Aaron Wan-Bissaka
 Getty Images
MEGA TRANSFER NA OLD TRAFFORDU

SADA JE I SLUŽBENO: MANCHESTER UNITED ZAVRŠIO POSAO VRIJEDAN 50 MILIJUNA FUNTI Novi igrač 'crvenih vragova' postao najskuplji desni bočni u povijesti

Piše: HinaObjavljeno: 29. lipanj 2019. 16:39

Engleski nogometni velikan Manchester United angažirao je desnog braniča Crystal Palacea i mlade engleske reprezentacije Aarona Wan-Bissaku, koji je nastupio na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za igrače do 21 godine.

Wan-Bissaka je s Unitedom potpisao ugovor na pet godina, a vrijednost transfera se procjenjuje na 50 milijuna funti. Bissaku je tako postao najskuplji desni bočni igrač u povijesti.

Mladi branič je drugi novi igrač u svlačionici "crvenih vragova" za novu sezonu, nakon krilnog igrača Swansea Cityja i reprezentacije Walesa Daniela Jamesa.

Zanimljivo je da je Wan-Bissaka na početku prošle sezone vrijedio samo milijun eura. U rujnu prošle godine vrijednost mu je narasla na pet milijuna, u prosincu je već vrijedio 10, a u ožujku ove godine 25 milijuna eura. Sredinom lipnja Transfermarkt ga je procijenio na 35 milijuna, da bi United pripremio ponudu koja za čak 20 milijuna nadmašuje taj iznos. Dosta to govori i o tome koliko u Engleskoj cijene svoje, domaće igrače. Jer, teško da bi neki stranac u toj dobi postigao takvu cijenu.

Wan-Bissaka je tako postao četvrto najskuplje pojačanje u povijesti Manchester Uniteda. Prvo mjesto i dalje drži Paul Pogba, iza njega slijede Romelu Lukaku i Angel di Maria.

U prošloj sezoni ovaj je 21-godišnjak za Crystal Palace odigrao 39 utakmica u svim natjecanjima (3.473 minute) i upisao tri asistencije. Imao je vrlo zanimljivu statistiku, koja je otkrila njegove defenzivne kvalitete. Po utakmici Premier lige je prosječno imao 7,1 osvojenih duela, 2,4 presijecanja, 2,6 oduzetih lopti, te 3,7 otklonjenih opasnosti. Time je pokazao sposobnost osvajanja lopte u obrani i brze tranzicije u kontranapade.

S loptom u nogama brzo osvaja prostor, a u prošloj sezoni je prosječno u 90 minuta imao četiri i pol driblinga, s uspješnošću većom od 72 %. Te su brojke bolje od bilo kojeg Unitedovog desnog beka prošle sezone. Po utakmici je prosječno imao 1,77 ubačaja u kazneni prostor, od kojih je 33,33 % bilo uspješnih. Primjerice, Ashley Young je više centrirao, no pogodio ih je tek 19,63 %.

Linker
04. svibanj 2024 11:52