GABRIEL BOUYS Afp
SERIE A

Dok jedan dio Milana plače, drugi fešta! Inter pobijedio u gradskom derbiju i proslavio 20. naslov prvaka

Nerazzuri su pet kola prije kraja osigurali naslov prvaka
Piše: SNObjavljeno: 22. travanj 2024. 23:01

Nogometaši milanskog Intera i teoretski su osigurali svoj 20. naslov prvaka Italije pet kola prije kraja nakon što su u dvoboju 33. kola u ulozi gosta svladali gradskog rivala i najbližeg pratitelja Milan sa 2-1 (1-0).

Inter je poveo u 18. minuti kada je Acerbi bio najviši u skoku nakon udarca iz kuta i glavom zatresao suparničku mrežu. Na 2-0 povisio je Thuram početkom nastavka, on je u 49. minuti prizemnim udarcem s vrha kaznenog prostora u bliži kut uhvatio Maignana na krivoj nozi. Nadu Milanu vratio je Tomori koji se u 80. minuti najbolje snašao u gužvi pred golom te jedan odbijanac od vratnice poslao iza leđa Sommera.

Inter je ovom pobjedom stigao do 86 bodova, odnosno nedostižnih 17 više od drugog Milana.

U Italiji je tako drugu godinu zaredom prvak potvrđen čak pet kola prije kraja sezone, lani je to isto uspjelo Napoliju.

Za Inter je ovo jubilarni 20. naslov državnog prvaka, posljednjeg je osvojio 2021. godine, a njime se opet osamostalio na drugom mjestu vječne ljestvice. Nedostižan prvi je Juventus sa 36 naslova, dok je treći Milan sa 19.

Ranije u ponedjeljak su nogometaši Bologne napravili veliki korak ka nastupu u Ligi prvaka sljedeće sezone svladavši na gostovanju u Rimu izravnog konkurenta Romu sa 3-1 (2-0). Bologna je sjajno odigrala prvo poluvrijeme nakon kojega je vodila sa 2-0, prvi je pogodak sjajnim atraktivnim udarcem postigao El Azzouzi (13) da bi na 2-0 pred kraj prvog dijela zabio najbolji strijelac momčadi Zirkzee (45). Početkom nastavka Azmoun (55) je nakratko vratio nadu Romi, ali Saelemaekers (65) je 10-ak minuta kasnije vratio prednost Bologni na dva gola.

Nikola Moro ostao je na klupi Bologne koja se učvrstila na četvrtom mjestu sa 62 boda, sedam više uz utakmicu više od pete Rome, a osam više uz također utakmicu više od šeste Atalante. Kako će sljedeće sezone Italija imati pet predstavnika u Ligi prvaka, u posljednjih pet kola bi i Roma i Atalanta trebale preskočiti Bolognu što se čini malo vjerojatnim.

Linker
03. svibanj 2024 12:24