ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SLATKE BRIGE

Zlatko Dalić progovorio o velikom ždrijebu! ‘Najbolje bi bilo da iz prve skupine dobijemo njih, ali...‘

‘Nećemo govoriti o većom planovima, tako smo išli u Rusiji korak po korak‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2022. 16:56

Izbornik je u hotelu Intercontinental Beach sjeo na kavu s malobrojnim hrvatskim izvjestiteljima dan nakon utakmice sa Slovenijom. Kazao je da Borna Sosa zbog ozljede aduktora neće moći igrati protiv Bugarske, da je Josip Brekalo i u subotu na testu bio pozitivan, pa nije u mogućnosti doletjeti u Dohu, dok je Dejan Lovren i dalje predaleko od povratka nastupima. Ostat će izvan igre i u utorak...

- Žao mi je gola koji smo primili u zadnjoj minuti iz prekida. Imali smo opomenu dvije minute prije toga, korner koji je bio opasan po nas jer nismo dobro reagirali. Odmah je došao sljedeći udarac iz kuta i dobili smo pogodak. Već u početnoj formaciji nismo dobro stajali, stvorila se rupa gdje je igrač dobio krasan centaršut i zabio. Dobro da se to dogodilo, bolje sad nego kasnije, u ponedjeljak ćemo napraviti detaljnu analizu s igračima. Pokazat ću im gdje smo pogriješili i moramo to popraviti. No, rastužilo me je to. Zaslužili smo pobjedu - pričao je izbornik o ogledu sa Slovencima.

Brekalo opet pozitivan

Istaknuo je sljedeće...

- Igrali smo dobro, osim prvih dvadesetak minuta u kojima nismo bili pravi. Malo smo se skupili i suzili, noge su bile krute i teške, nije bilo pasa niti dubine, ali smo nakon toga uspjeli koliko-toliko uhvatiti novu formaciju. Na treningu je tih 3-5-2 izgledalo puno bolje, opuštenije, mirnije i kvalitetnije, kad je došao nastup osjetio se grč. No, sve u svemu bilo je u redu.

image
KARIM JAAFAR Afp

Pogodak je primljen iz prekida, što se Vatrenima često događa.

- Igrači u obrani stoje u zoni, ali ne smiju čekati, nego napasti loptu, problem je što to nisu učinili. Nisu se ni dobro postavili, da su bili svatko u svojem prostoru ni ne bi protivnik stigao na to mjesto. To je problem koncentracije. Utjecalo je i što sam promijenio šestoricu igrača, pa je bio i drugačiji raspored. Nismo sve pohvatali.

Kako su glavni igrači poput Modrića, Perišića, Kovačića… prihvatili taj sustav 3-5-2?

- Svi znaju zašto smo to probali, zbog čega to igramo i trebamo. Zadovoljan sam reakcijom, pogotovo na treningu kad je puno bolje izgledalo nego na utakmici. Trude se, hoće, prihvaćaju i respektiraju. Prvenstveno me veseli dobro raspoloženje igrača, njihov kvalitetan odnos, svi su ovdje presretni. Nitko nije tražio da ide ranije doma, čak i oni koji su ozlijeđeni kao Sosa. Brekalo se ponovno testirao jer je želio doći, ali kako je opet pozitivan ostao je u Hrvatskoj. Nije to sa Slovenijom bilo loše.

Iako Ivan Perišić 3-5-2 igra stalno u Interu, u reprezentaciji je baš za njega to najveća promjena. Dalje je od gola, premda je i sa Slovencima imao dovoljno prostora za napadačke akcije.

- S njim i Sosom možemo na toj strani napraviti dobru kombinaciju. Perišić je možda bio i najaktivniji, te najopasniji naš igrač jer odgovara mu i kad djeluje iz drugoga plana. Odradio je i fazu obrane i stizao u završnicu. Sosa to također može.

Potom je ustvrdio:

- Bila bi šteta da ih ne iskoristimo obojicu. Treba za to naći rješenje. Recimo da Perišić igra napadača, ali više lijevo uz jednu klasičnu špicu, pa rade rotaciju. To što je Perija odigrao točno je kako treba biti na lijevom boku. Već sam za drugu utakmicu s Bugarskom razmišljao da on igra napadača, ali ipak neće biti tako.

Kad bi sad bila važna utakmica, u kojoj formaciji biste je igrali?

- Ne mogu na to odgovoriti. Za ovu akciju je tako kako sam rekao.

