Željko Hajdinjak/CROPIX
PRVA HNL

Rijeka bolja od Osijeka

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 18. studeni 2012. 22:02

Kantrida se, kao svaki hrvatski stadion dan ranije, prije igranja nogometa sjetila generala i Grada heroja. Na video-zidu, slike generala Gotovine i Markača, natpis “Dobro došli kući!” i gromoglasan aplauz. Potom su predstavnici Armade i Kohorte, RI-presidente Mišković, Osijekov kapetan Smoje i rođeni Vukovarac Kreilach, prije minute šutnje u Danu sjećanja na Vukovar, položili vijence na spomenik svim pripadnicima Armade poginulima u Domovinskom ratu.

Kad je nogomet počeo bolja je, u rijetko korištenom 4-4-2 sustavu, bila Rijeka. U 3. minuti Cesarecu lopta ide iza leđa na dva metra od Osijekovog gola. U 5. Neretljak puca iz slobodnjaka, sa 17 metara ravno u Vargića. Osijekov vratar u 10. ispod grede vadi Datkovićev udarac glavom, a koju sekundu kasnije suci teško oštećuju Rijeku. Na dva metra od gola gostiju Smoje povlači Kreilacha za rame, “spušta ga u parter”, ali očigledan 11-erac za domaće se ne sudi. Bijeli u 13. ipak vode.

1:0 - Brezovec

Dugu akciju u kojoj su sudjelovali Gabrić, Čulina i Cesarec okončao je Brezovec kojem je lopta došla dok je stajao na pet metara od Vargićevih vratiju pa je, unatoč lokvama pred golom, vrlo spretno poslao u donji desni Vargićev kut - 1:0!

U 20. minuti dotad sjajnog Čulinu zbog ozljede mijenja Mutombo. Odlična Rijeka na 2:0 povisuje u 24.

2:0 - Cesarec

Izvrstan ubačaj Mierzejewskog zdesna na osječkom petercu glavom dočekuje Danijel Cesarec i zakucava loptu u Vargićevu mrežu - 2:0. A pet minuta kasnije, povratak Slavonaca u igru na vrlo sličan način.

2:1 - Zubak

Kvržić centrira zdesna, Mierzejewski zaboravlja na Matiasa Zubaka koji svojim trećim uzastopnim golom u tri susreta korigira rezultat. Odlična utakmica - 2:1!

Pet minuta kasnije Gabrilu je “dosadilo” stalno Mršićevo protestiranje pa je isključio Osijekova trenera. Iznimno sadržajno, dobro prvo poluvrijeme. Na odmor (i sušenje) ide se s rezultatom 2:1.

Nastavak je “zapravo” počeo u 50. minuti. Kreilachov slobodnjak sa 17 metara, desna unutarnja i - lopta na desnoj Vargićevoj spojnici. Svjetski gol koji se nije dogodio zbog par centimetara. Kantrida i dalje, u iznimno teškim uvjetima za igru, gleda nadprosječno dobru utakmicu. No prigoda je manje nego u prvom poluvremenu.

Premda Rijeka i dalje drži sjajan ritam (izgleda da Ugo Maranza “ipak” vrlo dobro zna što radi!), a Osijek se brani samo kad mora, prema Lisjaku ide kad god mu to domaći dozvole. U 67. minuti Vargić prilično loše istrčava na jedan visok ubačaj Riječana, lopta dolazi do inače odličnog Brezovca koji ovoga puta reagira loše, pokušaj loba ide preko osječkog gola.

3:1 - Cesarec

U 87. sjajni Danijel Cesarec zabija svoj drugi gol na utakmici i ukupno sedmi ove sezone. Iz slobodnjaka, sa 20 metara u desne rašlje! Brezovec ga je molio da bude izvođač, ali u vrhunskoj atmosferi i odličnoj utakmici, točku na i stavio je Cesarec - 3:1!

Na početku sklizalište, onda lokva, na kraju blato Kantride. I u tom blatu - iznimno vrijedna Rijekina tri boda. Za ostanak u vrhu ljestvice i dodatno samopouzdanje. Osijek... Dobar, ali u konačnici ne dovoljno da bi se Kvarnera u Slavoniju vratio s ičim više od časnog poraza.

Linker
25. rujan 2024 03:29