POVIJESNA ODLUKA

Scoria o izlasku Fife iz neolitika: To je mazanje očiju! Bebek: Treba nam pomoć

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 07. srpanj 2012. 22:01

Fifa je popustila dugotrajnom presingu. Javnosti, medija, brojnih nogometaša, bivših nogometaša i trenera. Tehnologija će u funkciju pomaganja nogometu. Napokon!

Šefu Fife Blatteru je 76 godina. I shvatio je. Uefinom čelniku Platiniju je 57, ali on je - protiv?! Fifa ima 127 godina, odlučila je izaći iz “neolitika”. I to jedna od najvažnijih odluka koju je ikad donijela. Odbor za nogometna pravila (IFAB) odobrio je testiranje uvođenja sustava Hawk-eye i GoalRef. Za utvrđivanje je li lopta prošla gol liniju ili ne. Ne mijenjaju se pravila, nogomet se ne robotizira na uštrb ljudi nego se pomaže sucima. A onda, uzročno-posljedično i svim ostalim akterima. I na travnjaku i navijačima.

Hawk-eye se već uspješno primjenjuje u tenisu i kriketu. GoalRef koristi mikročip u lopti uz antene postavljene na vratnice i gredu pa sustav detektira promjene u magnetskom polju iza ili ispred gol-linije. Sustavi su skupi, ne očekujte ih skoro u HNL-u. Svjetska premijera je u prosincu na klupskom Mundialu, a prođe li test uspješno koristit će se dogodine na Kupu konfederacija pa onda i 2014. na SP u Brazilu.

Što o svemu kažu naši suci, treneri, igrači?

- Pozdravljam odluku Fife, normalno - veli naš sudac Ivan Bebek. - Posebno činjenicu da će se tehnologija koristiti samo kad je u pitanju dvojba je li lopta prešla gol-crtu ili ne. To je apsolutno dobra odluka. Sucima je osnovna vodilja donijeti pravednu odluku, a u tom je smislu svaka pomoć istinski dobrodošla.

Jedan trenerski pogled nije baš jako naklonjen novoj priči.

- Ako uvode tehnologiju, onda nek’ je uvedu za sve ključne situacije - procjenjuje Elvis Scoria. - Provjera snimke je ipak nešto bolje jer tako bi riješili i dvojbena zaleđa i 11-erce, a to također izravno odlučuje o ishodu utakmice. Ovako je u pitanju i lagano “mazanje očiju”.

Vratar Robert Lisjak je “za”.

- U pitanju je mikro-čip, je l’ tako? Dakle, nema utjecaja na putanju lopte, a u tom slučaju pomoć tehnologije je 100% dobrodošla. Znam da to nećemo tako brzo vidjeti u HNL-u, ali da smo tu pomoć imali prošle sezone mi, npr., ne bi dobili gol u Karlovcu. Više pravde... To je uvijek dobro - rekao je Lisjak.

I ima pravo. Priča se možda dodatno razvije, ali nakon višegodišnjih opiranja i ovo je dobro. Napokon je napravljen prvi korak!

Linker
05. svibanj 2024 00:09