ANTE CIZMIC Cropix
IZBORNIKOV TEKST

Zlatko Dalić otvorio dušu: ‘To mi je bila najteža odluka u karijeri, ali morao sam je donijeti‘

Morao je donijeti tešku odluku, ali tim je potezom pokazao autoritet. Sve ostalo je povijest...
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. listopad 2022. 12:15

Zlatko Dalić u tekstu za stranicu The Coaches‘ Voice osvrnuo se na dosadašnji mandat na klupi hrvatske reprezentacije u kojem je pisao o svom putu na čelu Vatrenih od samog dolaska na klupu u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Izbornik je napisao kako je, u trenutku njegova preuzimanja reprezentacije, atmosfera bila na niskoj razini.

"Naše pripreme ipak nisu bile jednostavne. Bilo je nekoliko negativnih medijskih naslova nakon što sam donio odluku kako neki igrači mogu ranije otići kući s priprema u SAD-u, tri mjeseca prije početka turnira", tu se izbornik osvrnuo na situaciju kada je nekolicinu igrača pustio natrag u klubove nakon prve pripremne utakmice, a dobru igru u drugoj utakmici protiv Meksika iskoristio je, kako je napisao, da pošalje poruku igračima kako nitko nije nezamjenjiv.

Što se tiče perioda u Rusiji, izbornik je imao uglavnom samo pozitivna sjećanja, a ukratko je opisao to sretno razdoblje za sve Hrvate.

"U 60 dana, koliko smo bili zajedno, nije bilo niti jedne svađe ili neverbalnih nesuglasica između bilo kojeg igrača ili osoblja. Ne događa se često da je 50 muškaraca toliko dugo zajedno i da se cijelo vrijeme slažu."

Međutim, jedna odluka tih mu je dana bila posebno teška.

"Ipak, na turniru Nikola Kalinić je napustio momčad, nakon što je odbio ući kao zamjena u prvoj utakmici protiv Nigerije. Bila je to najteža trenerska odluka u mojoj karijeri, jer sam cijenio Nikolinu kvalitetu i vjerovao sam kako može doprinijeti momčadi tijekom turnira. Međutim, morao sam donijeti tu odluku jer on u tom trenutku nije bio spreman dati doprinos momčadi. O tome nisam htio previše govoriti tada, a neću ni sada. Detalji su nešto što bi trebalo ostati u svlačionici", napisao je Dalić.

Naravno, jedan dobar komad teksta morao je posvetiti i Luki Modriću, za kojega je imao samo riječi hvale.

"Iako je on i ključni igrač na terenu, za mene je bilo jednako važno imati ga i kao vođu momčadi. Kada vaš najbolji igrač i kapetan toliko puno radi na treninzima, tako se dobro priprema za svaki trening, brine o svom tijelu, poštuje sve, od igrača do svakog člana osoblja, i jednostavno ima tako profesionalan pristup nogometu, onda cijela momčad prati to njegovo vodstvo."

Tekst je zaključio s još jednim pogledom na rusku bajku.

"Gledajući unatrag, jasno je da imamo kvalitetu u našoj momčadi, ali isto su imale i brojne druge nacije. Ono što nam je bilo ključno je to nevjerojatno zajedništvo, jedinstvo, bratstvo i vjera da svaku prepreku možemo savladati. Zato ću zauvijek biti ponosan što sam bio glavni trener tako posebne momčadi."

Linker
29. studeni 2023 06:32