CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

ZLATKO DALIĆ OTKRIO TKO ĆE ODMAH POJAČATI HRVATSKU REPREZENTACIJU PA NAJAVIO NOVO SVJETSKO ČUDO VATRENIH 'Mi kao da smo Amerika, a ne mala Hrvatska'

Veliki intervju s izbornikom druge reprezentacije svijeta nakon povratka iz Kanade
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. studeni 2018. 09:26

Sa Zlatkom Dalićem bili smo u Varaždinu, savršeno je tempirao povratak iz Kanade. U Zagreb je u srijedu sletio oko 11 ujutro, već nešto poslije 16 ušao je u Contru, na stadionu, gdje su od 19.00 igrali njegov Varaždin i Rijeka. Čekali su ga iz Hrvatske gospodarske komore da potpiše deset dresova Luke Modrića koje izaslanstvo nosi u Kinu na veliki političko-gospodarski summit na kojem je i premijer Andrej Plenković, ali i više od 20 jakih hrvatskih tvrtki.

- U Kanadi sam bio u posjetu Hrvatima. Bilo je puno djece, emocija, ljubavi, još jednom se pokazalo da Hrvate nogomet ujedinjuje. Sretan sam što sam bio tamo. Na svakom koraku pažnja, priča o domovini, hrvatskoj reprezentaciji. Pokazivali su mi snimke, slike, puno njih bilo je u Rusiji, ali i u Kanadi su zajedno gledali utakmice, slavili, baš su živjeli Svjetsko prvenstvo.

Nogomet je perjanica

Izbornik je objavio neke fotografije na Instagramu.

- U Mississaugi sam bio na ‘Livanjskoj večeri’, okupilo se preko tisuću ljudi, a drugi događaj s kojeg sam stavio sliku je iz Toronta, iz Hrvatskog centra gdje je bila misa. To je sjajno, okupilo se mnoštvo hrvatske djece i prekrasno je što gaje tu pripadnost - kaže Dalić.

Osim pohvala za Rusiju, zacijelo je ponetko spomenuo da očekuje od reprezentacije nove pobjede?

- Puno njih je bilo na Svjetskom prvenstvu, pogotovo na finalu u Moskvi, imali su velike troškove avionskih karti, ulaznica i hotela, ali išli su da budu uz reprezentaciju i očekuju, naravno, da Hrvatska to ponovi na Europskom prvenstvu.

Potom smo pogledali utakmicu Varaždina i Rijeke, njegov kluba odlično se nosio, favorit s Rujevice pobijedio je golom Čolaka za 2:1 u sudačkoj nadoknadi. Varaždinska publika bila je zadovoljna…

- U drugom poluvremenu nije se baš vidjela razlika tko je prva, a tko druga liga. Rijeka je uzela ono po što je došla, otišla je dalje, to jedino bitno u Kupu, a mene veseli što je moj Varaždin igrao dobro, čvrsto, pogotovo drugo poluvrijeme. Možda je bolje što nije bilo produžetaka, da se ne potrošimo, važnije nam je prvenstvo.

A već smo pomislili da će biti penali, da se izbornik, a i svi ostali, podsjetimo na Rusiju.

- Nisam za to navijao, cilj nam je povratak u Prvu ligu.

Branko Karačić startao je pobjedom nad Međimurjem, s Rijekom ostavio vrlo dobar dojam.

- U pet kola osvojili smo četiri boda, što je premalo, od toga smo tri utakmice igrali kod kuće. Nisam puno u gradu, ali koliko jesam pokušavamo napraviti najbolje što možemo. Varaždin zaslužuje prvoligaša. Rekao sam i ponovit ću, za to nam treba puno veća podrška Grada i Županije, ovo što radimo sami nije dovoljno. Grad i Županija moraju stati iza kluba. Evo, na ovoj utakmici s Rijekom našlo se gledatelja koliko svi ostali varaždinski klubovi u svim sportovima ne mogu skupiti u cijeloj sezoni. Naglašavam da cijenim i poštujem sve sportove u Varaždinu, ali to je činjenica. To ljudi moraju respektirati. Nisam protiv drugih sportova, i oni moraju živjeti, no nogomet je perjanica. Na kraju krajeva, pogledajte, Branko Ivanković je u finalu azijske Lige prvaka. Čovjek je napravio sjajan posao, vrhunsku stvar, izgubio je petoricu igrača, nije mogao dovesti nikoga i stigao je u finale. Znam što je to i koliko to znači jer i sam sam bio u finalu azijske Lige prvaka prije dvije godine. Vrhunski domet. To je Branko napravio. Branko iz Varaždina. Ja sam drugi na svijetu, iz Varaždina sam.

