CIRO SANTANGELO Dppi Via Afp
NA TRONU

Dočekan kao neprijatelj, sad ga slave kao heroja, ali Conte će ostati u Interu samo pod jednim uvjetom

Nakon dugih 11 godina navijači Intera mogli su slaviti naslov najboljeg
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. svibanj 2021. 11:32

Početkom svibnja 2002. godine vaš je reporter bio prisutan na utakmici Udinese - Juventus. Posljednja utakmica sezone bila nam je zanimljiva isključivo zbog Igora Tudora, tada uzdanice Marcella Lippija i Stare dame. Hrvatska se pripremala za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, a zdravlje splitskog internacionalca bilo je važno pitanje za izbornika Mirka Jozića. Iako je u toj utakmici u Udinama odigrao 67 minuta, nakon završetka, u utrobi stadiona Friuli, Tudor nam je tužan komentirao...

- Nažalost, zglob me jako boli, zato sam izišao iz igre i vjerojatno je da od mog nastupa na Mundialu neće biti ništa.

Toga dana je nogometna Italija svjedočila velikom obratu. Inter s Ronaldom (brazilskim) imao je prednost pred posljednjih 90 minuta i gostovao je u Rimu kod demotiviranog Lazija. Juventus je u Udine stigao na odrađivanje posljednje runde. No, dok smo sjedili na press tribini stadiona Friuli mogli smo spoznati reakcije navijača Juventusa, koji su slušali vijesti iz Rima. Tamo je Inter iznenađujuće gubio, a Juve je “odjednom” bio sve bliži scudettu.

image
GIOVANNI ISOLINO Afp

Igra sudbine

I kad je stigla vijest iz Rima da je Lazio svladao Inter, kad su slike uplakanog Ronalda obišle svijet, u Udinama se slavilo. Eto, na tom slavlju na stadionu Friuli Antonio Conte bio je uvjerljivo najsretniji. Kako je i prilično karakteru osobe, Conte je jurio od igrača do igrača, skakao u zagrljaj Lippiju, mahao navijačima. Juventus je bio prvak, a Tudor je bio, naposljetku, tužan. Znao je nakon te utakmice, unatoč sreći zbog scudetta, da će Svjetsko prvenstvo za njega biti samo san.

Antonio Conte je 2011. godine došao za trenera Juventusa. Klub koji je najtrofejniji u Italiji živio je teške godine nakon prisilnog odmaka od Serie A, odnosno izbacivanja 2006. godine zbog afere Calciopoli. Conte je bio izbor Andree Agnellija jer je bio simbol Juventusova karaktera i borbe samo za naslove. I baš je Conte bio po općoj ocjeni najzaslužniji što je Juventus vratio dostojanstvo i osvojio prvi naslov nakon povratka iz Serie B 2007. godine. Od toga naslova torinska Stara dama nanizala je još osam scudetta. S Conteom još dva, a onda je, zbog neslaganja s Agnellijem, otišao.

Sudbina je htjela da 9 godina uzastopnih naslova Juventusa prekine baš onaj klub koji je 2002. godine trpio još jednu muku zbog torinskog kluba. Sudbina je htjela da Juventusov niz prekine baš najomraženiji im suparnik, kojem su pripala dva scudetta koja su oduzeta Torinezima zbog sudačkih namještanja. Sudbina je htjela da Juventusov fenomenalan niz dominacije od 2012. godine prekine onaj koji je taj niz i inicirao. Antonio Conte!

U nedjelju su navijači Intera uživali u osvajanju 19. titule prvaka Italije. Remi Atalante, odnosno pobjeda Intera u Crotoneu, zaključila je trku za prvo mjesto četiri kola prije kraja. Nakon 11 godina, nakon preduge pauze od povijesnog uspjeha Intera s Joseom Mourinhom, osvajanja trostruke krune, navijači Intera mogli su slaviti naslov najboljeg. Antonio Conte, dočekan kao “neprijatelj”, jer je simbol omraženog im Juventusa (nekoć igrač, potom trener), uz podršku direktora Beppe Marotte, također bivšeg kadra Juventusa, uspio je vratiti scudetto u Appiano Gentile.

image
GIOVANNI ISOLINO Afp

S obzirom na sve probleme koje su imali tijekom sezone, a tiču se financijskih teškoća, realne opcije da se klub proda novom vlasniku, kašnjenju plaća, problema koji su nastali ranim ispadanjem iz Lige prvaka, te gledanjem u leđa gradskom suparniku (Milanu) u prvenstvu, Interov je naslov veliki doseg. A ključnu je ulogu u tome odigrao upravo trener Conte.

Preuzeo odgovornost

Na sebe je preuzeo sve odgovornosti, kompenzirao 7 mjeseci odsustva predsjednika Stevena Zhanga i razdoblje kada je klub bio u velikim previranjima amortizirao je svojim javnim istupima i kvalitetnim vođenjem grupe. Conte je revitalizirao neke igrače kao što je Perišić, maksimalno je podignuo formu Brozovića, vratio je samopouzdanje Škriniaru i do daske je motivirao Lukakua i Martineza.

Što je još važno, iako je s njim vodio borbu i navodio ga na odlazak, shvatio je da mu Danac Eriksen može biti dodana vrijednost. Svi su ti igrači utkali važan doprinos 19. scudettu Intera. Nakon 3283 dana Conte je skinuo dominaciju Juventusa. U tri godine, u kojima je Juve imao prednost ukupno 73 boda u odnosu na Inter, doveo je milansku momčad do scudetta sa 13 bodova prednosti 4 kola prije kraja. Njegov Inter je momčad s najviše pobjeda (13) u utakmicama u kojima je imao ispod 50% posjeda, njegova je momčad osvojila 16 bodova nakon što je preokrenula vodstvo suparnika, i postigla je najviše golova u drugom poluvremenu (49). Inter je upisao i najduže serije pobjeda, prvu od 8, a potom i drugu od 11 pobjeda. Učinio je to prije svega zaslugom trenera, koji je iz momčadi izvlačio maksimum.

Kakav će biti novi Inter teško je reći, jer financijski limiti aktualnog vlasnika su politički (kineska Vlada) nametnuti. No, Antonio Conte je kazao, ostat će ako se slaže momčad koja napokon može napraviti i europski iskorak. To nedostaje Interu 11 godina, to nedostaje Conteu u cijeloj trenerskoj karijeri. Nakon vremena slavlja to će biti i glavna točka pregovaranja nove sezone...

Linker
27. travanj 2024 03:06