Drago Sopta/CROPIX
DINAMOVI STOPERI

Riješili se šestorice braniča: Odlaskom Vide, Jurčić ostaje samo na Šimuniću i Puljiću

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. prosinac 2012. 16:53

Odlazak Domagoja Vide u kijevski Dynamo financijski bi svakako bio dobar posao. Stigao je prije godinu i pol dana za oko milijun i pol eura, ode li sad za četiri i pol, pet... Nema se što reći. Međutim, Vidin odlazak isto tako zadao bi novu veliku glavobolju Kruni Jurčiću i klupskoj vrhuški, otvorila bi se u obrani velika rupa, koju bi trebalo pod hitno zakrpati. A to neće biti lako.

Dakle, odlaskom Vide Jurčić na stoperskim pozicijama ostaje samo na Josipu Šimuniću i Anti Puljiću. Prvi je, naravno, neupitan, nedodirljiv, u trenerovim očima i vođa momčadi, kapetan. Ali pod uvjetom da je zdrav i spreman, a to je u njegovim godinama uvijek lutrija. Ionako svakodnevno ide na terapije, nikad se ne zna kad ga može nagristi 'zub vremena’, čega je uostalom i sam svjestan. Puljiću, pak, Jurčić ne vjeruje toliko koliko mu je vjerovao Čačić, ali čak i da mu vjeruje, da je pouzdan i neupitan poput Šimunića, opet dolazimo do alarmantnog podatka - Dinamo ima samo dva stopera.

Za ozbiljne stvari treba mnogo više, ode li Vida u Kijev, u samo mjesec dana Modri će ostati bez njega i Tonela. Preveliki gubitak, istog trena Dinamo mora krenuti u široku akciju potrage za novim ljudima u obrani, jer od obrane se slaže momčad za Ligu prvaka. Ima li Mamić već u rukavu neko rješenje? Možda bi bilo korisnije da umjesto milijun-dva eura iz Kijeva dovede nekog stopera, Dynamo je ionako najavio čistku, moglo bi se tu naći nešto za Modre... Jednostavno, na svim drugim pozicijama Dinamo se može 'pokrpati’, ali u obrani će bez Vide biti 'propuh’.

A i ti koji dođu pitanje je kako će ga zamijeniti. Jer, sa svim svojim manama, dakako i vrlinama, na terenu i izvan njega, Vida je zadnju sezonu i pol jedan od najboljih Dinamovih igrača. Stoper, desni bek, čak i zadnji vezni, momak kojemu ne nedostaje srčanosti, ide glavom na kopačku, a zabio je i nekoliko supervažnih golova. Onaj protiv Ludogoreca je izvan konkurencije. Postoje, naravno, bolji od njega, no pitanje je hoće li Dinamo takvoga pronaći, hoće li 'pogoditi’, hoće li se takav adaptirati brzo i kvalitetno kao Vida? Pitanja je puno, odgovore čekamo.

Za početak, kao što je već i najavljeno, na pripreme će s Dinamom u Tursku i dvojica mladih igrača, Jozo Šimunović, dojučerašnji Dinamov junior te Josip Čalušić, mladi stoper sesvetskog Radnika. No, oni su još tinejdžeri, dečki za budućnost, a Dinamu trebaju iskusni i čvrsti stoper - sad. Uzmemo li u obzir i potragu za vratarom te izvjestan odlazak Ibaneza i promjene na lijevom beku, ispada da Dinamo ove zime mora napraviti potpunu rekonstrukciju zadnjeg reda. Koliko god posao s Vidom bio financijski odličan, pravi posao je tek pred Modrima.

Linker
19. svibanj 2024 22:14