Emilio Andreoli Getty Images
UZBUĐENJA NA APENINIMA

BURNO LJETO! BROZOVIĆU ĆE INTER PODEBLJATI PRIMANJA, A ATALANTA OTKUPLJUJE HRVATA Ronalda nisu previše voljeli, ali sad ima status državnika...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. svibanj 2020. 00:01

Kad ne biste znali da je u tijeku pandemija koronavirusa, čije su posljedice paralizirale svijet, odnosno kao presedan blokirale nogometni sport, mogli biste pomisliti da je u Italiji sve po starom. Kada se svađaju oko nogometa, veličaju jedne i umanjuju druge aktere, pa drugi dan samo promijene iste stavove, kada se političari s pravom ili bez njega miješaju i raspiruju polemike, kada se navode “ekskluzive” o mogućim i nemogućim transferima, tada shvatite da je ovo klasična svakodnevica Talijana, samo na drugi (korona) način...

U utorak navečer stvar je zaokružio Cristiano Ronaldo. Velikan nogometa koji u Italiji nije bio omiljen, pogotovo u medijima, dok je bio golgeter Real Madrida, sada uživa pažnju šire javnosti i kroničara kao da je veliki državnik. Nakon što je dva mjeseca proveo na otoku Madeira, u okruženju gdje je rođen i živio prvih 11 godina, CR7 pokrenuo je motore. Doslovno, kad govorimo o njegovu luksuznom zrakoplovu, i simbolički kako su to mediji popratili kao znak pokretanja nogometa na Apeninima.

Povratak “na staro”

Italija pruža Cristianu Ronaldu ono što njemu nasušno treba, a to je status apsolutne svjetske zvijezde, kako u nogometnoj tako i mondenoj mu svakodnevici. CR je vratio Serie A ozračje velike i atraktivne lige, što je stvar za raspravu.

Po mnogočemu je Italija iza Engleske, Španjolske i Njemačke ligaške zbilje, no Talijani upravo Ronaldovim dolaskom naglašavaju početak povratka “na staro”. Romantično djeluje, u praksi nije baš izvedivo, barem ne do daljnjega.

Kako je otkrila zbilja za vrijeme pandemije, calcio je i dalje u teškim dubiozama. Prije krize COVID-19 postojala su dugovanja od 2,5 milijardi eura. Posljedice pandemije su nogomet dodatno i značajno onemoćali.

Procjena je da je već do sada izgubljeno 200-tinjak milijuna eura, a da će se daljnja šteta zbrajati ako se ne nastavi igrati (još 400-tinjak) ili krene u lipnju (još 150). Brojke treba uzimati s rezervom jer u talijanskom medijskom prostoru postoje razne verzije i istine. Ovisno tko istupa odnosno s koje pozicije, pro ili contra nastavka, pro jedna ili druga politička opcija, ili je stav medija sa sjevera ili juga.

Mijenjaju stavove i političari, u nikad podijeljenijoj političkoj strukturi. Prvo su bili a priori protiv nastavka sezone, potom su slali javne poruke masama da ima nade kako bi digli moral milijunima fanova, naposljetku su se posvadili međusobno. Premijer Conte je, suočen s prijetnjom raspada Serie A počeo jačati smjer djelovanja prema nastavku. Nogomet je industrija koja u Italiji ima okvir oko 14 milijardi eura prometa, što znači oko 1% BDP-a.

Nastavak blokade odnio bi 50-ak tisuća radnih mjesta (sada 121.737 zaposlenih u nogometu). Od prihoda (pogotovo TV prava) žive druga i treće lige, a od svih poreza koji se naplaćuju prvoligaškim klubovima stvara se čak 32% proračuna za sve ostale sportove u Italiji. Premijer jednostavno ne može zanemariti takvu snagu calcia.

Da se mijenja ploča sugerira i pitomiji stav ministra za mladež i sport, Spadafore, koji odjednom kaže “učinit ću sve da se Serie A odigra do kraja”. Do jučer je galamio da treba slušati znanstvenike iz Stožera civilne zaštite koji su vrlo skeptični.

Messi zove Lautara

Okuplja se i konkurencija iz Intera, odakle stižu stalne vijesti o jačanju kadra raznim igračima, iako je i dalje prevladavajuća tema želja za odlaskom Argentinca Lautara. Njega Messi zove u Barcelonu, koja ima financijskih problema, pa ne želi platiti klauzulu (111 milijuna eura). Barca nudi 80 milijuna u nekoliko rata, plus dva igrača (Semedo, Todibo...?), a kroničari Intera sugeriraju da bi se s 90 milijuna moglo i dogoditi nešto.

MILAN, ITALY - FEBRUARY 09:  Marcelo Brozovic of FC Internazionale celebrates his goal during the Serie A match between FC Internazionale and AC Milan at Stadio Giuseppe Meazza on February 9, 2020 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Navodno Inter očekuje pozitivan odgovor od PSG-a, koji do 31. svibnja mora aktivirati opciju otkupa ugovora Maura Icardija, pa bi s tih 70, odnosno 160 milijuna eura imali alat za provedbu zvjezdanog prijelaznog roka. U kojem se nitko ne uzbuđuje zbog Marcela Brozovića, odnosno glasina da ga traži cijela Europa.

Brozović je jedan od glavnih igrača u Conteovim nacrtima, ima ugovor, bit će mu financijski korigiran kako je običaj za igrače takvog statusa, a k svemu tome, hrvatski reprezentativac obožava život u Milanu...

Sat vremena udaljen autoputom je dosad privremeni dom Marija Pašalića. No, do 1. lipnja će, više nema dvojbi, Atalanta podmiriti 15 milijuna eura Chelseaju, kako su se dogovorili prilikom posudbe, te će Splićanin postati punopravni član sve moćnijeg kluba iz Bergama. Kako navode mediji bliski vodstvu Atalante, Pašaliću je već pripremljen ugovor do 2024.

Bude li sve išlo po planu klubovi Serie A će od 18. svibnja moći normalno trenirati, a do tada to mogu činiti po grupama. Protokol je kao i svugdje, nema kontakta, tuširanja u svlačionici, nego odmah kući. Oni koji imaju svoje smještaje, kao Juventus, Inter, Milan, Roma, Lazio, Napoli, lakše se snalaze. Igrači se oblače po svojim sobama, koje su tik uz igrališta.

Dok se ne dopusti nastavak sezone (oko sredine lipnja, ne ranije) morat će se učiniti 4 testiranja (bris) odnosno serološka provjera da se utvrdi tko je bio u kontaktu s virusom. Budu li inače neki sporni nalazi, prije nego se odbaci opcija nastavka, razmotrit će se B opcija, a to je da se svi klubovi presele u regije gdje je stopa zaraze minimalna odnosno rizik kontroliraniji.

Do sada su testiranja pokazala da je 16 igrača u Serie A (bilo) pozitivno, ali prevladava stav da je realno ta brojka barem deset puta veća.

Nema puno testiranja jer se vlasti i nogomet boje reakcije populacije ako se nogometašima dopusti brojna testiranja, koja inače nisu korištena za “obične ljude” jer su eto, preskupa i nema ih dovoljno za sve...

Linker
19. travanj 2024 09:30