Dino Skender
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Optimističan start

‘S Jakirovićem sam imao bitku za Europu u HNL-u, a sada se borimo za titulu prvaka‘

Negdašnji trener Osijeka pobjedom je startao na klupi Olimpije i prekinuo crni niz
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2020. 23:39

Dino Skender sjajno je startao kao trener Olimpije. Na gostovanju su Zmajčeki pobijedili Domžale (1:0), te tako prekinuli crni niz od dva uzastopna poraza (Celje 0:1, Bravo 0:5). A u tom trijumfu s kojim je Olimpija zadržala bod prednosti ispred Maribora u trci za slovenskom titulom, itekako je bila vidljiva Skenderova ruka.

Naime, u 89. minuti je iz igre izveo Luku Menala i na teren gurnuo Harisa Kadrića. Za minutu je Kadrić postigao pogodak i donio veliko slavlje Ljubljančanima. Netko će kazati sreća, ali sreća prati hrabre, zar ne?

Zvali Mandarić i Rudonja

Pa kako je Skender postao trener Olimpije koja je upala u krizu i koja je bila ‘u banani’?
- Prošli tjedan su me nazvali predsjednik Mandarić i sportski direktor Rudonja, pozvali su me na razgovor u Ljubljanu. Izmijenili smo mišljenja, a nakon sat vremena razgovora kazali su mi da je moja trenerska filozofija ono što ih zanima, i kad se radi o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, i kad se radi o razvoju kluba i klupske politike. Vrlo brzo smo se dogovorili, potpisao sam ugovor na dvije godine - kazao nam je bivši trener Osijeka.

Je li na razgovoru o preuzimanju Olimpije dobio imperativ osvajanja naslova prvaka Slovenije?
- Svima u Olimpiji, a tako i meni, sportski je cilj osvajanje naslova prvaka! Pokušat ćemo osvojiti... To je naš kratkoročni cilj, uzimanje titule. A nakon toga su nam prioriteti ti dugoročni ciljevi koje smo dogovorili.

Pitamo ga kakva je situacija u Olimpiji? Naime, došao je za trenera u najgorem mogućem trenutku, nakon dva poraza bez postignutog pogotka, uz gol-razliku 0:6. Baš je uletio u ‘osinje gnijezdo’. Što se dogodilo Zmajčekima, zašto su ostali bez vatre?

- Momčad je ušla u krizu. Cilj predsjednika i sportskog direktora je bio da momčad što prije izađe iz krize, stvari nisu dobro funkcionirale, išle su u krivom smjeru. Finiš je prvenstva, zato su reagirali i doveli mene. Naš je primarni cilj bio razbiti psihološku blokadu. Govorim naš, jer sam sa sobom doveo dva trenera, pomoćnika Matka Novaka i kondicijskog stručnjaka Ivana Zorića, koji su se priključili dečkima koji su već bili u stožeru. Puno smo razgovarali s igračima, pokušali smo im ukazati na neke stvari koje bi trebale biti bolje. Želimo ih vratiti na razinu na kojoj su bili na početku sezone. Nadam se da smo ovom pobjedom protiv Domžala, koja nam strašno puno znači, dobili potvrdu da se stvari polako mijenjaju. Ovo nam je baš veliki podstrek pred derbi s Mariborom u Stožicama koji je ovog vikenda. Primali smo dosta pogodaka, inzistirali smo u razgovoru s igračima na odgovornosti i disciplini u fazi obrane, promijenili smo neke uloge jer želimo biti prvaci... Protiv Domžala dečki su odgovorili na najbolji mogući način.

U nedjelju je, dakle, veliki sveslovenski derbi, Olimpija - Maribor. Dva Hrvata su u borbi za Sloveniju. Sergej Jakirović kao trener Maribora protiv Dine Skendera kao trenera Olimpije...

- O Sergeju Jakiroviću mogu kazati samo sve najbolje. Dobro se zna njegova trenerska kvaliteta. Prošle godine smo imali neku sličnu bitku za Europu u HNL-u. Sad nas je igra sudbine dovela u bitku za titulu prvaka Slovenije. To je veliki izazov i za mene i za njega. Jakirović je jako dobro startao kao trener Maribora, imao je više vremena za posložiti svoju momčad. Radi jako dobar posao. Međutim, mi gledamo samo sebe. S obzirom na sve što se događalo, ne možemo previše gledati u susjedno dvorište. Moramo dići razinu kvalitete koju sigurno imamo unutar momčadi.

Derbi neće presuditi

Uvjeren je da će dečki biti spremni za nedjeljni derbi.
- Ne želim gubiti fokus i govoriti o Mariboru. Mi ovisimo sami o sebi zbog tog boda prednosti. Vjerujem u dobar rezultat protiv Maribora.

Hoće li derbi odlučiti prvenstvo?
- Neće! Još ima dosta do kraja, ali naravno da je jako bitno kako će završiti ta utakmica. Prvenstva se nikad ne dobivaju u derbijima, ništa neće biti gotovo nakon nedjelje, bit će još dosta izazova - zaključio je Dino Skender.

SKENDER S OSIJEKOM

19 utakmica na klupi
9 upisanih pobjeda
5 ostvarenih remija
5 izgubljenih dvoboja
27:16 ukupna gol-razlika

Linker
03. svibanj 2024 16:20