Josip Brekalo i Andy Bara na potpisu ugovora

 Privatni album
EKSKLUZIVNO: JOSIP BREKALO

‘Došao sam u kultni klub, Dinamo je moj, ali nije vrijeme za povratak! Vatreni? Bilo mi je jako teško...‘

Prvi intervju dojučerašnjeg krilnog napadača Wolfsburga, a sada slavnog kluba iz Firenze
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. siječanj 2023. 17:57

Josip Brekalo (24) na koncu je izabrao - Fiorentinu. Znamo da je na stolu imao nekoliko atraktivnih ponuda, kao i da su se mnogi nadali kako bi se na godinu dana mogao vratiti u Maksimir. Međutim, otišao je u Firenzu.

Zašto?

- Fiorentina je veliki klub, kultni klub. Fiorentina ima fantastične igrače, sjajan stadion, sjajne navijače, više od 30 tisuća navijača u prosjeku na utakmici. Seria A jedna je od najboljih liga na svijetu, a Firenza jedan od najboljih gradova. I uz sve to, trener i ljudi iz kluba jako su me htjeli dovesti. Fiorentina je neupitno iskorak u mojoj karijeri - kazuje nam Brekalo ne skrivajući sreću zbog kluba za koji je netom potpisao.

Dinamo?

- Prioritet mi je bila jaka liga, a Serie A je među pet najjačih na svijetu. Dinamo je moj klub, ali sad nije bio trenutak za povratak.

image
Privatni album

Što vam je rekao trener Vincenzo Italiano?

- Da jako vjeruje u mene, da poznaje nogomet igram, te da očekuje da ću golovima i asistencijama doprinijeti velikim ambicija koje klub ima.

Gdje vas vidi?

- Očekujem da ću najviše igrati na svojoj poziciji lijevog krila, ali spreman sam igrati i desno.

Na lijevom krilu velika vam je konkurencija Nicolas Gonzalez (24), sjajni Argentinac, koji je doduše jesenas bio ozlijeđen pa je igrao nešto manje i slabije?

- Fiorentina je veliki klub i naravno da u svlačionici ima puno sjajnih igrača, te barem dva pretendenta na svaku poziciju. Konkurencija je poticajna, a moje je da se nametnem.

U Wolfsburgu to nije išlo onako kako ste očekivali?

- Nema smisla da se sada vraćan na dane u Wolfsburgu, oni su iza mene, a jednom ću možda reći sve što mislim o onom što mi se tamo događalo. No, sada to nije trenutak, a i samo mi je Fiorentina u glavi.

Što su vam u klubu rekli da je prioritet do kraja sezone?

- Na tri smo fronta - igramo u Konferencijskoj ligi, Kupu i naravno u Serie A - a cilj je napraviti što je moguće više na svim utakmicama. Veseli me sve to, jer bit će puno utakmica, a ja sam ih jako željan, jer sam prošle jeseni igrao jako malo.

Znate li kad ste počeli zadnju utakmicu u Wolfsburgu?

- Mislim da je to bilo protiv Union Berlina.

Točno tako, a znate li kada je to bilo.

- Ne znam točan datum, ali dosta je prošlo.

Bilo je to 18. rujna. Od tada su prošla više od četiri mjeseca. Nećemo računati na četiri minute koje ste dobili koncem listopada protiv Bochuma. U kakvoj ste formi, ipak ste četiri mjeseca bez natjecateljske utakmice?

- Teren će pokazati u kakvoj sam formi, ali tjelesno sam odlično pripremljen. E sada, nogometna forma sigurno mi nije idealna, ali vjerujem da je brzo mogu uhvatiti. Samo da što prije izađem na teren, a sve će ostalo doći samo po sebi. Imam samopouzdanja, jer Fiorentina je pokazala veliku vjeru u mene i to je prevagnulo da dođem u Firenzu.

Prošlu ste sezonu u Serie A kao igrač Torina zabili sedam golova uz dvije asistencije. Tada vas je Italija nogometno jako dobro upoznala?

- Zato sam i imao puno ponuda iz klubova koji igraju Serie A. Mislim da sam igrajući za Torino pokazao što sve mogu i to su očito mnogi vidjeli. Serie A mi leži zato što ovdje dobro prolaze tehnički dobri igrači koji su sposobni napraviti višak, te tako "razbiti" suparničke linije. odlično sam se osjećao u Torinu, u Firenzi očekujem da će mi biti još bolje.

Fiorentina igra drugačije od Torina?

- Torino je specifičan u toj igri "čovjek na čovjeka" po kompletnom terenu. Takav je nogomet fizički jako zahtjevan, ali obrambeno taktički nije toliko težak, jer imaš čovjeka kojeg moraš pratiti i to je to. Vidim da se taj stil koji njeguju Gasperini, Igor Tudor i Ivan Jurić sve više probija. Fiorentina ima drugačiji stil igre, uglavnom zasnovan na sustavu 4-3-3- ili 4-2-3-1, a meni sve to odgovara. kao što mi je odgovarao i Jurićev sustav u Torinu. Kad sam spreman, ne bojim se nikakvih izazova na terenu.

Već sljedeći tjedan Fiorentina igra Kup utakmicu baš protiv Torina?

- Bilo bi sjajno da mi to bude i debitantska utakmica u dresu Fiorentine. Torino je jako dobra momčad, ali imamo i mi svoje adute. Kažem, tjelesno sam spreman i mogu odmah na teren.



Veliki je cilj povratak među Vatrene

image
JB AUTISSIER/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Jb Autissier/panoramic/bestimage/profimedia

Posljednju utakmicu za Vatrene Josip Brekalo odigrao je još u lipnju, u onoj nezaboravnoj pobjedi protiv Francuske u Ligi nacija. Izbornik Zlatko Dalić nije ga nakon toga zvao zato što nije bio standardan u Wolfsburgu?

- Jedan od velikih motiva za minutažu u Fiorentini je i povratak među Vatrene. Znam da moram igrati konstantno i dobro, a ostalo je na izborniku Daliću. Ne mogu vam opisati koliko mi je bilo teško što nisam bio u Kataru, ali s druge strane neopisiv je i užitak koji sam osjećao i živio dok su dečki grabili prema bronci s kojom smo još jednom potvrdili koliko smo dobra reprezentacija. Neizmjerno sam ponosan na sve njih.

Linker
27. travanj 2024 06:51