MAIRO CINQUETTI Nurphoto Via Afp
ŽIVOT NA ČIZMI

Hrvat koji je ostvario najveći transfer u povijesti Osijeka sada lovi elitu: ‘Svi pričaju samo o jednom‘

Ako njegova klub uđe u elitni talijanski razred, Osijeku ide dodatnih milijun eura
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 13:21

Posljednjih 90 minuta u Serie B odlučit će novog prvoligaša. Ponedjeljak je dan raspleta - Empoli je odavno izborio povratak u Serie A nakon dvije sezone provedene u nižem rangu, a na posljednje preostalo mjesto koje izravno vodi u elitu talijanskog nogometa računaju Salernitana i Monza. Salernitana ima dva boda prednosti i gostovanje kod budućeg trećeligaša Pescare, dok Monza dočekuje Bresciu kojoj su bodovi nužni za potvrdu mjesta u doigravanju za Serie A. Monza je bolja od Salernitane u međusobnim dvobojima, tako da bi u slučaju istog broja bodova ona ušla u elitu.

U tom dramatičnom raspletu talijanske druge lige, čije posljednje kolo počinje u 14 sati, u Gradskom vrtu imaju milijun razloga navijati za Monzu. Ni manje ni više. Naime, u slučaju plasmana momčadi Silvija Berlusconija u Serie A na račun Osijeka sjest će milijun eura. To je, naime, dio bonusa ugrađenih u transfer Mirka Marića u Monzu prošlog ljeta. Marić je transferiran u Italiju za 4,5 milijuna eura, a Berlusconi je taj posao odradio sa stilom, kako se uostalom od njega i očekuje, poslavši svoj privatni zrakoplov po najskuplje plaćeno pojačanje u povijesti svog kluba.

image
MAIRO CINQUETTI Nurphoto Via Afp

Gadno iskrenuo zglob

Mirko Marić je zbog ozljede zgloba dulje bio izvan pogona, ali vratio se na vrijeme da pomogne svojoj momčadi u utakmici odluke.

- Na utakmici protiv Ascolija sam u jednom duelu gadno iskrenuo zglob. Mislio sam isprva da je i gore stradao, hvala Bogu nije, ali opet sam morao pauzirati mjesec dana - veli Marić dan uoči najbitnije utakmice svoje momčadi ove sezone.

- Otkako sam došao stalno se ponavlja: “Serie A, Serie A....”, apsolutno ništa drugo nije bitno. Brescia je naše finale!

Monzi slijedi posljednjih 90 minuta sezone, ali ne ovisi samo o sebi.

- Sezona je stala u posljednje kolo i to zbog nas samih. Ako ne uđemo u Serie A to će biti isključivo zbog nas. Od šest posljednjeplasiranih momčadi na ljestvici niti jednu nismo dva puta pobijedili. Kiksali smo protiv Entelle koja je uvjerljivo posljednja, predzadnju Pescaru ove sezone nismo niti jednom dobili, a istovremeno smo pobijedili u 80 posto derbija. Salernitanu smo s druge strane pobijedili u obje utakmice ove sezone. Ne ovisimo samo sebi, moramo pobijediti, ali i Salernitana mora kiksati u Pescari. Bez obzira na to što je Pescara već ispala neće im biti lako jer u ovoj ligi nije lako uzeti bodove ni na jednom gostovanju. Neće biti lako ni nama jer Brescia je u uzlaznoj putanji, dolaze s velikim motivom, a mi ih možemo izbaciti iz doigravanja.

U najgorem raspletu po Monzu i dalje će imati još jednu šansu za Serie A kroz doigravanje u koje će se uključiti u polufinalu. Ulazak u prvoligaško društvo značio bi i povratak Silvija Berlusconija u velikom stilu.

image
MAIRO CINQUETTI Nurphoto Via Afp

To je, uostalom i najavio još u jesen 2018. kada je obznanio kako se vraća nogometu kupovinom Monze, u to vrijeme trećeligaša duge, ali siromašne povijesti. Klub je, naime, osnovan 1912. ali nikad nije igrao Serie A.

- U klubu nam ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka. Sve je posloženo na vrhunskoj razini, ne trebamo o ničem razmišljati osim o nogometu i uživamo u svakom trenutku. Berlusconi je nekoliko puta bio s momčadi, ali zato je Adriano Galliani (inače i rodom iz Monze, nap. a) stalno s nama.

Neuništivi dvojac zaslužan za najslavnije dane Milana u momčadi Monze je spojio mladost i iskustvo.

- Imamo 28 kvalitetnih igrača. Mnogi su s već ozbiljnom karijerom iza sebe, a imamo u momčadi i neke od najvećih talenata talijanskog nogometa.

Balotellijevi savjeti

Među Marićevim suigračima po imenima se izdvajaju Mario Balotelli i Kevin-Prince Boateng.

- Pomažu nam iskustvom, spremni su podijeliti savjete, da ne govorim koliko znače na terenu. Balotelli je uostalom golovima riješio posljednja dva naša gostovanja.

Marićeva uloga i status bitno je drugačija od one kakvu je imao u Osijeku gdje je bio glavni igrač, i strijelac i razigravač. Za dva, a često i jedno mjesto u napadu Monze konkuriraju čak petorica odličnih igrača. Mirko je svoju priliku u 21 nastupu iskoristio za dva postignuta pogotka i još dvije asistencije suigračima za gol.

- Ovdje nema toga da jedan igrač igra sve utakmice, stalno se rotiramo. U početku sam igrao pa sam dobio koronavirus nakon čega sam se opet morao boriti za mjesto u momčadi. U prvoj godini u Italiji mislim da sam jako puno naučio bez obzira na to što nisam možda igrao koliko sam mislio da ću igrati. Napredovao sam u nekim stvarima koje su mi nedostajale u igri, za koje nisam ni znao da mogu.

Linker
01. svibanj 2024 23:50