Josip Brekalo 

 MASSIMILIANO FERRARO Nurphoto Via Afp
HRVATSKA TRANSFER KRIŽALJKA

‘Brekalo je pogriješio, a njegov je potez presedan - nisam se još s time susreo. Perišić bi mogao u Englesku‘

Bivši Vatreni o mogućim transferima naših nogometaša iz Serie A
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. svibanj 2022. 09:43

Serie A u nedjelju spušta zastor, a priče o hrvatskim reprezentativcima već se naveliko šire. Ivan Perišić igra zadnju utakmicu po aktualnom ugovoru s Interom, vruća je tema da bi karijeru mogao nastaviti u Juventusu, Josip Brekalo rekao je "ne" Torinu, a što bi bilo najbolje za Marija Pašalića? O njima i ostalima za SN govori Igor Budan, nekad profesionalac na Apeninima koji je nosio dres čak osam talijanskih klubova, te u šest navrata igrao za hrvatsku A vrstu.

- Kod Ivan Perišića je jedino pitanje ima li želju za novim izazovom, jer odigrao je najbolju sezonu u Interu, pokazao fizičku i psihičku spremnost, te je jedan od najzaslužnijih za uspješnu sezonu kluba. Neovisno što dajem veće šanse Milanu za naslov prvaka - kaže Budan i dodaje:

- Odluka će biti osobna, jer nakon svega što je demonstrirao ove sezone u Italiji logično bi mu bilo reći - ostani u Interu jer tamo ti je dobro! Međutim, on zna ima li poriv za promjenom, a ako je tako na Apeninima nemaš bolji izbor od Juventusa. Premda bi za njega možda idealno bilo da se konačno okuša u Engleskoj, budući da je to odavno htio. U Chelseaju koji se spominje po medijima ili nekom drugom klubu. Kako se radi o njegovom vjerojatno zadnjem velikom ugovoru novac nije nebitan, no nije ni presudan.

Kako procjenjujete rasplet?

- Aktualni su i Inter i Juventus, ali i Engleska. U Italiji je već na vrhu… Veliki je profesionalac, zna što radi, cijeni sebe, pratim ga i vidim da izvrsno trenira, toliko dobro da može još tri-četiri godine igrati na vrhunskoj razini.

Marcelo Brozović nema tih briga jer potpisao je novi ugovor s Interom, a sada je službeno proglašen za najboljeg veznog igrača Lige, što mu je najveće individualno priznanje u karijeri.

- Zadovoljan je u svojem klubu, iako je imao neke druge ponude, prihvatio je opciju ostanka. U igri se puno toga vrti oko njega, mi Hrvati možemo biti zadovoljni što imamo tako jake igrače u Serie A. Kao i kod Perišića nema pogreške, dobro je i ostati i otići u pravu sredinu.

Josip Brekalo je bio jasan, odbio je nastaviti igrati za Torino, pa ga nisu ni otkupili. Ima još godinu dana ugovor s Wolfsburgom, gdje se ne misli vratiti osim ako ga ne privuče Niko Kovač kao novi trener. Spominju se Milan, Napoli… Što bi za njega bilo dobro?

- Pogriješio je odlaskom iz Torina. Počeo je odlično rasti i trebao je ostati još jednu godinu, posebno zato što je imao trenera kao što je Ivan Jurić, koji je vjerovao u njega i htio ga. Naš je čovjek, jedan od najboljih stručnjaka u Italiji, pod njim bi sigurno napredovao. Stigao je lani u rujnu u Torino, trebalo mu je vremena da se prilagodi… Koliko čujem, želja mu je da ostane u Italiji u klubu koji igra u Ligi prvaka. OK je to, ali bilo bi mu bolje da je odigrao drugu, još kvalitetniju sezonu u Torinu gdje sve zna, gdje je ušao u način rada, počeo je zabijati i dobivati na konkretnosti. Potom bi bio pravi trenutak za iskorak dalje. Njegov potez, to što je sam tražio od kluba da ga ne otkupi, za mene je presedan. Nisam se nikad susreo s takvom odlukom nekog igrača. Možda već ima nešto konkretno u rukama, pa je zato krenuo tim putem i kazao Torinu da se ne osjeća dobro tamo. Ili jednostavno toliko vjeruje u sebe.

Budan kaže da je i Torino veliki klub.

- U njemu se može napredovati iako ne igra u Ligi prvaka. Ne vidi se Brekalo niti u Wolfsburgu, neovisno o Niki Kovaču, imao je već tamo Ligu prvaka, pa je želio u Italiju i otišao.

Bi li Milan bio dobar izbor? Portugalac Rafael Leao je na lijevom krilu puno toga donio ove sezone.

- Brekalo se borio za poziciju u Torinu, teško da bi imao mjesto u prvoj jedanaestorici Milana. Posjeduje određene kvalitete, ali nije ih još pokazao. Bitnije mu je po meni igrati nego nalaziti se u klubu koji se natječe u Ligu prvaka, a nije pokazao da može biti prvoj postavi takve ekipe kao što je Milan. Da, Brekalo ima potencijal da jednom igra u Milanu, no trebala mu je za to još jedna godina u Torinu.

Napoli je moguća varijanta odlaskom Insignea u MLS.

- Možda, iako je Insigne puno konkretniji od Josipa.

Mario Pašalić je odigrao odličnu sezonu, zabio je čak 13 golova, je li optimalno rješenje da ostane u Atalanti koja je rezultatski pala, ili da napravi transfer?

- Pronašao je sebe u Atalanti nakon puno rotiranja i seljenja, možda je promijenio klubova više nego ja, a svakako je igrao u većem broju država - nasmijao se Budan, te dodao:

- S ekipom iz Bergama ima predivne rezultate, bio je i u većim klubovima, ali ne vidim zašto ne bi ostao. Atalanta je dobila nove ulagače iz Amerike i radit će na tome da još pojača momčad. Vidim ga sretnog, u posloženoj je sredini, može se ponovno boriti za Europu ili nešto više.

Od Vatrenih znamo da Martin Erlić ima ugovor sa Sassuolom nakon što je četiri sezone odigrao u Speziji, vjerojatno će nastaviti u tom klubu.

- Erlić ima predivan put. Odlično je odradio sezonu, čak je nosio i kapetansku vrpcu, to je još jedan kompliment za njegov karakter i kontinuitet. Zato je primio i poziv u reprezentaciju, u njemu smo dobili još jednog pravog obrambenog igrača. U Italiju je stigao kao anonimus, ali uspio je izboriti svoj put. Pred njim je lijepa budućnost. U Erliću imamo stopera za Vatrene uz Gvardiola - zaključio je Budan.

Linker
26. travanj 2024 12:23