AFP
ISPISUJE POVIJEST

Zlatko Dalić vjeruje tinejdžeru: Nikad mlađi igrač nije igrao za Hrvatsku na velikom natjecanju

Gvardiol bi trebao postati najmlađi hrvatski reprezentativac koji je zaigrao na velikom natjecanju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. lipanj 2021. 14:03

Prije točno dvije godine Joško Gvardiol prvi put je zakoračio u svlačionicu prve Dinamove momčadi. Kao najveći talent iz maksimirske šume, ali koliko je već bilo “najvećih talenata” svih ovih godina... S momčadi Nenada Bjelice krenuo je na pripreme u Sloveniju, bio je tamo da bi osjetio seniorski nogomet, da bi se privikavao na ono što ga čeka u budućnosti. Međutim, već nakon prvog treninga sve se vidjelo, a onda su i pripremne utakmice potvrdile - taj dečko je vrh! Ni Bjelica nije dvojio ni trena, odmah je rekao da će Gvardiol ostati s prvom momčadi i da će ga koristiti kad bude trebalo.

Svi trebaju u zatvor

Nagledali smo se u Dinamu igrača koji su bili “tinejdžerske atrakcije”, svjetski talenti, puno je takvih prošlo i kroz pripreme prve momčadi. Naravno, ostala je i kod Gvardiola tada još mala zadrška jer lako je doći do prve momčadi, nešto teže zadiviti, još teže je ostati, a najteže dodatno napredovati i do kraja “eksplodirati”. Sve smo vidjeli od Gvardiola i čuli o njemu još koju godinu ranije, sve smo vidjeli i na tim pripremama, te je ostalo samo to pitanje - hoće li ostati pravi u glavi, hoće li donositi ispravne odluke i hoće li ga zaobići ozljede? Ništa četvrto nije mu stajalo na putu.

- On ako do 21. godine ne bude standardni A reprezentativac, mi svi trebamo u zatvor - rekao je slikovito Dalibor Poldrugač, trener u Dinamovoj omladinskoj školi dok je Jošku bilo 16-17 godina.

Lani, kad je Gvardiol već bio na meti Leipziga, ali još nije napravio transfer, no postalo je jasno da je već seniorska top-klasa, Poldrugač se ispravio.

- Možda sam malo pretjerao s 21 godinom. Bit će to i s 20!

Eto, “prevario” se Poldrugač, Joško Gvardiol, samo dvije godine nakon svojih prvih seniorskih priprema, već je seniorski reprezentativac, s 19 godina, 4 mjeseca i 22 dana trebao bi istrčati na Wembleyju i postati najmlađi igrač koji je igrao za Hrvatsku na velikom natjecanju! Igrali su za reprezentaciju i mlađi od njega, Radošević, Rakitić, Halilović, Kovačić, Vrsaljko, Ćorić, Rog, Jedvaj, Pjaca, Majer..., ali nitko dosad tako mlad na Euru ili Mundijalu. I to samo nekoliko dana nakon što je debitirao protiv Belgije, u drugom poluvremenu.

Odlične odluke

Pokazao je moć, sigurnost, natjerao Dalića da ozbiljno razmisli o tome da ga na Wembleyju uvrsti u početni sastav.

- Od njega očekujem zaista puno, pogotovo u budućnosti. Teško je naći igrača koji ima takvu moć i energiju. Ima i odličnu lijevu nogu, te je bitno naglasiti da igra jako dobro u kontinuitetu, a mlad je - rekao je Zlatko Dalić kad je pročitao Gvardiolovo ime na popisu za Euro. A protiv Belgije dobio je potvrdu da se uistinu radi o fantastičnom igraču i kad je reprezentacija u pitanju. No, vratimo se na one tri “prijetnje” koje su mogle karijeru odnijeti u drugom smjeru...

Dakle, ostao je pravi u glavi, ni jednog trena Gvardiola nije “prebacilo”, niti je gubio strpljenje. Dočekao je debi za Dinamo, u kojemu je odmah zabio Interu za pobjedu, prije no što je ušao u tramvaj i otišao kući. Nije bio od onih koji su pomislili da sad moraju igrati svaku, da su bolji od svih i da, ako neće u sljedećoj biti u prvih 11, mora sazvati press-konferenciju i zaprijetiti odlaskom iz kluba. Ne, igrao je i za Dinamo II i za juniore u Ligi prvaka, radio još više, znajući da mu uloga Dinamova prvotimca neće pobjeći.

