Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
BRILJANTAN POSAO

SENZACIONALAN TRANSFER HRVATSKOG KLUBA! Osijek neočekivano prodao igrača čuvenom europskom velikanu: 'Na njemu ćemo zaraditi velik novac'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 06. kolovoz 2017. 10:05

Europski put osječkih Bijelo-plavih protjecao je dosad uz pratnju brojnih emisara inozemnih klubova. A rezultati momčadi koju tako uspješno vodi trener Zoran Zekić zasuti su komplimentima i komentarima koji izražavaju oduševljenje. Naravno da sve skupa nije moglo proći bez jagme za nekim od igrača Osijeka. Zekić je svojim radom svakome od njih itekako podigao vrijednost koju će kad-tad netko od njih ostvariti u kakvom transferu. Jedan je, ustvari, već zgotovljen.

Stopera Matea Baraća nema u gradu na Dravi, napustio ga je netom nakon slavlja zbog pobjede nad PSV-om! I to ne sam, već u društvu svog menadžera Stipe Lakića. Lako smo im i brzo ušli u trag, a onda spoznali da je nakon senzacije koju su Bijelo-plavi pripravili eliminacijom nizozemskog velikana PSV-a na redu još jedna, ništa manja. Naime, Mateo Barać postat će igrač ni manje ni više nego - čuvenog Ajaxa!

Nikad tako velik

Nikada još u povijesti prvoligaša s Drave nijedan igrač nije otišao i napravio transfer iz Osijeka u neki tako velik klub. Čudo jedno, ali Ajaxovi su skauti dugo pratili Matea. Secirali su ga sa svih strana i svi do jednog zaključili da je materijal za klub u kojem je davnih godina pronađen recept za takozvani totalni nogomet, trenersko savršenstvo njegova tadašnjeg trenera Rinusa Michelsa, isti onaj Ayax koji je predvodio Johan Cruyff, tri puta proglašavan najboljim igračem Europe.

Jučer je već Barać obavljao obvezne liječničke preglede, a karta za zrakoplov koji će ga u nedjelju odvesti u Amsterdam već je kupljena. Za godinu dana igranja u Osijeku, u koji je došao iz Šibenika, Barać je iskazao takve kvalitete da su ga zapazili i Nizozemci. Pamtimo sada riječi njegova sumještanina, Sinjanina, suigrača Nikole Matasa.

- Na njegovu će transferu Osijek zaraditi velik novac - prišapnuo nam je jednom zgodom Matas.

U sastavu reprezentacije koja je igrala na turniru u Kini bio je i Mateo. Izbornik Ante Čačić nije skrivao zadovoljstvo.

- Baš mi se dopao. Ima visinu, snagu, skok, odlično igra glavom - kazivao je svoje dojmove o Baraću izbornik Čačić.

Prije godinu dana Barać je svima bio velika nepoznanica, ali kada je pronašao mjesto u udarnoj momčadi Osijeka, jasno je postalo da je sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović imao itekakav nos kada je donio odluku o njegovu angažmanu. Stigao je u Gradski vrt bez odštete, imao skromna primanja prema ugovoru koji je ubrzo izmijenjen u tom dijelu, a, eto, nakon 12 mjeseci odlazi. I to ne bilo kamo, već u jedan od najvećih europskih klubova, velikana nogometa na Starom kontinentu.

Šutnja na sve strane

U Osijeku su tvrdi prema svakoj vijesti vezanoj uz prijelazni rok, i onoj koja u klub dovodi, ali i onoj koja iz njega odvodi nekog igrača.

- Stav nam je takav. Ni o čemu s tim u vezi ne progovaramo dok se sav posao u transferu ne okonča - kao uvijek spreman odgovor na bilo koji upit o transferima ima sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

O svom odlasku u Ajax ne govori ni sam Mateo Barać. Veliki je klub u pitanju i u njemu važe stroga pravila ponašanja, pa i ono da nema izjava dok klub to ne odobri, ali tek nakon što uprizori službeno predstavljanje igrača kojeg je potpisao.

- Pobijedili smo PSV u dvije utakmice odličnom igrom cijele momčadi i fantastičnom podrškom navijača, naše vjerne Kohorte. Vjerovali smo u prolaz i uspjeli, ovaj je Osijek spreman za prave stvari i, dakako, rezultate - posljednje je što smo čuli od Matea Baraća kao igrača Osijeka. Njega dakle neće biti u utakmicama koje će Bijelo-plavi igrati s Austrijom iz Beča u play-offu Europske lige. Ali da će čvrsto stegnuti palčeve i navijati za svoje bivše suigrače, za njihov novi uspjeh, u to ne treba sumnjati.

Linker
14. svibanj 2024 15:16