Toma Bašić (sasvim desno) u dresu Bordeauxa
 ROMAIN PERROCHEAU Afp
DOBAR POSAO U RIMU

Bivši hajdukovac čekao godinu i pol dana, i ostvario san: ‘Sarriju sam već rekao da sam odmah spreman!‘

Toma Bašić za SN govori o životnom transferu u Lazio i poslu teškom - osam milijuna eura
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 09:19

Toma Bašić i Josip Juranović veliki su prijatelji i puno su toga u svojim karijerama zajedno prošli. Rođeni Zagrepčanin Bašić (24) je nešto ranije stigao na Poljud, iz Zagreba još 2014. Hajduk ga je odmah poslao na posudbu u Rudeš u kojem je odigrao dobru drugoligašku sezonu te se u ljeti 2015. vratio u Split. Tog je ljeta iz Dubrave na Poljud došao i Juranović. Zajedno su otišli na stan, a vezala ih je i ista menadžerska agencija (Soccer11), kao i jako skromna plaća koja je iznosila oko 5.000 kuna. Dečki u Splitu nisu došli tražiti novce, nego priliku za pravu afirmaciju.

image
Toma Bašić i njegov menadžer Adrian Aliaj
Privatna arhiva


I dok se Juranović dosta brzo nametnuo kao standardni desni bek, Bašićev boravak na Poljudu ostao je nedorečen sljedeće tri godine. Jako je iznenađujuće odjeknula vijest da ga je u ljeto 2018. Bordeaux platio 3,5 milijuna eura, premda Bašić nije bio do kraja ni neupitni prvotimac u Hajduku, a kamoli jedan od nositelja. Međutim, Bordeaux je znao što kupuje. Sjajna lijeva noga, odličan pregled igre, sposobnost da igra na svakoj poziciji u veznom redu.


Osluškujući stručnjake najveći upitnik vezan od Tomu Bašića bila je njegova duel igra. Visok i dosta tanak, Bašić nije odavao izgled igrača koji će se moći adaptirati na iznimno snažan stil igre koji se preferira u Francuskoj.


U početku je i bilo tako. Zbog administrativnog propusta nije bio prijavljen za utakmice u Europskoj ligi, a u uvodnih 20 utakmica prvenstva samo je tri puta ušao u igru, skupivši 54 minute. Francuzi su već naveliko krenuli pisati o "promašenom pojačanju". a Bordeaux mu je užurbano tražio klub u koji bi ga posudio. Da bi sredinom siječnja 2019. netko "upalio svjetlo". Bašić je upao u udarnu postavu te više iz nje nije izašao.


Da ga Lazio ozbiljno želi doznali smo još u veljači 2020. Posao je praktički već bio dogovoren, Bašić je lagano pakirao stvari za Rim, spominjao se i iznos od 12 milijuna eura, ali dogodila se - korona. Punih godinu i pol dana kasnije transfer se ipak realizirao. Malo korona, malo više financijski fair-play, koji je Lazio kočio da dovede hrvatskog veznjaka. Sad ga doveli za 8 milijuna eura. Cijena je pala iz dva razloga: Korona je ostavila teške posljedice u mnogim europskim klubovima, poglavito u Italiji, a i Bordeaux je na rubu bankrota. Uglavnom, Bašić je jučer ujutro odradio liječničke preglede, te se već popodne priključio suigračima na prvom treningu.


- Presretan sam i ponosan što sam došao u klub takve veličine - kazao nam je Toma Bašić neposredno nakon što je prošao liječnički te službeno postao igrač rimskog kluba.


Potpis ste čekali više godinu i pol dana?
- Ne mogu vjerovati da je toliko vremena prošlo. Kad je posao propao u vrijeme lockdowna nisam očajavao, nego sam se još jače uhvatio treninga, jer sam znao da samo moram nastaviti igrati najbolje kako znam te da će nova prilika brzo doći.


