Screenshot: YouTube/Ilustracija
‘La Cattedrale‘

FOTO: Pao dogovor oko velikog projekta! Pogledajte kako bi trebao izgledati ‘najljepši stadion na svijetu‘

Nogometni divovi usuglasili su stavove i zajednički odabrali rješenje novog stadiona
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. prosinac 2021. 20:45

Milano, glavni grad najbogatije talijanske pokrajine Lombardije, nakon Bavarske najbogatije u cijeloj Europi, uskoro će dobiti novi velebni nogometni stadion.

Naime, oba tamošnja klupska diva, Milan i Inter, usuglasili su stavove i zajednički odabrali rješenje novog stadiona, koji je već u talijanskim medijima dobio kolokvijalno ime “La Cattedrale”.

Najintimniji u Europi

Podsjetimo, već se duže vremena govori o potrebi izgradnje novog stadiona u Milanu, budući da je sadašnji San Siro (odnosno, Giuseppe Meazza) postao ne baš tijesan, nego nefunkcionalan ili pojednostavljeno star. San Siro, naime, ima mjesta za 75.000 - 80.000 gledatelja, a budući da će biti kapacitetom ipak manji (65.000), međutim... Trenutačni stadion kojeg zajednički koriste oba kluba izgrađen je prije gotovo cijelog stoljeća, godine 1926., te sve više odgovara potrebama 21. stoljeća unatoč svim obnovama i modernizacijama.

Sada su Inter i Milan zajednički prihvatili ponudu američkog arhitektonskog ureda Populous, a koja se, pak, rješenjem u određenoj mjeri oslanja na famozni Duomo ili milansku katedralu. Od tuda i kolokvijalan naziv stadiona “La Catedrala”.

“Stadion La Catedrala bit će najintimniji u Europi, približit će obožavateljima akciju više nego ikada prije i stvoriti nezaboravnu atmosferu”, stoji u objavi Amerikanaca.

Stadion će se izgraditi uz lokaciju sadašnjeg San Sira, dok će sadašnji biti srušen, ali sasvim sigurno nakon Zimskih olimpijskih igara 2026. godine kojima će Milano biti domaćin, a San Siro obilježiti 100 godina postojanja.

Novi stadion je nadahnut osim Duomom, također i drugom znamenitosti grada Milana, Gallerijom Vittorio Emanuele II u središtu grada. Stadion će biti okružen pješačkim područjem s više od 110.000 četvornih metara parka, te će tvoriti zelenu oazu u milijunskoj metropoli.

- Novi San Siro bit će najljepši stadion na svijetu po svom snažnom identitetu i prepoznatljivosti - izjavio je predsjednik AC Milana, Paolo Scaroni.

Očekivano otvaranje stadiona je 2027. godina.

Linker
24. travanj 2024 20:22