- Afp
NEMA MIRA

Zlatko Dalić sprema promjene za Slovačku!? Očekuju nova lica u obrani i vezi: ‘Situacija se zakuhala‘

‘Moramo odigrati dobro u Osijeku, nije ovo gotovo, bit će borba...‘, zaključuje hrvatski izbornik
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2021. 22:14

Tri kola do kraja kvalifikacija Hrvatska je prva, ali Rusija je održala korak i mira nema. Vatreni prednjače jedino po razlici pogodaka te Zlatko Dalić priznaje:

- Situacija se zakuhala.

Izbornik je vjerovao da će 21 bod ili čak 20 biti dovoljno za prvo mjesto. To i dalje nije isključeno, ali dobiju li Rusi i u Sloveniji vjerojatno ništa od toga, trebat će veći ulov. Hrvatska osjeća trag poraza od Slovenije na startu, i danas nedostaju ti bodovi za manje stresa u finišu, ali neće biti bitno odradi li se posao u tri preostala susreta.

Slovenija može pomoći Vatrenima “skidanjem” Rusije, a i Hrvati bi na kraju mogli asistirati susjedima da se jurišom u završnici probiju do play-offa, tako da i naša reprezentacija svlada Karpinovu. Koja nije uvjerljiva, čupa se, hoće li moći do kraja? Dalić bi bio jako zadovoljan s takvim raspletom:

- Daj Bože da se dogodi tako, potpisujem da to bude konačno rješenje skupine - rekao je hrvatski izbornik, dodajući:

- Slovenci su dobili Maltu 4:0, igrali su dobro, to je super za njih, a još bolje za nas. Znači da su u formi i da Rusima neće biti lako. Odmah bih se složio s tim.

Rusi su svladali Slovake s jednim pogotkom…

- Do pobjede su stigli autogolom. Čuo sam da su Slovaci imali posjed lopte 70 posto. Dražen Ladić je bio na utakmici, donio nam je analizu i imamo uvid u sve što se događalo. Slovaci su bili puno bolja ekipa, ali nekad ne pobijedi bolji. No, mi nećemo gledati Ruse, gledat ćemo sebe da osvojimo devet bodova i mirni smo. Niti to nije ovog trena tema, nego samo Slovačka. Moramo odigrati dobro u Osijeku, pa onda, ako Bog da - studeni i plasman u Katar! Ali, bit će borba. Nije ovo gotovo, mi moramo biti još motiviraniji.

U najavi se nije puno govorilo o veznom redu Modrić - Brozović - Kovačić, koji je odradio posao na svojoj razini iako svakom ide po jedan minus – Brozoviću zbog određenih pogrešaka, Modriću zato što nije zabio s bijele točke, a Kovačiću zbog žutog kartona koji ga je izbacio iz utakmice sa Slovačkom. U fokusu su bili obrana prosjeka godina 22 i napad koji je imao iskušenje bez klasičnog centarfora u rasporedu 4-3-3…

Josip Stanišić je debitirao na očekivanoj razini, Duje Ćaleta-Car i Gvardiol igrali su sigurno, pogotovo Gvardiol, a Borna Sosa je pokazao svoj ofenzivni talent. Cipar ih nije stavio pred teška iskušenja, a sa Slovacima će obrana dijelom biti drukčija.

- Djelovali su sigurno, ali Cipar nije suparnik koji može biti mjerilo kvalitete da bismo govorili kako su bili sjajni. Oni će sljedećih deset godina biti nositelj hrvatske obrane.

Izbornika smo pitali može li itko izgurati Gvardiola sa stoperske pozicije.

- Dosad su stopere najčešće igrali Vida i Lovren. To je bilo dobro, ne mogu se na njih požaliti. Izvrsno je što dolaze novi, mlađi igrači, da im pušu za vrat. Zato oni moraju biti ozbiljniji i još bolji, te se dodatno truditi. Gvardiol je igrao jako dobro, odlično je što je na lijevom stoperu ljevak. Dosad je uvijek bio dešnjak i konstantno je igra malo trpjela zbog toga. No, kažem, nisam nezadovoljan ni s Vidom, ni s Lovrenom, oni su dobri, ali još bolje je da su se pojavili i Ćaleta-Car, i Gvardiol, i Pongračić, tu je i Škorić koji igra kvalitetno i trenira s nama dobro. Mislim da zaista na toj poziciji imamo pouzdane igrače koji mogu biti alternative. Tko god izostane imamo rješenja.

Dejan Lovren neće doći u Osijek…

- Lovren je meni potreban, ali pravi, u formi. Za Slovačku imamo rješenja, odmorio se i Vida, koji nije igrao u Larnaci. Lovren nije imao utakmicu mjesec i pol dana. Dejan se sada spremio, vjerujem da će igrati u klubu i čekamo ga u studenom.

Dakle, u zadnjem redu bi u ponedjeljak stoperski par trebao biti Vida – Gvardiol, desni bek Stanišić, a lijevi? Svakako Borna, Sosa ili Barišić! U Osijeku bi prednost mogao dobiti Barišić.

- Stanišić je ušao u utakmicu rezervirano. Kod prve lopte je pogriješio i sigurno ga je to obeshrabrilo, međutim, kasnije se vratio u utakmicu kako treba. Igrao je dobro koliko smo od njega očekivali. Znali smo da ne može i neće puno donijeti prema naprijed, ali defenzivu je odradio, bio je siguran i čvrst. On je budućnost hrvatskog nogometa i treba mu dati podršku.

U sredini terena uz Modrića i Brozovića mogao bi zaigrati Pašalić, koji je i na Cipru ušao umjesto Kovačića. S njime se dobiva dodatna ofenzivna nota. Druga je opcija Vlašić.

U rujnu su Vatreni dobili Slovačku tek golom u 86. minuti, u međuvremenu je suparnik iskliznuo iz tračnica za Katar. No, ranjeni lav zna biti jako opasan. Jesu li Slovaci uopće lavovi?

- Dobro je što smo u finišu zabili još dva gola jer na kraju bi i razlika mogla biti presudna. Moramo nastaviti s pozitivom. Očekujem pun stadion u Osijeku, a navijačima ćemo se odužiti dobrom igrom i zalaganjem. Hrvatska će biti ponovno kakva je bila na Cipru i u prethodne tri utakmice. To je ispravan put. Moramo biti još ozbiljniji da budemo prvi. Ne smijemo posustati. Dignuli smo se, igramo dobro i nemamo pravo stati.

51 utakmicu odradio je Dalić kao izbornik, više imaju samo Blažević i Bilć

24 pobjede ostvario je Dalić na vatrenoj klupi, ima i 11 remija te 16 poraza

U posljednjem osvrtu na petak Dalić je ustvrdio:

- Momčad je ovaj put napravila sve što sam od nje očekivao. Iza nas je teška utakmica u kojoj smo morali biti strpljivi dok nismo probili blok domaćina. Gol koji smo dali u 45. minuti došao je baš u pravo vrijeme. Bili smo odgovorni, nije lako kad puno toga promašiš, u strahu si da se nešto ne dogodi, nekakav odbijanac ili pogreška i primi se gol. Nismo gubili glavu, nametali smo ritam, šutirali….

Linker
19. travanj 2024 11:30