Zagreb, 210518.
Kaptol Centar.
Premijera dokumentarnog filma Vatreni meksickog redatelja Edsona Ramireza. Film je o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njenom povijesnom uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibric.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, Branko Ivankovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ne mogu svi odjednom

Ivanković bi vas mogao nadmašiti ako dobije u finalu.

- Daj Bože. Nemam ništa protiv. Neka me nadmaši, to bi bila kruna njegove karijere. Čovjek radi briljantan posao godinama, u vanjskom svijetu, on je još jedan dokaz da je Varaždin dao dobre igrače i trenere, i zato nogomet mora biti u Prvoj ligi.

Novac je ključan, jesu li na vidiku kakvi ulagači?

- Borimo se nas nekoliko oko toga. No, Grad i Županija moraju puno više stati iz nas. Za prošlu godinu u budžetu kluba sudjelovali su 10 posto. To je zanemarivo malo, u biti ništa. Nisu to više veliki novci, štoviše, koliko nam danas treba zaista je malo u odnosu na to koliko se trošilo prije desetak godina. Juniori, kadeti i pioniri su nam Prva liga, to treba cijeniti, ovdje trenira 250 djece, a sami se borimo, nas nekolicina. To nije dovoljno.

Igor Bišćan se izvukao, iako dojam nije bajan, na kontu ima dvije pobjede i remi. Novi je…

- Imao je fascinantan početak trenerske karijere, prihvatio je Rudeš, hrabro, uveo ga u Prvu ligu, sigurno za to ima velike zasluge. Otišao je u Sloveniju, osvojio dvostruku krunu s Olimpijom koja je isto bila u lošoj situaciji, u dvije godine napravio je super posao. Daj Bože da tako nastavi. Veseli me njegova pojava, kao bivšeg igrača, mladog trenera, nadam se da će nastaviti još bolje. Raduje me uspon tih ambicioznih ljudi, bivši igrača…

Dinamo je pred proljećem u Europi, i na klupskoj sceni ima jako dobrih vijesti za hrvatski nogomet. Aktualna 2018. će se baš pamtiti…

- Ovo je, što se Hrvatske tiče, nogometna godina. Reprezentacija je druga na svijetu, mlada se plasirala na Europsko prvenstvo prvi put od 2004., Dinamo će, nakon Varteksa koji je proljeće igrao 1999., prezimiti u Europi, ne može biti bolja godina nego što je tekuća. Jednostavno, godina hrvatskog nogometa. I ne samo po rezultatima na terenu, nego i kompletnom priznanju čiji je vrhunac bio u Londonu, na dodjeli FIFA-ine nagrade The Best. Luka Modrić najbolji je igrač svijeta, ja sam izabran među trojicu najboljih trenera, cijeli taj događaj u Londonu bio je u znaku Hrvata, od toga da je trofej osmislila i dizajnirala zagrebačka umjetnica Ana Barbić Katičić, pa svih koji su bili tamo, Zvonimira Bobana, Brane Ujevića, koji je moderirao konferencijom izbornika, Davora Šukera, Nike Kranjčara, Darija Šimića, Stipe Pletikose… Baš hrvatska večer se zbila u Londonu, naš nogomet je dokazao da je svjetski. Kao da smo Amerika, a ne mala Hrvatska. O Hrvatskom nogometu se doista mora govoriti pozitivno. I šire od spomenutoga. Eto, Robert Prosinečki ima odlične rezultate kao izbornik Bosne i Hercegovine, Ivankovića sam spomenuo, Kovač je u Bayernu...

Nenad Bjelica?

- Znam da je studiozan trener, nismo u nekom velikom kontaktu, ali jasno da je napravio dobar rezultat u Austriji, da je radio pravi posao gdje god je bio, a u Dinamu je opravdano dobio šansu, pokazao je da ima kvalitetu, da je klasni stručnjak. Dinamo vodi jako kvalitetno, sviđa mi se način na koji radi. Ima i dobre igrače, on to balansira, svaka mu čast.

