis igrača na koje računa.

Za prošlu akciju u ožujku, kvalifikacijske utakmice za Euro s Walesom i Turskom, pozvao je 25 nogometaša, no Luka Sučić je brzo otpao zbog ozljede koljena. Kako se i dalje oporavlja bit će odlično ako će eventualno moći pomoći mladima na Euru U-21 koje starta 21. lipnja. Mislav Oršić u međuvremenu nije uopće igrao za Southampton i vjerojatno ga neće staviti na listu, iako ima onih koji zagovaraju da mu se pruži prilika jer nastupima za Vatrene, pogotovo na Svjetskom prvenstvu, zaslužio je kredit. Za razliku od Katara gdje je imao pravo na 26 igrača, Dalić u Nizozemsku na završnicu Lige nacija smije voditi samo 23. Zato malo tko daje Oršiću šanse.

Izbornik je već u ožujku imao 23 imena bez Oršića i zapravo to bi mogao biti taj kadar. Pitanje je Borne Barišića koji zbog ozljede ne igra od 30. travnja kad je bio akter polufinala škotskog FA kupa njegova Rangersa i Celtica, u kojem su poraženi 1:0. Ako ne bi bio zdrav, za lijevog braniča mogli bi kandidirati Domagoj Bradarić koji je već bio među Vatrenima i igra u Salernitani i Dinamov Robert Ljubičić. On je potpisao da će igrati za Hrvatsku, a zasad nije dobio poziv.

Dakle, Dalićevih 23 iz ožujka su vratari Livaković, Ivušić i Labrović, pritom je zbog bolesti Ivušića naknadno stigao Grbić. Livaković i još dvojica će u Nizozemsku. Obrambeni igrači Stanišić, Juranović, Vida, Gvardiol, J. Šutalo, Erlić, Sosa i Barišić, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Vlašić i Pašalić, iako postonja dvojica češće igraju u napadu, te napadači Kramarić, Petković, Livaja, Musa, Perišić i Ivanušec.

U stalnoj priči o potrebi za novom špicom riješena je jedna dilema. Sportske novosti doznaju kako je Dalić po prvi put na popis uvrstio Diona Drenu Belju, a tek treba vidjeti što je odlučio u vezi Matije Frigana, koji također čeka na svoj prvi poziv, te Petra Muse, koji je već bio s Vatrenima.

Andrej Kramarić dolazi u odličnom raspoloženju i formi, dao je dva gola za Hoffeheneim u subotu koji vrijede ostanka u najvišem rangu i zaokružio učinak na 100 pogodaka u Bundesligi. Daleko iza njega su Olić, Mandžukić, Petrić, Klasnić...

Vatreni pripreme započinju 5. lipnja u Rijeci. NIje isključeno da Dalić stavi na papir i više od 23 imena, to će značiti da će nekoga morati kasnije otpisati. Ili će pojedinima dati pretpozive. Na pripreme će vjerojatno moći doći svi osim Marcela Brozovića koji s Interom 10. lipnja igra finale Lige prvaka i priključit će se u zadnji čas. Momčad u Nizozemsku putuje u ponedjeljak 12. lipnja, a prvi susret s domaćinom ima 14. lipnja u Rotterdamu, Finale ili utakmica za treće mjesto igra se 18. lipnja. Drugi su par Italija i Španjolska.

Hrvatska reprezentacija će 9. lipnja otputovati u Vatikan na audijenciju kod pape Franje, ali isti dan će se vratiti u Rijeku i predvečer je planiran trening na Rujevici. Prvi put će Sveti Otac primiti Vatrene.

Linker
20. travanj 2024 07:51