Tea Cimas / CROPIX / CROPIX
LIJEP POKLON

RIJEČANI BI MOGLI DOBITI POSEBAN DAR OD BIVŠEG VRATARA 'Ako budu prvaci, šaljem i dva pršuta, nema problema'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 18. studeni 2016. 17:28

Riječka jesenska titula udaljena je pet koraka, ali na barem tri (svaka čast Istri i Cibaliji, no Bijeli ne smiju kod kuće izgubiti bodove protiv njih) čekaju nagazne mine. Prva je locirana na području Podravine, u Koprivnici.

Matic Črnic se s reprezentativne stanke vratio ozlijeđen i morat će na artroskopiju koljena zbog čega će se u kopačke vratiti tek na proljeće, nema kartoniranih Ristovskog i Mišića, a oni Riječani koji nisu morali participirati u obvezama nacionalnih momčadi održavali su natjecateljski ritam protiv Grobničana i Krka.

Bez straha za Belupo

Nagazna mina iz uvoda nije samo eufemizam i stilsko sredstvo već - činjenica. Naime, momčad Matjaža Keka nije slavila u Koprivnici u posljednjih pet uzastopnih utakmica! Zaista zanimljiv podatak kada se zna u kakvoj formi je Rijeka cijele aktualne sezone...

Vinkovci, 110910.
Nogometna utakmica 7. kola prve HNL izmedju Cibalie i Rijeke.
Na fotografiji: Tomislav Baraban (plavi 25) i golman Robert Lisjak.
Foto: Damir Glibusic / CROPIX
Damir Glibusic / CROPIX / CROPIX

Posljednja pobjeda na tom neugodnom gostovanju upisana je 23. 3. 2014., strijelci su bili Krstanović, Kramarić i Močinić, a jedini “živi” svjedok na Rujevici je Mate Maleš koji će zamijeniti Mišića u prvoj postavi. Jedan remi upisan je u studenom iste godine (1:1), čak tri u idućoj (dvaput 0:0 i 1:1), a 2016. donijela je novi remi (0:0) i težak poraz u polufinalu Kupa (3:0), jedan od najtežih Kekovih na klupi Rijeke. Čovjek koji povezuje taj niz je Ivan Vargić, bivši riječki vratar nastupio je u svih pet spomenutih utakmica, a treneri Belupa bili su Josip Omrčen-Čeko, Ante Čačić i aktualni Željko Kopić.

Ali, kada smo već spomenuli Vargića, sjetili smo se jednog drugog vratara što je branio boje oba nedjeljna protivnika. Robert Lisjak je, naime, rođen u Koprivnici, čak devet godina (1998-2007) bio je u svlačionici Slavena Belupa, a za Rijeku je uspješno branio tri sezone, od 2010. do 2013. godine. I sa sadašnjih 38 godina još je aktivan, brani za istarskog četvrtoligaša Funtanu...

- Pratim Hrvatsku nogometnu ligu, kako da ne. Nije sad baš da znam sva događanja, ali kada god mogu pogledam utakmicu na televiziji. Iskreno, najčešće gledam Rijeku, ipak mi je to zadnji profesionalni klub i ostali su mi najviše u srcu. Već u prvoj sezoni kada je došao predsjednik Mišković bilo vidljivo da će kad-tad taj projekt ugroziti Dinamo. Dakle, nisam iznenađen nego sretan - govori Lisjak.

Ipak, mnogo je vremena proveo u Belupu, promijenio “o-ho-ho” trenera i suigrača, sigurno zna svaku grbu na koprivničkom travnjaku.

- Da, tamo sam počeo svoju karijeru, napravio prve nogometne i vratarske korake. Nažalost, ove sezone igraju toplo-hladno, ne ide im dobro kao, recimo, prošle sezone. Ali, ne bojim se za Belupo, ljudi koji su u klubu dobro rade već niz godina, imaju dobrog trenera, kvalitetan kadar i, posebno, kvalitetnu omladinsku školu koja stalno izbacuje igrače. Evo, ovo ljeto su prodali Jambora i Brleka...

Gušt ih je pratiti

On je posljednji put u rodnom kraju branio u rujnu 2012., Rijeka je pobijedila golovima Cesareca, Benka i Močinića.

- Da, sjećam se te utakmice. A gledajte, uvijek postoji protivnik protiv kojeg ti malo teže ide, protiv kojeg je uvijek teško igrati. Evo, primjera, kada sam branio za Slaven Belupo, sjećam se da nas u Koprivnici Hajduk nije pobijedio šest-sedam godina! Jednostavno im nismo odgovarali... Kažem, ove sezone gledam Rijeku i stvarno ih je gušt pratiti. Imaju mnogo brzih igrača, igraju brzo, transformiraju se munjevito.

Koliko će takvoj igri pogodovati, odnosno otežavati stanje travnjaka u nedjelju?

- Teren u Koprivnici uvijek je odličan, osim ako pada kiša dulje vrijeme, otprilike dan-dva prije utakmice, onda bude gnjecav. Nisam upućen kakva će biti situacija za vikend, ali sviđa mi se Željko Kopić jer želi igrati nogomet i jer teži ljepoti igri. Nije Belupo momčad koja će se zabetonirati i zabunkerirati na svojoj polovici te moliti Boga da što dulje izdrži bez primljenog pogotka. I oni teže igri, pa se nadam da će utakmica biti zanimljiva za gledanje.

Za kraj, pitanje koje se pitaju svi na Kvarneru. Može li Rijeka stvarno biti prvak?

- Mislim da može! Klub je napravio dobre stvari, imaju odličan roster igrača i zaista mislim da bi mogli iznenaditi te uzeti naslov.

Onda na proslavi sigurno možemo očekivati pršut iz Lisjakove “radionice”?

- Ako budu prvaci, šaljem i dva pršuta, nema problema, ha-ha.

Linker
03. svibanj 2024 03:40