ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Dino Perić za SN

Dinamov povratnik otvoreno: ‘Ljubomora je jedna od najružnijih ljudskih osobina. Možda zvuči čudno...‘

Dinamov se stoper nakon sedam mjeseci vratio na travnjak u kup utakmici u Ferdinandovcu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. rujan 2020. 15:50

Kad mu je sve krenulo sjajno, kad je dogurao do reprezentacije i bio među najboljim igračima Dinama, postao ključni čovjek obrane, stigao je šok. U rodnom Osijeku, u Gradskom vrtu zarotiralo se koljeno, radilo se o rupturi prednjeg križnog ligamenta. Operacija, izbivanje s terena, dugotrajni oporavak... Sedam dugih mjeseci. Konačno, Dino Perić (26) na kup-utakmici u Ferdinandovcu vratio se na travnjak.

Kakav je osjećaj vratiti se nogometnu scenu nakon sedam mjeseci?

- Odličan. Vidio sam koliko to znači i mojim trenerima, suigračima i navijačima, pa mi je bilo lakše. Rekao sam vašim kolegama nakon utakmice da sam bio na rubu suza. U tih pola sata prošli su svi ovi mjeseci od utakmice u Osijeku pa do Ferdinandovca. Sretan sam kao malo dijete. Nije bilo straha, mislim da je sve u glavi. Već sam jednom to prošao, svaki dan sam živio za taj povratak. Ako je suđeno da se opet dogodi, dogodit će se, ali straha nema - kazao nam je Dino Perić.

Tjelesno dobar

Koliko ste tjelesno spremni, biste li odmah mogli igrati utakmice HNL-a ili one europske?
- Sigurno će mi trebati neko vrijeme da dosegnem pravu formu, ali odlično se osjećam. Puno sam radio na sebi i vjerujem da će taj period prilagodbe biti kratak. Ma bitno mi je da sam se vratio na travnjak, sve ostalo će sjesti na svoje mjesto. Tjelesno sam u dobrom stanju, zadnja dva mjeseca sam radio na terenu i mislim da bih mogao odraditi cijelu utakmicu, ali ta odluka neka bude na treneru i stručnom stožeru.

Što mislite, koliko će vam trebati da se vratite u onu staru formu koja vas je dovela do reprezentacije?
- A to nitko ne zna. Nakon takvih ozljeda neki se ne vrate nikada, a drugi su brzo natrag. Kamo sreće da to bude odmah, ali idemo polako. Korak po korak. Cilj koji sam stavio pred sebe je da budem onaj stari, vjerujem da će put do toga biti što kraći, ali nema smisla bilo što forsirati. Bitno je da sam u glavi pravi, a osjećam se stvarno sjajno. Cijelo vrijeme bio sam fokusiran na rehabilitaciju. Vjerujem u sebe i mislim da ću mnoge iznenaditi brzinom svog povratka.

Trenutak slabosti

Rekli bi, u svakoj nesreći ponekad ima i sreće. Euro je odgođen, vjerujte li da ćete sljedeće godine otići na prvenstvo, da ćete se opet nametnuti izborniku Daliću?

- Vjerujte mi da ne razmišljam o tome. Činjenica jest da je Euro odgođen i da imam dovoljno vremena da se izborim za poziv, ali prioritet je povratak u formu i borba za mjesto u momčadi. A onda je sve moguće.

Dok vas nije bilo, Dinamov najveći problem postali su stoperi. Samo se o njima razgovaralo, pisalo. Dinamo i dalje želi dovesti novog stopera. Zašto su stoperi postali problem?

- Problem je postao jer se takvim napravio. Svaka momčad ima uspona i padova. Svaki igrač ih ima… I ako dečko od 18 godina kojem je glava puna priča o transferu i milijunima pogriješi, onda to nije problem, već trenutak slabosti. Ili greška. Problem bi bio kada bi se to ponavljalo iz utakmice u utakmicu, a ja sam siguran da neće.

Dinamo praktički na svakoj utakmici primi pogodak, primio ga je čak i u Ferdinandovcu, nešto ne valja s obranom ili...?

