REUTERS/Jason Cairnduff
KRATKO I JASNO

ZLATKO DALIĆ ZA SN OPISAO STANJE VATRENIH ZVIJEZDA 'Pa nije Luka robot!? Ne igra on sam u Realu! A Broz igra najbolji nogomet u karijeri...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. studeni 2018. 15:54

Dan Svih svetih izbornik Zlatko Dalić je proveo u Livnu, danas ide u Sarajevo na regionalnu konferenciju gdje će biti proglašen najboljim trenerom u ovom dijelu Europe, a već sljedeći tjedan na veliki trenerski skup u Istanbul.

‘Rasprodan’ je gotovo do reprezentativne akcije koja kreće okupljanjem 12. studenoga u Zagrebu. U međuvremenu neki igrači dižu formu, Ivan Rakitić bio je jedan od glavnih protagonista El Clasica. Očito je prevladao ‘mundijalski virus’.

- Od svih igrača on se najprije oporavio. Možda u cijeloj Europi, računajući one koji su bili do kraja u turniru. I Mandžukić je OK, ali se potom ozlijedio. Svaka čast Rakitiću, igra sjajno.

Je li to njegov profesionalizam? Očito kod njega ima gladi za novim uspjesima?

- Takav je on. Ima gladi, a bitno je što se kroz sve to provukao bez ozljede.

Svakako bi cijela ekipa trebala biti nekoliko koraka naprijed u odnosu na izdanje sa Španjolskom u Elcheu.

- Je, bolja je forma, nadam se svi njih.

Kako ste vidjeli Brozovićevu ‘nadopunu’ živog zida, koja je izazvala golemu pozornost?

- Sve je to za očekivati od Broza! Igra najbolji nogomet u karijeri, igra sjajno, od Svjetskog prvenstva je došao na pravu poziciju u sredini terena, na njoj je i dalje, sad je, koliko ja gledam, najbolji igrač Intera.

No, Luka Modrić još nije u idealnoj formi.

- Bit će. Luka godinu dana vuče cijeli Real, pa nije Luka robot. Kad Real ne dobiva, kriv je Luka, kad pobjeđuje, drugi su heroji. Nije Modrić sam u Realu.

I veliki klubovi kao Real brzo promijene trenera ako nema rezultata.

- Nije im običaj da to čine, izgleda da im je prekipjelo nakon 5:1 od Barcelone, to ne mogu oprostiti. Možeš izgubiti sve, ali u El Clasicu ne. Pogotovo ne na takav način. Pogledajte primjer Julena Lopeteguija. Bio je izbornik Španjolske, napravio je jedan nesmotren potez, prihvatio je Real, a oni su to objavili. U reprezentaciji ga potom smijene, sad ga Real makne, upropastili su mu karijeru.

Mislite da nije trebao prihvatiti Real?

- A tko će Real odbiti? Tko?

U sreći se krila nesreća.

- To je tako u našoj trenerskoj karijeri. Sad jesi, sutra nisi.

Trebao je pametnije iskordinirati između Saveza i Reala.

- Teško je othrvati se tome svemu.

Milan Badelj je ozlijeđen…

- Nije mišić, nego otišla mu je fascia (vezivna ovojnica oko mišića), trebat ću mu pauza nekoliko dana, ali zvat ću ga u reprezentaciju jer bez obzira mogao igrati ili ne, Badelj treba biti s nama. Nadam se da neće biti dugačka stanka.

Andrej Kramarić zabio je dva gola Lyonu…

- Krama se uvijek nađe u šansi, svoje odradi, tamo je gdje treba biti.

Jesu li oko golmana slatke brige? Dominik Livaković bio je odličan, a Lovre Kalinić se oporavio od ozljede.

- Kale se vratio, branio, u prvoj utakmici primio je tri gola. Vidjet ćemo kad dođu u kakvom su stanju. Livaković je opravdao šansu koju je dobio. Letica je na klupi, za trećeg vratara su kandidati Letica i Sluga. Nemam briga s golmanima.

Znate li danas tko će braniti sa Španjolskom?

- Vidjet ćemo kad dođu, Kalinić je bio dugo ozlijeđen, Livaković dobro brani. Marjan Mrmić je tu verziraniji, no nisam pobornik da nekoga brzo skidamo ni brzo vraćamo. Treba s golmanima biti jako oprezan i pažljiv, ne valja biti nesmotren pa potrošiti odjednom dvojicu.

Sastav je, po trenutačnom stanju, gotovo kompletan. Od igrača koji su bili na SP-u samo je Badelj ovog časa ozlijeđen, uz Strinića koji je duže vrijeme aut.

- Ako netko i ne igra, želim da bude s nama. Ponovo gradim obitelj, zajedništvo, momčad, grupu. Bitan mi je taj duh.

Linker
19. travanj 2024 00:09