Laurence Griffiths Getty Images
NOGOMET NA BURZI

'SAD JE VRIJEME ZA ULAGANJE U NOGOMET' Samo prodajom njih dvojice mogu zaraditi 200 milijuna eura već ovoga ljeta, a imaju i stadion od 400 milijuna!

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 31. ožujak 2020. 14:52

U veselom ambijentu 19. veljače na San Siru je održano ono što će mjesec dana kasnije gradonačelnik Bergama nazvati “biološkom bombom”. Posljednja utakmica odigrana u Lombardiji, između Atalante i Valencije (4:1) u prvom susretu osmine finala Lige prvaka, nije samo izazvala erupciju koronavirusa u Europi. Također je izazvala detonaciju na burzama, gdje se urušila vrijednost dionica.

Te noći je indeks koji objedinjuje dionice svih klubova izlistanih na burzama, Stoxx Europe Football, uzletio na 167 bodova što mu je bila najviša vrijednost u posljednjih deset godina. Pad koji je uslijedio nije se zaustavio sve do 23. ožujka. Pokazatelj koji mjeri prosječnu vrijednost udjela u klubovima poput Juventusa, Rome, Lyona, Ajaxa ili Borussije Dortmund spustio se na 81 bod, što je 43 postotni pad.

Na burzi u New Yorku dionice Manchester Uniteda nisu bile bolje sreće. Cijena im je s 20 dolara pala na 13,4 dolara. Ulagači zahvaćeni panikom zbog koronavirusa ponašali su se kao i u slučaju drugih kompanija prodajući udjele jer su očekivali nastavak negativnog trenda.

Maphre Behavioral, investicijski fond koji u svom portfelju ima gotovo 10 posto dionica Ajaxa i Lyona, od svoje ukupne financijske imovine, primijetio je da je to prilika za kupnju pa je stekao i dionice Borussije Dortmund. Vrijednost njemačkog diva je 21. veljače iznosila 9,5 eura po dionici no prepolovila se na 4,5 eura 18. ožujka. Tržišna cijena čitave Borussije Dortmund sada iznosi 500 milijuna eura.

No José Parra, profesor trgovačkog prava specijaliziran za industriju zabave sa sveučilišta Universidad Complutense, smatra da klub vrijedi više zbog svoje imovine.

- Samo prodajom igrača Jadona Sancha i Erlinga Haalanda može doći do 200 milijuna eura ovog ljeta, a u svom vlasništvu ima stadion čija se cijena kreće oko 400 milijuna eura - kaže Parrba.

LEVERKUSEN, GERMANY - FEBRUARY 08: Mats Julian Hummels (L) of Borussia Dortmund celebrates scoring his teams first goal of the game with Jadon Sancho and Erling Haaland during the Bundesliga match between Bayer 04 Leverkusen and Borussia Dortmund at BayArena on February 08, 2020 in Leverkusen, Germany. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos Bongarts/Getty Images

Luis García Álvarez, menadžer fonda Mapfre Behavioral, kaže kako čak i u normalnim okolnostima “dinamika nogometa potencira neracionalna ponašanja”, a da je to sada posebno vidljivo na tržištu. Gospodarska kriza, koja prati zdravstvenu, potaknula je investitore na snažnu prodaju dionica u industriji koju pokreće nogometna lopta.

Dok su zaustavljena prvenstva diljem Europe veliki klubovi ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira. Kako bi im poslovanje ostalo stabilno neki poput Barcelone i Atlético Madrida režu plaće.

- To je neophodno kako bi klub preživio - poručio je u petak Atléticov generalni direktor Miguel Ángel Gil Marín.

Na Milanskoj burzi je dionica talijanskog prvaka Juventusa vrijedila prije mjesec dana gotovo 1 euro da bi se spustila na svega 0,50 eura 12. ožujka. No od tada je rasla posljednja dva tjedna zaustavivši se u petak pri cijeni od 0,73 eura.

- Te oscilacije su logične - kaže profesor Parra. - Tijekom 90 godina profesionalnog nogometa nikada nije bilo ovakve nesigurnosti. Otkazano je Europsko prvenstvo, prvi put u 64-godišnjoj povijesti.

Oni rijetki koji sada kupuju dionice nogometnih klubova vjeruju da će se nogomet oporaviti čim se oporavi gospodarstvo. A kada se to dogodi nogometna industrija će rasti po stopi bržoj od tradicionalnih industrija, nadaju se. Steknu li sada dionice, njihova vrijednost će tada biti kudikamo veća. Na to se kladi fond Maphre Behavioral.

Svoje uvjerenje temelji na povijesnim podacima. Indeks Stoxx Football ojačao je 72 posto od siječnja 2015. do siječnja 2020. godine dok je istovremeno indeks Stoxx 600, koji obuhvaća najvrednije kompanije u Europi, porastao 19 posto.

- Sada je trenutak za ulaganje u nogomet, razmišljajući na rok od pet godina. Ako su ti klubovi preživjeli dva svjetska rata, preživjet će i koronavirus - smatra i financijski savjetnik Francisco Lodeiro, upravitelj internetske stranice Academia de Inversión.

U petak posljednjeg dana trgovanja Indeks Stoxx Football porastao je na 93 boda, što je 12 bodova više u odnosu na dno koje je dotaknuo 12. ožujka. No nitko ne može reći kada će nogometaši opet istrčati na travnjake.

- Nikada se u novijoj povijesti Španjolske nismo susreli s ovakvom krizom s dramatičnim posljedicama na zdravstvo, gospodarstvo i društvo - napisao je direktor Gil Marín članovima Atlética.

- Naši sponzori pate kao i mi u ovoj neizvjesnosti u nogometu - zaključio je Marin.

Linker
20. travanj 2024 14:32