GORAN MEHKEK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Goran Mehkek/imago Sportfotodienst/profimedia
NEUGODNO ISKUSTVO

Zlatku Daliću to društvo nije ostalo u lijepoj uspomeni, no što sada može očekivati? To je tek - nemoguća misija

Već i letimičan pogled na snagu subotnjih suparnika sugerira veliku prednost u korist hrvatske reprezentacije
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. ožujak 2024. 14:31

Hrvatski nogometni savez obavio je veliki organizacijski manevar. Zbog otkazivanja turnira u Abu Dhabiju, administracija HNS-a avionske karte preusmjerila je prema novoj destinaciji - Kairu. No, sudionici turnira ostali su isti. U subotu, 23. ožujka, hrvatska reprezentacija igra protiv Tunisa (drugi par čine Egipat - Novi Zeland).

Na okupljanju hrvatske vrste prije puta za Egipat, izbornik Zlatko Dalić filtrirao je dva najbitnija detalja glede sudjelovanja na turniru u Kairu: druženje (kao svojevrsni team-building), te natjecateljsku pripremu za iskušenja koja nacionalnu momčad očekuju na skorašnjem Euru. Tunis? O prvom protivniku u Kairu nije bilo nijedne riječi...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Šture informacije

No, može se očekivati da će do subotnjeg ogleda stručni stožer hrvatske momčadi pribaviti neka saznanja o 41. reprezentaciji u nogometnom svijetu. Posljednju utakmicu Tunis je odigrao na Afričkom kupu nacija, 24. siječnja, protiv Južne Afrike (0-0). Bio je to i oproštaj tuniske momčadi od kontinentalnog natjecanja, s obzirom na to da je turnir završila bez pobjede, odigravši prethodno s Namibijom (0-1) i Malijem (1-1). Neposredno nakon nastupa u Obali Bjelokosti smijenjen je i izbornik Jalel Kadri, koji je momčad vodio na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Upravo je u Kataru Tunis ostvario povijesni uspjeh, pobijedivši tada aktualnog prvaka svijeta, reprezentaciju Francuske 1-0. Nije, međutim, bilo dostatno za prolaz u drugi krug, Tunis je završio natjecanje u skupini s četiri osvojena boda, iza Francuske i Australije.

Tunisku će momčad na turniru u Egiptu prvi put voditi Montasser Louhichi, u statusu privremenog izbornika. Stoga je to kako će izgledati njihova reprezentacija u subotu protiv Hrvatske, svojevrsna enigma čak i za same Tunižane.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ipak, izvjesno je da će i novi izbornik posložiti momčad oko dvojice stožernih igrača i ponajvećih zvijezda reprezentacije Tunisa - Ellyesa Skhirija i Aisse Laidounija. Spomenuti su nogometaši i jedini u rosteru tuniske momčadi čija tržišna vrijednost premašuje deset milijuna eura. Skhiri je član Eintrachta iz Frankfurta, i njegova aproksimativna vrijednost iznosi 13 milijuna eura.

Velika prednost

Laidouni je suigrač Josipa Juranovića u berlinskom Unionu, a procijenjen je na "okruglih" deset milijuna. Vrijednost ostalih tuniskih reprezentativaca kreće se između jednog i 2,5 milijuna eura, a od potencijalnih kandidata u tzv. "ligama petice" igraju još samo Hamza Rafia (Lecce) i Samy Chouchane (Brighton). Već i letimičan pogled na snagu subotnjih suparnika sugerira veliku prednost u korist hrvatske reprezentacije. Ali...

Hrvatska i Tunis imaju povijest međusobnog sučeljavanja. Naime, spomenute su reprezentacije odigrale prijateljski ogled 11. lipnja 2019. u Varaždinu. U baroknom, ali i domicilnom gradu izbornika Dalića, slavio je Tunis: 2-1! Bio je to ujedno i prvi poraz Hrvatske od neke afričke reprezentacije. Prema mnogočemu, varaždinska je utakmica bila eksperimentalnog karaktera: stožer je iz mlade vrste "posudio" Benkovića, Halilovića, Brekala i Vlašića.

Tom prigodom Dalić je predstavio i četvoricu debitanata - Slugu, Melnjaka, Benkovića i Caktaša. Osim s imenima, izbornik se poigrao i s formacijom. Momčad je zaigrala (za Dalića posve neuobičajenim) sustavom 3-5-2. Jedini gol za Hrvatsku zabio je Bruno Petković. Prvi u njegovom reprezentativnom opusu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Tko nakon Tunisa?

Na tribinama varaždinskog stadiona "Anđelko Herjavec" službeno se okupilo 8.039 gledatelja. Unatoč porazu, prevladavalo je svečano ozračje. Još su bila "friška" sjećanja na rusko srebro. Pa, iako Daliću i igračima nitko nije zamjerio za opskurnu igru, poraz od Tunisa podsjetio nas je na prvi aksiom nogometne igre: svaki je suparnik zahtjevan ako ga ne shvatiš ozbiljno! Bilo bi dobro da s tim iskustvom hrvatska momčad započne subotnju utakmicu...

Pritom, pak, - nema Salaha, nema turnira! Nakon što je Egipatski nogometni savez objavio imena igrača koji su trebali nastupiti u Abu Dhabiju, emiratski šeici odmah su otkazali organizaciju turnira. Naime, među imenima egipatskih reprezentativaca nije bilo napadača Liverpoola. Stoga su, u konačnici, Egipćani i preuzeli organizaciju turnira. Za njih je zacijelo natjecateljski aspekt turnira i najveći izazov. Nakon što se nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru, na ovogodišnjem su Afričkom kupu nacija priču završili već u šesnaestini finala (ispali su od Konga nakon izvođenja jedanaesteraca, u devetoj seriji). Smijenili su izbornika Portugalca Ruija Vitoriju. Novi čovjek na klupi legenda je egipatskog nogometa, 57-godišnji Hossam Hassan, a turnir u Kairu izbornički mu je prvijenac.

Reprezentacija Novog Zelanda četvrti je sudionik. Radi se o 103. vrsti na Fifinoj ljestvici i jamačno najvećem autsajderu turnira u Kairu. Njima će avantura u Egiptu predstavljati dobru pripremu za predstojeći Kup nacija, gdje ih očekuju protivnici poput Nove Kaledonije, Vanuatua, Solomonskih otoka...

Linker
07. svibanj 2024 12:06