Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
NEOBJAŠNJIVA UTAKMICA

SAZNANJA UGLEDNOG NOVINARA O POVIJESNOJ BLAMAŽI 'Dinamo je bio potpuno pao, a koliko sam čuo, igrači su htjeli napakostiti treneru da dobije otkaz'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. studeni 2016. 09:00

Ni Genesija, ni kapetana Maximea Gonalonsa francuski novinari nisu pitali ama baš ništa vezano uz Dinamo, ali utakmica odigrana 7. prosinca 2011. godine, kad je Lyon u Maksimiru slavio sa 7:1 sa svih sedam pogodaka postignutih od 45. do 76. minute, ni u Francuskoj nije zaboravljena tema.

Jean-Francois Gomez, novinar uglednog Le Progresa, ponovno je došao u Zagreb nakon pet godina.

- Sjećam se tog sraza, kako ne, bila je to nevjerojatna utakmica. Dinamo je poveo i stvarao Lyonu velike probleme. I onda se u nastavku sve promijenilo, Dinamo je neobjašnjivo potpuno pao - priča Gomez.

Zagreb, 071211.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica Lige prvaka, skupina D, 6. kolo, Dinamo - Lyon
Na slici: Krunoslav Jurcic, Zoran Mamic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Čisto u kladionicama

UEFA je tada pokrenula istragu, sumnjalo se u namještanje utakmice.

- U Europi nije bilo sumnjivih uplata što se tiče kladionica, na azijskim kladionicama možda ih je i bilo, tko zna. Uglavnom, istraga je pokazala da je kod europskih bookmakera sve bilo čisto. Kod nas u Lyonu nikad nitko nije posumnjao da je netko iz kluba platio Dinamu da pusti utakmicu. U Lyonu ne, iako je u ostatku Francuske bilo priča da nije bilo sve legalno. Činjenica je da je Dinamo potpuno pao, a, koliko sam čuo, dinamovci su željeli napakostiti svojem treneru kako bi dobio otkaz - Gomezov je dojam.

Krunoslav Jurčić bio je strateg koji je potpisao taj debakl i nakon Lyona je morao napustiti klupu. Očekuju li Francuzi danas svojevrsnu reprizu?

- Ma, za Lyon bi i pobjeda od 1:0 bila velika. Lyon je jako popravio rezultate, ali činjenica je da se igra nije previše poboljšala. Svi se nadaju da će Juventus pobijediti Sevillu te da će onda dvoboj s Andalužanima biti poput finala - zaključio je Gomez.

Linker
03. svibanj 2024 16:31