Drugo, doista je, s ljudima koji ga okružuju, donosio odlične odluke. Mogao je već odavno otići, ponuda je bilo i dok je bio kadet i junior, mogao je prihvatiti ponudu Leedsa i direktno u Premiership. Možda to ne bi na kraju bio loš izbor jer on je klasa koja bi i u Engleskoj mogla isplivati, međutim, čekao je Leipzig i dočekao. Pokazat će se, ponuda koja mu je promijenila život. I stvarni i nogometni. Naime, dok je igrao u omladinskoj školi, bio je lijevi bek. Sve dok upravo Poldrugač nije Gvardiola i ostalu klupsku struku uvjerio da je Gvardiolova budućnost na stoperskoj poziciji. I kao stoper je i rastao, došao do tog transfera. Leipzig ga je kupio kao “jednog od najboljih mladih stopera”.

- S obzirom na to da je ljevak, dobit ćemo još više mogućnosti s njim u momčadi. S 18 godina je, naravno, još uvijek mlad igrač, ali njegov cjelokupni razvoj - i sportski i osobni - već je vrlo zreo - rekao je nakon transfera tadašnji sportski direktor Leipziga Markus Krösche.

Gvardiol je bio izbor Juliana Nagelsmanna, tadašnjeg trenera, koji je danas u Bayernu, a klubovi su dogovorili njegov ostanak u Dinamu, uz bogate bonuse za svaki nastup. Na prvu, bili smo sumnjičavi. Ima li to smisla, pa kako će mladi igrač, koji je već prodan, sad igrati za Dinamo, kad je glavom već u Leipzigu, hoće li uopće davati maksimum na terenu ili će štedjeti noge?

Naravno, klubovi će forsirati, Leipzig je želio razvijati igrača, Dinamu odgovaraju bogate nagrade. No, kako su stoperske pozicije uglavnom bile zauzete, tamo su iskusni Theophile i Lauritsen, Gvardiol je morao na lijevi bok. Na poziciju s koje je “pobjegao”. Imao je nekoliko grešaka u sezoni, pamti se posebno onaj kiks iz Budimpešte kad je Dinamo ostao bez Lige prvaka, međutim, sveukupno, Gvardiol je odigrao maestralnu sezonu.

Zaljubljen u nogomet

Na kraju već i vidno umoran, Dinamo ga je uistinu dobro iskoristio.
- Gvardiol? On bi igrao svaku utakmicu, on nakon svakog poluvremena dođe i kaže: “Ja mogu igrati cijelu”. On je dječački zaljubljen u nogomet i cijeli život će tako i ostati - rekao je nedavno za njega Dinamov trener Damir Krznar.
Ozljede? Zasad su ga isto zaobišle, iako, ova jedna proljetna bila je neugodna, prijetila je da postane ozbiljnija i iziskuje dulju stanku, no Dinamovi su doktori na vrijeme reagirali i odmarao je samo koji tjedan. Propustio je Tottenham, ali dobro mu je došlo, uhvatio je zamah za završnicu sezone. I na kraju, našao se na Dalićevom popisu. Prvi put ušao je u igru u poluvremenu protiv Belgije i - ispisao povijest.

- Tako mlad, a tako siguran, on se s 18 godina nosi ravnopravno na europskoj razini i to na poziciji koja nije njegova. To se rijetko viđa u nogometu - znao je reći i Igor Bišćan, koji ga je nedavno imao na Euru U-21.

Svi se slažu, Gvardiol je poseban igrač, klasa. A posebna je i njegova priča, taj njegov uzlet od stopera svjetskog potencijala do lijevog beka na Euru. Najmlađeg u povijesti hrvatskih nastupa! Kao primjer za mnoge generacije koje tek dolaze, kao i onima koji su imali talent, ali su povlačili krive poteze ili, možda, nisu imali ni sreće. Gvardiolu se sve poklopilo, dakako, u velikom postotku i njegovom zaslugom.

NAJMLAĐI DEBITANTNI ZA HRVATSKU

1. Alen Halilović
16 g 11 m 22 d
2. Luka Ivanušec
18 g 1 m 15 d
3. Josip Radošević
18 g 5 m 8 d
4. Ivan Šuprina
18 g 6 m 1 d
5. Tin Jedvaj
18 g 9 m 6 d
6. Mateo Kovačić
18 g 10 m 16 d
7. Zlatko Čajkovski
18 g 11 m 7 d
8. Šime Vrsaljko
19 g 0 m 30 d
9. Ante Ćorić
19 g 1 m 13 d
10. Marko Rog
19 g 3 m 24 d

image
Gvardiol je igrao i na Euru do 21 godine
CROPIX

Linker
17. travanj 2024 01:20