Igor Tudor

 FILIPPO MONTEFORTE Afp
BLIZU, A DALEKO

Hrvatska borba za Europu u Italiji: Tudor ima veliku prednost, za drugog Splićanina svaki je ‘kiks‘ presudan

‘Gubi li Vlašić mjesto na svojoj poziciji? Mislim da je odradio dobar posao‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. travanj 2024. 23:55

Igor Tudor prikupio je devet bodova u prve četiri ligaške utakmice s Lazijom, vjerojatno bi i sam početkom mandata unaprijed potpisao takav scenarij, posebice imajući na umu da je u novu talijansku turneju krenuo protiv Juventusa (1:0). Zatim se još jednom sučelio sa Starom damom i izgubio (0:2) u Kupu pa je poražen u gradskom derbiju kod Rome (0:1). Sa Salernitanom nije bilo problema (4:1), a hrvatski stručnjak u petak je trijumfirao i na neugodnom gostovanju kod Genoe.

- Do kraja je ostalo još malo utakmica i zato svaka pobjeda nosi posebnu važnost. U prvom poluvremenu previše smo razmišljali, a u drugom ubrzali ritam i pokazali više kvalitete. Na dobrom smo putu, mislim da rastemo iz dana u dan i još uvijek možemo ostvariti sve zacrtane ciljeve. Na nama je da nastavimo poboljšavati sve koncepte igre, tek nedavno sam stigao ovdje, mislim da se već mogu vidjeti određeni pomaci - zaključio je Tudor nakon 1:0 pobjede Lazija pogotkom Luisa Alberta.

image

Igor Tudor

Fabrizio Corradetti/ipa Sport/ip/shutterstock Editorial/profimedia

Maurizio Sarri ostavio je momčad na devetom mjestu, izvan svih europskih pozicija, s Tudorom je u petak Lazio barem privremeno sjeo na šesto, koje garantira kvalifikacije za Europsku ligu. Dojam je da su ideje našeg trenera “prošle” u kratkom roku, rimska ekipa bezbolno je izvela transformaciju iz Sarrijevih 4-3-3 u Tudorovu 3-4-2-1 postavku, a pokazuje se i da je podebljana minutaža Daichiju Kamadi, asistentu jedinog pogotka u Genovi, bio dobar odabir.

- Vrlo sam zadovoljan pobjedom i izvedbom, a najviše time što sam pomogao momčadi. Tudorovo povjerenje me čini sretnim, nikad nisam odustao. Radio sam i čekao svoju priliku - zaključio je japanski veznjak.

Šesto mjesto vjerojatno je maksimum mogućnosti lazijala u ovoj sezoni - peta Roma ima samo tri boda više, ali i dvije utakmice manje. Atalanta i Napoli prvi su koji mogu ugroziti našeg stručnjaka, no Tudorova prednost ogledava se u lakšem rasporedu u odnosu na glavne konkurente. Govorimo li o “teškašima”, pred Lazijom je ostao još samo Inter u predzadnjem kolu, ostatak utrke podrazumijeva Hellas Veronu, Monzu, Empoli i Sassuolo. Nijedna od tih momčadi nije u talijanskih Top 10.
No, prije nastavka ligaških akcija, Lazio traži proboj u finale domaćeg Kupa. Na Olimpico stiže Juventus s dva pogotka prednosti iz prvog susreta.

- Mentalitet ekipe mnogo će toga odrediti. Vjerujemo u prolaz, moramo nadoknaditi nezgodan rezultat, ali mislim da smo sposobni preokrenuti stvari - poručio je Tudor.

image

Ivan Jurić

LORIS ROSELLI Nurphoto Via Afp

Po završetku sezone Splićanin će ostati bez dva ključna prvotimca - Felipe Anderson i Luis Alberto javno su potvrdili odlazak iz kluba, a snažno se špekulira i o transferu Cire Immobilea. Stoga, Tudor u nadolazećih mjesec dana mora maksimalno “istrošiti” blagodati važnih aduta, a onda će sam satkati momčad za iduću sezonu.

I dok se trener Lazija s pravom nada Europi, Ivan Jurić tek mora uhvatiti priključak. Trenutno Torinu do sedmog mjesta i kvalifikacija za Konferencijsku ligu nedostaje šest, a do Tudora sedam bodova. Za početak treba pred domaćim navijačima svladati Frosinone, koji vodi žestoku borbu za ostanak. Jurić zbog crvenog kartona neće biti na klupi...

- I dalje se zalažemo za europske ciljeve, Torino mora rasti. Dosta vremena provodimo na protivničkoj polovici, očito nam nedostaje vještine u završnici i određeni detalji kod postizanja golova. Gubi li Vlašić mjesto na svojoj poziciji? Mislim da je u prošlim utakmicama napravio dobar posao. Drago mi je da imamo podršku navijača, momčad je to zaslužila na temelju dobrih igara. Šest je utakmica do kraja, moramo probuditi nemilosrdnost kakvu smo već znali pokazati, tada se možemo nadati da ćemo prestići momčadi ispred nas - najavio je Jurić nedjeljni ogled, svjestan da bi svaki novi kiks Vlašića i društva borbu za europske pozicije učinio gotovo pa nemogućom misijom.

Linker
20. travanj 2024 23:58