- Ponavljam, dođe ponekada razdoblje krize kada i najlakše situacije postanu nerješiva enigma. No, obrana je dio momčadi i dio igre. Doći će sve na svoje mjesto, vrlo brzo.

Hoćete li se uspjeti nametnuti Zoranu Mamiću za udarnih jedanaest? Ako želite opet u reprezentaciju, odlazak na Euro, trebali biste biti u udarnih jedanaest, zar ne?

- Pa to mi se čini nekako logično. Da mislim da se ne mogu nametnuti za prvih 11, ne bih se bavio nogometom.

Ružna ljubomora

Vaš mladi stoperski kolega Joško Gvardiol potpisuje za Leipzig, transfer je financijski sjajan, kako gledate na kolegin odlazak u Bundesligu?

- Čestitam mu na transferu, mislim da ga je svojim talentom i radom zaslužio. No, mora znati da je to novi početak i da mora nastaviti ovim putem. Puno rada je pred njim, ali vjerujte mi kada kažem da je Jošku samo nebo granica. On može doći u top pet svjetskih klubova. I to će pokazati svima. Isto tako, nemojte zanemariti Josipa Šutala koji polako dolazi na scenu. Samo treba imati strpljenja i puno rada.

Jeste li malo ljubomorni, Gvardiol tako mlad odlazi, a vi ste još tu? Kad ćete vi osigurati egzistenciju?
- Ovo pitanje je baš slika našega društva i načina na koji svi razmišljaju. Mislim da je ljubomora jedna od najružnijih ljudskih osobina, svatko gleda što drugi ima. U mojih 26 godina života najbolja stvar što mi se dogodila, uz zdravlje mojih najbližih, to je prva ozljeda križnog ligamenta i pauza od osam mjeseci. Možda će zvučati čudno, ali nakon toga sam naučio puno stvari. Ukratko zato sam iznimno sretan zbog Joškova transfera.

Nego, nazire se još jedan problem... Joško ostaje još neko vrijeme, a Leipzig svaki njegov nastup u HNL-u plaća Dinamu 70 tisuća eura, a u Europi 100 tisuća eura... Čini se da je jedno stopersko mjesto definitivno zauzeto. Ostaje vam istisnuti iz momčadi Theophilea ili to pojačanje koje se najavljuje. Neće vam biti lako.

- Iskreno uživam u dobroj konkurenciji, to nas sve čini boljima i ne daje nam za pravo da se opustimo. Kada sam sjedio godinu dana na tribini kod Marija Cvitanovića i kada nitko nije znao da postojim, ja sam bio siguran da ću dogurati do reprezentacije. Tako da sam i sada pun samopouzdanja, uživam u nogometu i novim izazovima. Ja ću dati sve od sebe, a na kraju je trener taj koji odlučuje tko je trenutno u najboljoj formi i tko zaslužuje igrati.

Jeste li bili jako tužni kad je Dinamo poražen u Budimpešti od Ferencvarosa, kad je izgubio priliku za plasman u Ligu prvaka? Osim prestiža, klub je izgubio i velika financijska sredstva?

- Naravno da smo svi bili tužni. Pustimo na stranu financijsku stranu priče koja je velika, Liga prvaka je prestiž za sve nas. Pozornica na kojoj možeš vidjeti gdje si u odnosu na svjetsku igračku elitu. Sada nas čeka isto veliko natjecanje gdje mislim da ova momčad može ponovo napraviti dobar iskorak.

Maksimalan oprez

Slijedi Flora u play-offu Europske lige. To bi se trebalo proći zar ne? Dinamo je ogromni favorit.

- Dinamo je favorit na papiru i u medijima. I ne treba bježati od tog statusa. No, ono što treba jest potvrditi ga na travnjaku u četvrtak. Ako na utakmicu izađemo s mišlju da je to utakmica koju treba odraditi, onda bismo mogli biti u problemu. Maksimalan oprez, respekt protivniku i onda je prolaz bliži - zaključio je veliki povratnik Dino Perić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:33