U međuvremenu je Bašić na stolu imao još nekoliko ozbiljnih ponuda. Napoli i Benfica prije svih.
- Bilo je puno razgovora, ali Lazio je ostao moj prvi favorit. Kad sam kad sam iz Hajduka otišao u Bordeaux rekao bih da sam se bio popeo dvije nogometne stepenice. Slično i sada razmišljam, Lazio je ipak nogometno dosta ispred Bordeauxa. Lazio je kvalitetom odmah do skupine najvećih europskih klubova.


Vaša karijera doista linearno napreduje? Tri godine Hajduka, pa tri Bordeauxa, sad bi mogla i tri Lazija?
- Prezadovoljan sam, za mene je to skoro pa savršena linija. Nema naglih skokova i brzih odluka, a to je po meni odličan temelj za nove iskorake u karijeri.


Prije godinu i pol dana trener Lazija bio je Simone Inzaghi, sada je Maurizio Sarri. Dosta toga se u klubu promijenilo. Jeste li razgovarali sa Sarrijem?
- Pozdravio me i odmah pitao jesam li spreman. Rekao sam mu da jesam, da odmah mogu trenirati punim pogonom. Nisam došao biti samo igrač Lazija, želim biti važan dio Lazija i dugo sam se pripremao za ovaj trenutak.


Rim još niste stigli vidjeti?
- Nisam, vidio sam samo hotel i klupski kamp. Mogu vam reći da je kamp oduševio. A Rim ću vidjeti i siguran sam uvjeriti se da je lijep baš kako i svi pričaju o njemu. Ono što sam do sada uspio osjetiti nekako me podsjeća na Split. Sve te nogometne priče, fanatizam navijača Lazija. Sve me to jako veseli, jer znam koliko sam u takvom okruženju uživao u Splitu.


Toma Bašić je mladić koji puca od samopouzdanja. Nije uvijek bio takav, ali - kako nam je sam ispričao - "klik" koji mu se dogodio u Bordeauxu potpuno mu je promijenio pogled na nogomet i na život. Bašićevo nekad krhko tijelo danas je isklesano mišićima i nema uloge koju nije spreman preuzeti. Vidjet ćemo kakvu mu je ulogu namijenio Maurizio Sarri. Fantastični Sergej Milinković Savić, igrač koji na Transfermarktu vrijedi 70 milijuna eura, s lijeve strane u veznom redu, a Toma Bašić s desne...
da se vratio na početak ove priče. Josip Juranović prije nekoliko je ana napravio ugovor karijere potpisavši za Celtic. Toma je, eto, na velika vrata došao u Lazio. Život često nagradi one koji znaju biti strpljivi. I potpuno predani te nadasve pošteni u svom poslu...

ADRIAN ALIJAJ Lazio ga je u velikoj tišini dugo čekao

Menadžer Adrian Aliaj primao je jučer brojne čestitke na još jednom odlično objavljenom poslu.

- Tomin dolazak u Lazio još je jedna potvrda da je poslove najbolje raditi u tišini. Lazio ga je želio dovesti još prije godinu i pol dana te ga je u tišini čekao cijelo to vrijeme. istina je da je bilo i drugih ponuda i razgovora, ali naš je stav bi oda je baš Lazio klub u kojem će Toma napraviti još jedan veliki iskorak. U Hrvatskoj Toma nije toliko cijenjen, što nikako nije pošteno pre onom što taj dečko pruža na terenu, ali nema veze. U Europi ima dovoljno onih koji ga itekako cijene - zaključio je Alijaj

Bašićevi klubovi

Rudeš 25 utakmica, 2 gola
Hajduk 75 utakmica, 11 golova
Bordeaux 82 utakmice, 9 golova

Konkurenti Bašiću u veznom redu Lazija

Lucas Leiva
- 34 godine, Brazil, vrijednost 3,5 mil. €
Sergej Milinković-Savić
- 26 godina, Srbija, vrijednost 70 mil. €
Luis Alberto
- 28 godina, Španjolska, vrijednost 45 mil. €
Jean-Daniel Akpa Akpro
- 28 godina, Obala Bjelokosti, vrijednost 3,5 mil. €
Gonzalo Escalante
- 28 godina, Argentina, vrijednost 3,2 mil. €
Danilo Cataldi
- 27 godina, Italija, vrijednost 2,5 mil. €

Linker
26. travanj 2024 09:36