Lovren nije spreman

U kakvom je točno stanju Dejan Lovren?

- Nije ni predviđen da igra ovdje. Ima svoju situaciju, ozlijeđen je, nije u klubu, tamo su problemi koji jesu. Moramo voditi brigu o tome i zato je s nama. Najgore bi bilo da mu kažemo - ozlijeđen si i nećeš biti pozvan! Nije nikoga zakinuo za mjesto, niti bilo što kome uzeo. Dio je ekipe na turniru koji je dijelom zamišljen i kao team-building. Utakmice, ali i druženje. Neću ga gurati u igru jer nije spreman.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Je li se sa Slovenijom netko nametnuo ili otpao?

- Svi su odigrali korektno, imamo širok kadar i izbor. Bit će teške i slatke brige izabrati 23 igrača za Svjetskog prvenstvo. Već će Liga nacija biti teret, ali u njoj ćemo morati koristiti više nogometaša jer četiri su utakmice u deset dana. Svi će nakon Dohe biti spokojni i mirni, znaju što su napravili, a što nisu.

Katar je najlakši

Zaključak mnogih jest da je Pongračić dobio plus, a Budimir i Jakić neutralnu ocjenu?

- Neću to tako reći. Dajem pohvale za svu trojicu. Budimir je napravio puno posla u fazi obrane, trudio se, on što treba bolje je pozicionirati se kod centaršuta. Imao je 4-5 kvalitetnih ubačaja i trebao je doći na tu loptu. To je njegov posao. No, dao je puno u igri, dolazio po loptu. Ne mogu reći da se s tom utakmicom udaljio od postave. Niti Jakić. On je odradio defenzivni posao, ali malo je impresioniran reprezentacijom, bio je u grču, u strahu, ipak je novi. Nije lako igrati za nacionalnu momčad. Navikli smo na Brozovića koji sve jednostavno rješava u dva poteza. Jakiću je nedostajalo dobrih stvari u organizaciji igre. Pongračić je kvalitetan, to znamo, samo nije imao kontinuitet. Dobio ga je u Dortmundu i to se odmah vidi. Bit će još bolji. I kao jedan od dvojice stopera, i kao srednji kad su trojica.

Je li Vida izgubio mjesto u prvih 11 ili je to prerano reći?

- Rano je to reći. Svi su u borbi za mjesta, samo sigurno da ni Lovrenu, ni Vidi ništa nije zagarantirano. Kao što nikad nije niti bilo. Moraju se boriti i ako su bolji - oni će igrati. Kako su oni u svoje vrijeme izbacili Ćorluku iz ekipe, tako će netko izbaciti njih. A doći će netko i tko će izbaciti mene. Tako to ide, to je ciklus…

Kakve su usporedbe Hrvatske pred Rusiju i sada pred Katar?

- Prije Rusije je ekipa bila standardnija, imali smo devet ili deset igrača sa sigurnom pozicijom i status. Sada je više mjesta otvoreno i veća je borba.

Uskoro, već 1. travnja je ždrijeb, Vatreni će biti u drugoj jakosnoj skupini, kakva su očekivanja?

- Ovo je šesti put da će naša reprezentacija igrati na SP-u. U pet nastupa ima dvije medalje. Hrvatska! Pa, tko to ima!? A mi to podcjenjujemo. Hrvatska koja je tako mala, ima samo četiri milijuna stanovnika, a srebrno i broncu s pet Mundijala. Samo se toga držite. To je ono što je fascinantno. Što se ždrijeba tiče, naravno da bi najbolje bilo da iz prve jakosne skupine dobijemo Katar. Iako nikoga ne podcjenjujemo. Nama je cilj proći skupinu, napraviti prvi korak i otići što dalje. Neće biti lako, dolaze najbolje svjetske reprezentacije, ali vjerujem u našu ekipu da može. Nećemo govoriti o većom planovima, tako smo išli u Rusiji korak po korak. Koga god izvučemo iz elitne kategorije vrlo je težak, osim domaćina, koji je možda najlakši. Iz treće i četvrte skupine ne bih govorio o imenima, nisam o tome puno razmišljao.

Afričke ili azijske reprezentacije, čine li vam se zgodnima?

- Dajte da prođe ždrijeb, pa ćemo konkretno razgovarati. Na prošlom SP-u bili su Nigerija i Island, pa smo ih riješili - podvukao je Dalić.

Linker
18. svibanj 2024 19:07