Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
KALKULACIJE

ŠANSE DINAMA ZA PROLAZ DRASTIČNO SU SE SMANJILE Pogledajte tri moguća scenarija, onaj najcrnji pred Modre stavlja imperativ senzacije

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. studeni 2019. 14:08

Imao je Bayern u finalu Lige prvaka 1999. sve do sudačke nadoknade u rukama naslov prvaka Europe, pa je u prvoj minuti dodatka izjednačio Sheringham, a u trećoj Solskjaer pogodio za senzacionalni preokret Manchester Uniteda.

Primio je i PSG dva pogotka u nadoknadi prije dvije godine u osmini finala Lige prvaka na Camp Nouu kad su Barceloni čudesnu 6:1 pobjedu vrijednu prolaza nakon pariških 0:4 donijeli Neymar i Sergi Roberto. Zabio je i Domagoj Vida u osmoj minuti nadoknade protiv Ludogoreca za 3:2 pobjedu i prolaz u uzvratu 2. pretkola Lige prvaka 2012. pa su Modri nakon toga ušli u skupinu...

Jučer je ta nadoknada za Dinamo bila kobna i od dobitne situacije za prvi prolaz u nokaut-rundu Lige prvaka u povijesti, šanse Modrih drastično su se smanjile. Da je Dinamo pobijedio, već bi u sljedećem kolu pobjedom protiv Atalante, ili čak remijem (ako Šahtar ne bi slavio u Manchesteru) osigurao drugo mjesto na ljestvici. S ovih 3:3, koji idu u prilog Šahtaru jer je sad bolji od Dinama u međusobnim ogledima, sve se jako promijenilo. No Dinamo i dalje drži sudbinu u svojim rukama.

Ako Modri svladaju Atalantu 26. studenoga u Milanu, doći će na osam bodova i vrlo vjerojatno zadržati tri boda viška u odnosu na Šahtar, koji je istog dana gost Etihada. Upiše li City očekivanu pobjedu, u Maksimiru će u posljednjem kolu zaigrati s već osiguranim prvim mjestom. Napravi li Dinamo senzaciju i uzme bod, ostat će ispred Šahtara bez obzira na ishod utakmice u Harkivu gdje stiže Atalanta. Nova pobjeda protiv Atalante mogla bi definitivno biti ključna za Dinamov ostanak u Ligi prvaka.

Remi s Atalantom može Dinamo ostaviti u igri za drugo mjesto ako mu ta ista Atalanta pomogne u posljednjem kolu u Harkivu, a eventualni poraz Modrih u Milanu sve može potpuno preokrenuti. Jer onda bi Atalanta pobjedom u Donjecku, ako ni Dinamo ni Šahtar ne dobiju Manchester City, na kraju natjecanja u skupini C sa sedam osvojenih bodova završila na drugoj poziciji i plasirala se među 16 najboljih u Ligi prvaka.

Pozitivan rasplet

Dinamo pobjeđuje u Milanu, Šahtar gubi u Manchesteru, pa u posljednjem kolu Dinamo uzima bod protiv Cityja (ili Šahtar ne svlada Atalantu pred svojim navijačima) i Modri su među 16 najboljih u Ligi prvaka.

Realan rasplet

Remi u Milanu uz pobjedu Cityja u 5. kolu prebacili bi odluku za šesto. Dinamo bi imao bod viška u odnosu na Šahtar, ali bi protiv Engleza za 2. mjesto morao osvojiti više bodova nego Šahtar protiv Atalanta.

Negativan rasplet

Ako Atalanta pobijedi Dinamo, doći će na bod zaostatka za Modrima pa ako pobijedi i u Harkivu, dolazi na sedam bodova. Dinamo bi u tom slučaju morao uzeti barem bod protiv Cityja za 3. mjesto i ostanak u Europi.

Linker
05. svibanj 2024 07:16