DAMIR SENCAR Afp
ZAUSTAVILA GA KORONA

Zvuči nevjerojatno: Prva utakmica na Euru ili SP-u koju će Perišić propustiti otkad je u reprezentaciji!

Takvim nizom se ne može pohvaliti čak niti kapetan hrvatske reprezentacije...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. lipanj 2021. 21:07

Otkad je Ivan Perišić debitirao za Hrvatsku u kvalifikacijskom susretu u Tbilisiju 2011., u nočekivanom porazu od Gruzije (0:1), skupio je 104 nastupa za reprezentaciju.

Izjednačio se s Ivicom Olićem na šestom mjestu ljestvice odigranih utakmica za Hrvatsku, u ponedjeljak se trebao izjednačiti s Josipom Šimunićem, a u slučaju prolaza, u četvrtfinalu bi odigrao 106. utakmicu, koliko je odigrao i Ivan Rakitić. Ispred njega bi ostali samo Modrić, Srna i Pleikosa. Međutim, Perišić će zbog COVID-a morati pričekati neko vrijeme za pomak na ljestvici, možda napreduje ako dođemo do polufinala, ako ne na Euru, valjda će te brojke poboljšati u kvalifikacijama za Mundijal.

No, zanimljivo je, otkad je počeo igrati za reprezentaciju, Ivan Perišić nikad nije propustio nijednu utakmicu na velikim natjecanjima. Od Eura 2012., preko Mundijala 2014. i još jednog Eura 2016. do Rusije i konačno do ovog neobičnog turnira. Ukupno je na tim turnirima Hrvatska odigrala 20 utakmica, Perišić je bio akter u svih 20. I to, u čak 19 njih bio je starter, samo je jednom ušao s klupe.

Baš protiv Španjolske 2012. u, pokazalo se, zadnjem nastupu naših na tom Euru. Primjerice, igrao je Perišić i dva 'nevažna' susreta, bio je u prvih 11, protiv Španjolske na Euru 2016. i Islanda prije tri godine u Rusiji. To su bile utakmice koje nisu imale utjecaj na naš prolaz skupine, susret s Islandom čak niti na prvo mjesto u grupi, ali Perišić je u tim dvobojima bio važan igrač.

Štoviše, baš su njegovi pogoci u zadnjim trenucima odlučili te utakmice, obje su završile našom pobjedom (2:1). Imao je, sjećamo se, Zlatko Dalić neke dvojbe oko Perišića uoči polufinala s Engleskom na SP-u, međutim, zaigrao je Ivan i opet bio strijelac izjednačujućeg pogotka. Taj gol Englezima i onaj u finalu Francuzima zasad su mu jedini golovi u drugom krugu velikih natjecanja.

Još se s tugom sjećamo one njegove stative protiv Portugala 2016. u produžetku, kad smo iz kontre primili gol i ispali s Eura. Bio je to jedan od šest poraza Hrvatske na velikim natjecanjima s Perišićem u momčadi. Te 2012. porazila nas je Španjolska (0:1), dvije godine kasnije u Brazilu izgubili smo od domaćina (1:3) i Meksika (1:3), 2016. od Portugala, 2018. od Francuza u finalu (2:4) te na ovom Euru od Engleza (0:1). Perišić je, uistinu, u zadnjih devet godina bio najveća konstanta.

Jer, ni Luka Modrić nije odigrao sve utakmice u tom razdoblju na velikim natjecanjima, on je propustio taj pobjednički susret protiv Španjolske 2016.

Linker
16. travanj 2024 20:01