Marco Luzzani Getty Images
VELIKA NEIZVJESNOST

SASTALI SE ČELNICI EUROPSKIH KLUBOVA, TRI SU SCENARIJA ZA DOVRŠETAK SEZONE Postoji mogućnost da će se prvenstva završavati za više od pet mjeseci!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. ožujak 2020. 19:51

Nakon što je u utorak održan prošireni Izvršni odbor UEFA-e na kojem su sudjelovali i predstavnici ECA-e, europske udruge klubova te sindikata nogometaša, petak je donio nove korake u prekrajanju kalendara za nastavak sezone. Sastali su se danas samo predstavnici udruge klubova i raspravljali o mogućim scenarijima, piše francuski RMC Sport.

Jedan od temeljnih zaključaka sastanka bio je da se klupska sezona vrlo vjerojatno neće završiti do 30. lipnja, kako bi to htjele FIFA i UEFA. Međutim, sa sastanka ECA-e je "procurilo" da su toga svijesni i u krovnim organizacijama te se sada nastoje pronaći nova rješenja. A na stolu su tri opcije.

UEFA je na sastanku svog IO-a iznjedrila dokument od pedesetak stranica u kojem su opisane sve varijante za dokrajčiti sezonu koja je paralizirana zbog pojave koronavirusa. Od prve opcije, upravo te da se sva nacionalna prvenstva i kupovi te dva europska natjecanja završe do 30. lipnja najvjerojatnije će se odustati, s obzirom na to da nema naznaka da će pandemija koronavirusa posustati.

Druge dvije opcije su - kraj srpnja ili kraj kolovoza. Svi relevantni čimbenici u sastavljanju kalendara za sljedeću sezonu znaju da će se njen početak morati debelo pomaknuti u jesen, što stvara nove probleme. Na pojedinim nacionalnim savezima je da usklade svoje kalendare s mogućnostima koje će diktirati nastavak pandemije. Kad će se sve završiti, kad će igrati reprezentacije koje se trebaju okupiti u lipnju ne zna se, a neće se niti znati još neko vrijeme.

Svaki dan pandemije zadaje i novi problem za sve klubove, kojima ugovori s nekim igračima ističu 30. lipnja ove godine. Neće se znati ni koliko je novca izgubljeno na ime sponzorstava, TV-prava i ostalog, a o svemu će UEFA i posljedično FIFA morati voditi računa.

Linker
26. travanj 2024 16:50