U HNL-u je trenutačno malo igrača koji mogu kandidirati za reprezentaciju.

- Nažalost, ne može biti drugačije kad svaki klub ima toliko stranaca. Sad ispada da se opet vraćam na tu temu. Liga je takva kakva je. Dinamo je dominantan, ima kvalitetu i širok izbor igrača. No, sada ima i sinergiju igrača i navijača, dobrog trenera, sve je posloženo.

Varazdin, 051017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica U21 reprezentacija za Euro izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix
Čim je ušao pokazao je klasu - Josip Brekalo

Na novom popisu igrača su trojica iz mlade vrste Josip Brekalo, Nikola Vlašić i Duje Ćaleta-Car, koji je bio na Svjetskom prvenstvu.

- Brekalo i Vlašić nositelji su kvalitete u klubovima, zaslužuju poziv, a usto su tipovi igrača koji donose Hrvatskoj novu energiju. Ćaleta-Car bio je na Svjetskom prvenstvu, ne igra u Marseilleu, ili je tek nešto igrao. No, računam i na druge mlade, to su Pongračić koji igra dobro u RB Salzburgu, Benković iz Celtica, Katić iz Glagow Rangesa. Imamo rješenja na mjestima stopera. Matej Mitrović dvije-tri utakmice nije igrao zbog sitnih problema. A Brekalo i Vlašić nova su snaga za bočne igrače ili špice. No, ne mogu sve mlade odjednom staviti.

Imaju li Brekalo i Vlašić šanse da zaigraju u tim susretima?

- Ništa nije nemoguće. Zašto ne bi igrali, ako kažem da donose energiju i snagu. Nama treba takav tip igrača.

Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Getty Images

Mlada reprezentacija ima 15. studenoga prijateljsku utakmicu s Francuskom.

- Osim Brekala, Vlašića i Ćaleta-Cara, svi ostali će biti pozvani u mladu vrstu, a pokaže li se potrebnim za naš drugi susret, s Engleskom, možda uzmemo nekoga od njih. Tu mislim na spomenute te Sosu, koji u petak ide na magnetsku rezonancu, pa bude li sve OK, igrat će za mlade, Karačića...

Spremni smo na sve

Španjolska i Engleska su top ispiti. Što bi ga zadovoljilo?

- Dvije vrhunske utakmice. Imamo šansu biti prvi u skupini. Moramo dobiti Španjolce. Ovog časa me zanima samo da budemo među deset nositelja na ždrijebu kvalifikacija za Euro. To je prvi cilj, za to nam trebaju bodovi. A ako svladamo Španjolce, u prigodi smo boriti se za prvo mjesto, pobijedimo li i Engleze u Londonu. Znači, trebaju nam dvije pobjede. To nije neostvarivo, iako je jako teško. Međutim, vjerujem da mi to možemo. Iako, ta uloga nositelja u ždrijebu za Euro je zadatak broj 1.

Za nju Hrvatska mora biti među 10 u Ligi nacija, treba osvojiti više bodova nego barem dvije ekipe u ostalim skupinama. Motiv će biti revanširati se Španjolcima.

- Revanš je pobjeda, bilo kakva. To bi bio sasvim dobar uzvrat. Na to ćemo ići, to je naš cilj. Neće biti lako, ali znamo što hoćemo, dobiti utakmicu pred svojim navijačima, pred 30 tisuća ljudi. To je revanš. Premda moram istaknuti da ja ne patim od revanša, nije mi to nikakva meta niti me to zanima samo po sebi. Već dobar rezultat, dobra utakmica, dobra igra…

Bitno je da bude pun stadion.

- Je, da nas ljudi dođu vidjeti. I podržati. To nam mnogo znači.

Sa Španjolskom se igra 15. studenoga u četvrtak u 20.45, s Engleskom 18. studenoga u nedjelju u 14 sati (15 po hrvatskom vremenu). Kratak je to period, u takvom mini roku Hrvatska još nije srušila dva takva teškaša.

- Ha, bilo bi to svjetsko čudo, ali mi smo na sve spremni.

Linker
21. travanj 2024 21:38