FILIPPO MONTEFORTE Afp
PONUDE SA SVIH STRANA

Arogantni tinejdžer ušao u svlačionicu: ‘Ja sam beogradski Zlatan‘. Tad su ga poklopili, sad ga žele svi

Njegov je izlog samo za nijansu manje glamurozan od onog iz kojeg vas pozdravljaju Mbappé i Haaland
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 09. siječanj 2022. 19:37

Simpatičan si, ali odmah se spusti na zemlju - kažu da je Valerij Božinov poklopio nadobudnog poletarca kada je on prvi put kročio u svlačionicu profesionalne momčadi da bi se tamo predstavio kao "beogradski Zlatan Ibrahimović" s planom da zaigra za najveće svjetske klubove.

Susret se odigrao u Partizanu 2016. godine: kao zloglasni nomad koji je dotad promijenio mali milijun klubova - među njima i Fiorentinu, Juventus, Sporting, Man City i Rijeku - bugarski napadač znao je ponešto o odgoju mladih nogometaša, a usput je imao privilegij izbliza svjedočiti Zlatanovoj klasi. Ne možete ga okrivljavati za to što nije znao da u Beogradu, u njegovoj sjeni, zaista odrasta Zlatanov nasljednik kojeg ne treba "demfati" po glavi nego mu dopustiti da leti. Dušan Vlahović, naime.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Da bi stasiti i arogantni tinejdžer mogao izrasti u velikog nogometnog macana, Božinov je počeo shvaćati već tjedan dana kasnije kada je Vlahović ušao s klupe i nakon osam minuta na terenu zabio gol Radniku u prvenstvenoj utakmici te tako postao najmlađim strijelcem u Partizanovoj povijesti. Mjesec dana poslije u finalu srpskog kupa zamijenio je Božinova i spakirao novi gol za 2-0 pobjedu i svoj prvi trofej.

Dovedi ga!

"Odmah sam rekao Corvinu iz Fiorentine da ga dovede. Bio je 16-godišnjak, ali sve mi je bilo jasno. Trenirao je tako žestoko kao da je svaka utakmica finale. Gladan, odlučan, pun volje. Vlahović zaista juri prema cilju da postane novi Zlatan Ibrahimović", objasnit će Božinov s vremenskim odmakom, u trenutku kada Vlahović već zamjenjuje dres s "Ibrom" i ruši golgeterske rekorde Serie A. Sredinom prosinca prošle godine postigao je 33. gol za Fiorentinu u kalendarskoj godini, čime je izjednačio rekord Cristiana Ronalda iz prethodne godine. Od dolaska među "viole" 2018. zabio je već 47 golova: impresivan učinak za strijelca koji će krajem siječnja proslaviti 22. rođendan. Zahvaljujući takvom golgeterskom saldu, Vlahović danas prema Transfermarktu vrijedi 70 milijuna eura.

Njegov je izlog samo za nijansu manje glamurozan od onog iz kojeg vas pozdravljaju Kylian Mbappé i Erling Haaland, pred njim se gužvaju kupci iz bogatih premierligaških klubova, ali Vlahovićev tim već je odlučio da Newcastle i Arsenal ne zadovoljavaju karijerne apetite napadača, premda su za njegov transfer u siječnju bili spremni iskeširati i više od 70 milijuna eura odštete.

image
ISABELLA BONOTTO Afp

Propustit će "svrake" i "topnike" pa pričekati legitimnog izazivača za najvažnije trofeje. Ako u priči oko otezanja i licitiranja postoji mali problem, on se može ogledati u podatku da je Vlahović u međuvremenu osvanuo na crnoj listi Fiorentininih ultrasa.

Njegov dobačeni dres oni s gnušanjem vraćaju natrag preko ograde dok mu viču "gobbo", u prijevodu "grbavče", što je titula rezervirana za one firentinske nogometne izdajnike koji azil zatraže u Juventusu. A takvih kroz povijest nije nedostajalo, od Roberta Baggia nekada, preko Federica Bernardeschija ili Federica Chiese danas. Nije da su ultrasi s odobravanjem svojedobno ispraćali Batistutu u Romu - u naletu bijesa srušili su mu spomenik u Firenci - ali su mu vremenom oprostili izdaju, cijeneći što je za klub igrao u najtežim trenucima, nakon ispadanja u Serie B. Sa "starom damom", međutim, stvari stoje drukčije, tu oprosta nema...

Gdje će nakon Fiorentine

A do jučer još sve je djelovalo idilično. Uoči Božića 2020. godine Fiorentina je protutnjala baš kroz dnevni boravak "stare dame", pobijedila je 3-0 u Torinu (njezina najviša pobjeda tamo od 1955. godine), a Vlahović je plastično demonstrirao čime namjerava počastiti klub u budućnosti. Prihvatio je Riberyjevu dubinsku loptu i s De Ligtom na leđima nezaustavljivo odmarširao do kraja, prije nego što je akciju okrunio golom.

Uskoro mu je vlasnik kluba Rocco Commisso na stol stavio najlukrativniji igrački ugovor u povijesti "viola", za petogodišnju vjernost on bi, prema medijskim procjenama, inkasirao 20 milijuna eura neto. Klub je htio u ugovor ugraditi otkupnu klauzulu od 100 milijuna eura, a Vlahovićevi agenti inzistirali su na razumnijem iznosu bliže 60 milijuna. Na kraju su se dvije strane našle na sredini i sve je bilo spremno za svečani čin.

"Već neko vrijeme dobivam ponude bogatih klubova, ali nikada nisam razmišljao o odlasku", poručio je Vlahović javnosti na oproštaju od lanjske sezone. Onda se nakon povratka u Italiju predomislio i priča se počela komplicirati, iako Commisso uvjerava navijače da je uvjete novog ugovora više puta korigirao u korist Vlahovićeve strane.

image
ISABELLA BONOTTO Afp

"Razočaran sam jer naši veliki napori na kraju nisu nagrađeni. Sada treba pronaći alternativno rješenje koje će usrećiti i klub i igrača", kapitulirao je napokon vlasnik, priznajući da priprema izlaznu strategiju za mladu zvijezdu čiji ugovor istječe u ljeto 2023. godine. Bilo bi idealno da Fiorentina naplati klasu srpskog nogometaša već ovog siječnja, zato je klub krenuo u akciju posudbe Krzysztofa Piąteka, poljskog napadača koji je svojedobno puno obećavao u dresu Genoe i Milana, ali je zatim nestao s radara u Herthi. Realnije je, međutim, očekivati transfer na ljeto, jer dotad Fiorentina iz igrača još može izvući opipljive benefite, a cijena bi mu u međuvremenu mogla biti i još malo napumpana.

Je li Juve već zakapario Vlahovića ili će njegovo sljedeće odredište možda biti Real, Barcelona, City ili Liverpool, zasad ostaje u sferi nagađanja. Tko god dobio ovu utakmicu, povući će jackpot jer Vlahović je moderan napadač (190 cm) koji zabija na sve moguće načine - statistika pokazuje najčešće ljevicom iz kaznenog prostora, ali nerijetko je autor golova glavom i strijelac iz slobodnih udaraca - i naočigled raste. Zlatanov opus od 500+ klupskih golova te 62 pogotka za reprezentaciju vjerojatno neće dosegnuti, ali Vlahovićevi "rani radovi" sugeriraju da gledamo napadača spremnog obilježiti sljedeće desetljeće svjetskog nogometa...

Linker
20. travanj 2024 08:54