HRABRI HRVATSKI VRATAR

Runje vs navijači Lensa: 'Baš su hrabri kad ih čuva policija, ma to su pijanci...'

Izašao sam iz autobusa dvaput da vidim o čemu se radi, kakva je to uzavrela krv. Nisu mene vrijeđali, ali kao najstariji osjećao sam se odgovornim za te momke, neki imaju samo 17, 18 godina, svi su bili pod šokom.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. prosinac 2010. 23:08

Lens je doživio neugodan poraz u Lorientu, navijači nisu dobro primili 3:0, rezultat koji ih ostavlja na dnu. Pretposljenje mjesto na ljestvici zvoni na uzbunu, na što se nadovezalo huligansko ponašanje dijela publike. Nakon utakmice izvrijeđali su na parkiralištu igrače, grubo i vulgarno. Hrvatski vratar Vedran Runje nije im ostao dužan, izašao je iz autobusa spreman razjasniti stvari. Čuli smo se s njim u nedjelju prijepodne.

- Baš se vozim prema crkvi, idem zapaliti svijeću od dva metra, da nas napokon sreća pomazi - u svom će stilu čuvar mreže, kojem su novinari dali prolaznu ocjenu.

- Imaju nas pravo vrijeđati jer uvjerljivo smo poraženi. Igra nije ni bila toliko loša, u prvom poluvremenu držali smo “nulu”, no čim smo primili prvi gol odmah se dogodio raspad sustava. Otvorili smo se, krenuli s braničima visoko i primali pogotke iz kontri. Nevjerojatno je da su nam svaki put zabili nakon što mi nismo iskoristili čistu šansu. Frustracija je kad znaš da ne može dati gol.

“Pomaknite lijene guzice”, “Više mislite na novac nego na klub”, blaži su povici adresirani na momčad.

- To su čiste gluposti. Možda nekome izgleda s tribine da se dečki ne trude dovoljno, ali nema veze s istinom. “Pljuvanje” je krenulo od 3-4 pojedinca, i to uvijek istih. Svi pijani k’o majke. Već treći put, jednako se dogodilo nakon Sochauxa i prije dvoboja s Toulouseom. Uvijek kad su bile upaljene kamere. Počeo sam sumnjati da to nije slučajno, da se radi o režiranom incidentu. I što sam mogao? Izašao sam iz autobusa dvaput da vidim o čemu se radi, kakva je to uzavrela krv. Nisu mene vrijeđali, ali kao najstariji osjećao sam se odgovornim za te momke, neki imaju samo 17, 18 godina, svi su bili pod šokom.

Što ste sve kazali “navijačima”, dio toga vidjeli smo na televiziji...

- Ha, nije bio ljubavni razgovor, to je jasno. Kako sam mogao odgovoriti? Što god da sam kazao ne bi imalo smisla, koliko god pametno bilo.

Kako će vas sada tretirati? Hoćete li im doći na zub?

- Ne mogu u tu kategoriju staviti sve navijače, mnogi zbilja vole klub. Samo da pobijedimo u jednoj utakmici, da iznenadimo sami sebe, i bit će sve puno ljepše. A ovi pojedinci? Dok je ograda između imaju muda, a kad nema ograde i policije nemaju više tu hrabrost.

Runje: Vi niste navijači, vi ste nitko i ništa

“Allez les chèvres, allez les chèvres” (“Hajde koze, hajde koze”) bio je pogrdni naslov objavljen u jučerašnjem broju L’Equipea iznad članka o subotnjoj utakmici Lorient - Lens 3:0, u kojem piše da su se nakon utakmice događale nadrealistične scene, tijekom kojih je malo nedostajalo da dođe do većeg incidenta.

“U 21.30 autobus s igračima Lensa je napustio stadion Moustoir u pravoj konfuziji”, istaknuli su uvodu izvješća L’Equipeovi izvjestitelji iz Lorienta.

Ljutiti zbog teškog poraza, nakon kojeg je Lens i dalje u zoni ispadanja, na parkiralištu stadiona Moustoir, njegovi su navijači vrijeđali i provocirali igrače Lensa pogrdnim riječima, sprdajući se s njima. Izvukli smo nekoliko najsočnijih bisera: “Hajde koze”, “Pokrenite svoje lijene guzice”, “Sramotite klub”, “Mi trošimo novac za put i ulaznice jer volimo Lens, a vas nije briga za Lens jer vi volite samo novac”, “Vi niste nogometaši, čak i koze igraju bolje od vas”, “Runje, Runje, puna ti je mreža oslića, sad možeš ići u ribarnicu”. Inače, igrači Lorienta imaju nadimak “Oslići”, jer su ribari iz francuske luke Lorient na Atlantskom oceanu poznati po lovljenju oslića.

Na te provokacije i uvrede vrataru Lensa Vedranu Runji je puknuo film pa je izašao iz autobusa, a suigrač Sidi Keita pokušao ga je spriječiti da se ne obračuna s navijačima. Ipak, prema L’Equipeu, hrvatski vratar nezadovoljnim je navijačima uzvratio uvredama (TV-snimka je pokazala da ih je prvo opsovao, a potom rekao “ja se ovdje mučim tri sata za vas, a vi se tako ponašate; vi niste navijači, vi ste nitko i ništa).

Iako je primio tri gola, Vedran Runje (igrao svih 90 minuta) je dobio zadovoljavajuću ocjenu 5 od L’Equipea, što znači da nije kriv za golove, a njegov suigrač i potencijalni hrvatski reprezentativac Gregory Sertić (igrao svih 90 minuta, ove sezone ga je Bordeaux posudio Lensu) bio je najbolji igrač Lensa i jedan od najboljih igrača na terenu prema mišljenju komentatora francuske televizije Canal plus i L’Equipea. Dobio je dobru ocjenu 6, pogodio gredu te namjestio stopostotnu prigodu.

Linker
20. rujan 2024 21:48