OPTIMIZAM NA ISLANDU

Saevarsson o Hrvatskoj: 'Niste momčad, loš vam je moral.... Možemo vas dobiti!'

'Osobno sam veliki fan Rakitića. Super je igrač i uživam ga gledati. Najopasniji? Mandžukić'
Piše: Jure BurićObjavljeno: 12. studeni 2013. 19:00

Posljednje prvenstveno kolo norveške lige, Tippeligaen, pogotkom je obilježio islandski reprezentativni branič Birkir Mar Saevarsson, član Brann Bergena u pobjedi nad Tromsöom (4:1). Taj stalni desni branič islandskog nacionalnog tima zbog kartona neće moći igrati prvi dvoboj protiv Hrvatske, u Reykjaviku, ali izbornik Islanđana vjeruje u njega i njegov nastup možemo očekivati u uzvratu u Zagrebu. No i pored toga, Saevarsson se priprema kao da će igrati u oba okršaja. U to nas je uvjerio, u ekskluzivnom razgovoru za Sportske novosti, s mnogo podataka i znanja o Kockastima. Islanđanima je ovo prilika stoljeća i nije ni čudo što su svim snagama prionuli za posao.

Island će igrati protiv Hrvatske u doigravanju za SP u Brazilu. Što mislite tko je dobio lakšeg protivnika: Island ili Hrvatska?

- Island je mala zemlja, nogometno mala zemlja. Mi nismo ništa značajno napravili u nogometnoj povijesti. S druge strane, Hrvatska je velika nogometna zemlja i poznata po svojim uspjesima i nogometašima. Gledajući tako, vi ste dobili lakšeg suparnika.

Kakav ste osjećaj imali kad ste čuli da će vam suparnik biti Hrvatska: oduševljenje ili razočaranje?

- Bio sam sretan, oduševljen, nakon što sam saznao tko će nam se suprotstaviti u doigravanju.

Koga ste vi željeli dobiti: Francusku, Ukrajinu, Rumunjsku, Švedsku, Hrvatsku, Portugal...?

- Cijelo vrijeme u meni je tinjao strah da ne izvučemo Portugal, jer Ronalda i društvo uistinu nisam želio, kako ja tako i mnogi moji suigrači. Svi ostali suparnici su nam bili poželjniji.

Koga su Islanđani, ipak, najviše, željeli za protivnika?

- Grčku!

Što će pak čekati Hrvatsku u petak u Reykjaviku?

- Ružno vrijeme, kiša, snijeg, hladnoća, vjetar, što je možda nama određena prednost. Naviknutiji smo na te prilike. Naša momčad će se bez straha i kompleksa boriti za dobar, povoljan rezultat. Mi želimo iskoristiti sve što nam je omogućeno. Hrvatskoj će se sučeliti dobra momčad, s kvalitetnim i fizički jakim igračima.

Koliko vi osobno poznajete hrvatsku?

- Putem TV programa često promatram španjolski nogomet, španjolsku ligu. Tako sam dobro upoznao Rakitića i Modrića, a također i one hrvatske predstavnike koji igraju u njemačkoj Bundesligi.

Koga posebno cijenite od hrvatskih reprezentativaca?

- Rakitića i Modrića, kao što sam rekao, volim španjolski nogomet. Modrić i Rakitić igraju u jakim momčadima, ali osobno sam veliki fan Rakitića. Super je igrač i uživam ga gledati. Nije mi drago što će nam biti opasan protivnik.

Tko će biti najveća opasnost za Island?

- Mandžukić! Njega moramo zaustaviti kako bismo uspješno odradili ovaj veoma važan posao i važnu zadaću. Mandžukić je rijedak primjer izvrsnog napadača. U svakom pogledu briljantan, a forma mu ne oscilira.

Niko Kovač je novi izbornik Hrvatske.

- Mislim da je on dobar za Hrvatsku, pravi izbor unatoč tome što nema iskustvo kao trener u velikoj momčadi. Po mojem mišljenju, ta je činjenica manje bitna, momčad ga cijeni i poštuje, što je od neprocjenjive vrijednosti. Mislim da je to vrlo dobro za Hrvatsku, za Island ne.

Što je novoga u islandsku reprezentaciju i vaš nogomet donio izbornik, Šveđanin Lars Lagerbäck?

- Donio je mnogo iskustva i kvalitete. Uistinu o nogometu zna puno. S njim smo uspjeli doći do play-offa za Svjetsko prvenstvo. Taj uspjeh nije slučajnost. On je od prvog dana znao što želi i kako mi trebamo nastupati i igrati. Na početku ga nismo baš uspjeli pratiti u svim njegovim zahtjevima, ali s vremenom je sve bilo bolje i bolje. Sad, mislim da ga znamo slijediti u njegovim zahtjevima i radimo što hoće.

Može li Island biti uspješniji od Hrvatske i otići na SP u Brazil?

- Mislim da možemo biti uspješniji od Hrvatske i po tom pitanju sam optimističan.

Zašto ste toliko optimistični, da vam to ne bi bio prevelik zalogaj ili ste previše zinuli?

- Gledali smo zadnje utakmice Hrvatske i moram reći da to uoće nisu bile dobre utakmice. Ne djeluju kao momčad, iskazan je loš moral. Mislim da, na temelju toga i svega što znamo, imamo šanse pobijediti Hrvatsku i plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Linker
22. rujan 2024 01:41