RONALD GORSIC Cropix
BIVŠI DINAMOVAC

Zvijezda Vatrenih ga je impresionirala, a sada otkriva: ‘Drobio nas je, on je među tri najbolja na svijetu‘

‘Nikada nije izbijao loptu, uvijek je tražio ‘kraće‘ rješenje. Joško je oaza mirnoće na terenu i izvan njega‘
Piše: Vito TomasObjavljeno: 14. listopad 2024. 20:58

Hrvatska u utorak od 20:45 sati protiv Poljske igra ogled četvrtog kola Lige nacija. Nakon susreta u Varšavi situacija u skupini bit će puno jasnija, za Poljake je to ‘zadnja‘ slamka spasa u borbi za potencijalno drugo mjesto, dok Vatreni pobjedom već sada mogu osigurati četvrtfinale.

Poljska i Hrvatska već su duže vrijeme dobro nogometno povezane, više hrvatskih igrača u Ekstraklasi brani boje poljskih klubova, a tamošnji igrači nisu strani ni u našoj ligi. Jedan od takvih je i Damian Kadzior, napadač koji je od 2018. do 2020. igrao za Dinamo, i shodno tomu stekao ‘titulu‘ osobe koja vjerojatno najbolje poznaje trenutni roster hrvatske reprezentacije.

Upravo se Kadzior uoči utakmice u Varšavi obratio poljskim medijima i prisjetio se igrača s kojima je svojedobno dijelio ‘modru‘ svlačionicu, a koji sada nose dres Vatrenih. Posebnu pažnju Kadzior je posvetio Jošku Gvardiolu:

- Počeo je u momčadi kao lijevi bek i odmah bio jako dobar u dodavanju lopte. I tada je imao izvrsne fizičke predispozicije. Bio je superiorniji od svojih vršnjaka. Ujedno, bio je vrlo brz u duelima i odlično se snalazio s loptom u svojim nogama. Tada se već dosta oslanjao na svoju fizičku moć i tako lako dobivao duele. Po meni je sada jedan od tri najbolja stopera svijeta. To mi daje posebnu satisfakciju, jer sam onomad to već predviđao – započeo je Kadzior pa nastavio s hvalospjevima na račun hrvatskog braniča:

- Nikada nije izbijao loptu, uvijek je tražio ‘kraće‘ rješenje. Joško je oaza mirnoće na terenu i izvan njega, iako se zna i "zaigrati" u raznim situacijama na terenu. To je rezultat činjenice da postoji veći pritisak na višoj razini.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Otkrio je bivši dinamovac i jednu zanimljivost o Gvardiolu, koja do sada nije bila poznata.

- Bio je vrlo talentiran i za druge sportove. Kad smo igrali npr. košarku ili stolni tenis, također je briljirao. Pogotovo u košarci bi nas “zdrobio”. Vidio se "sportski" odgoj koji je stekao u stambenom naselju Zagreba.

32-godišnji Kadzior danas nastupa za poljskog prvoligaša Piast Gliwice, a svojevremeno je u Dinamu svlačionicu dijelio s čak sedam igrača koji će u utorak možebitno nastupiti protiv Poljske. Jedan od njih je i Mislav Oršić, igrač s kojim je Kadzior najviše zadržao kontakt.

- Kad se ‘Orša‘ vratio u hrvatsku reprezentaciju, bio sam jako sretan. S njim najčešće razmjenjujem poruke kada je riječ o kolegama iz Dinama. Nadam se da će se uskoro vratiti u Dinamo, jer je upravo u Zagrebu pokazivao svoje puno umijeće i – kolokvijalno rečeno – „srušio sustav“ - zaključio je.

Linker
14. listopad 2024 23:20