EMMANUELE MASTRODONATO Nurphoto Via Afp
PRAVA NAJEZDA NA APENINE

Hrvatska invazija! ‘Jedan Vatreni će eksplodirati u roku 6 mjeseci, a mogla bi ovo biti Rebićeva godina!‘

Priče u finišu prijelaznog roka zvuče kao najezda Hrvata na Serie A
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 20:01

Tijekom ljeta četvorica su stigla na Apenine, zadnji je to ovih dana napravio Marin Pongračić koji je potpisao za Lecce. U tom klubu dočekao ga je Kristijan Bistrović. Obojica su na jednogodišnjim posudbama, Pongračić iz Wolfsburga s Lecceovim pravom otkupa, a Bistrović iz moskovskog CSKA. Pritom je talijanski klub Rusima morao platiti 300.000 eura za tu jednu sezonu. Osim njih Nikola Vlašić je novi u Torinu, a Domagoj Bradarić u Salernitani koji je jedini napravio transfer jer "keširali" su za njega Lilleu pet milijuna eura.

- Konačno sam u ligi Petice – sretan se oglasio veznjak Bistrović koji je dočekao Pongračića:

- Marina sam upoznao u utorak ovdje, stigao je na pravo mjesto. Trebamo ga. Dvojica su nam se stopera ozlijedila, nema tko igrati, morali smo obranu krpati sa zadnjim veznim i desnom bekom. Bude li pravi, ne mora se brinuti za šansu i status, vjerujem da će se nametnuti i biti jako važna karika, vrata su mu otvorena - jasan je Bistrović.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Lecce je Pongračiča dočekao kao sušna polja kišu, na njemu je da bude na visini zadatka. U Wolfsburgu nije mogao opstati nakon što je klub tužio sudu zbog neisplaćenog dijela premija, koliko je god Niko Kovač htio izgladiti stvari. Uprava i on nisu se lijepo gledali.

Kako je u jugu Italije?

- Drukčije nego u Rusiji i Turskoj, bliže je doma i sličniji mentalitet. Život je lijep - odgovorio je Bistrović koji je odmah izborio mjesto u početnoj postavi.

- Serie A je jedna o najjačih liga na svijetu, svi su me odlično prihvatili, radimo naporno, dvaput dnevno i nadamo se ostanku u najvišem rangu. Otkako igram nogomet želje mi je bila jedna od liga Petice. Proljeće sam odigrao u Turskoj za Karagümrük, koristilo mi je jer nanizao sam 20 utakmica.

Je li vas CSKA htio zadržati?

- Skoro mjesec dana sam trenirao s njima, htjeli su da ostanem, ali s obzirom na cijelu situaciju gledao sam da odem negdje na Zapad. Lecce u prve dvije utakmice nije osvojio niti bod, ali bili smo blizu, od Intera smo poraženi u završnici. Nijanse su odlučivale. Mi nismo kanta za napucavanje, svima smo konkurentni. Na meni je da pridonesem sa što više golova i asistencija.

Serie A trenutačno ima trinaestoricu Hrvata, no konačna je cifra neizvjesna. Nikola Moro radi transfer iz moskovskog Dinama u Bolognu. Pojavila se informacija da je sve gotovo, da će godinu dana biti na posudbi s pravom otkupa za šest milijuna eura, te da će potom potpisati na četiri sezone za klub čiju ekipu vodi Siniša Mihajlović. Službena se potvrda čeka. Atalanta i Stuttgart pregovaraju o Borni Sosi. Niša nije riješeno, trener Gian Piero Gasperini ga želi, Sosa bi za njega bio "slatki kolač" prijelaznog roka, no po medijskim napisima Stuttgart traži 20 milijuna eura, a klub iz Bergama je prvo ponudio 12, da bi u konačnici bio spreman otići do 15 milijuna eura.

image
MARCO BERTORELLO Afp

- Razgovara se, potencijalno je moguće da napravimo taj transfer, ali sigurno nije - odgovorio je Borna Sosa na naš upit.

Što Bistrović kaže o dolasku nekadašnjih suigrača iz mlade hrvatske reprezentacije More i Sose na Apenine?

- Obojici bih preporučio Italiju, sve više jako kvalitetnih igrača dolazi ovdje. Nama Hrvatima odgovara način i stil igre. Veselim im se ako stignu...

Od ostale devetorice Hrvata u Serie A šestorica su starosjeditelji koji nastavljaju dalje: Marcelo Brozović kao najveća zvijezda u Interu, odakle je otišao Ivan Perišić, Mario Pašalić u Atalanti, Ante Rebić u Milanu, Martin Erlić koji je sad u Sassuolu, Toma Bašić u Laziju i Filip Benković čija je adresa i dalje Udinese.

Mirko Marić je tek ušao s Monzom u Serie A, Ante Ćorić je Romin igrač gdje se vratio nakon posudbe u Zürichu, što li će dalje? Marko Pjaca je odbio Sampdoriju i čeka finiš prijelaznog roka pod ugovorom s Juventusom bez perspektive da igra za Staru damu pa je pitanje gdje će.

O Hrvatima u Serie A razgovarali smo i sa Zoranom Banom, nekadašnjim napadačem Juventusa koji je sada u menadžerskim vodama.

- Zvao me sportski direktor Salernitane kako bi čuo moje mišljenje prije nego što su kupili Bradarića, Kazao sam mu par lijepih riječi - otkriva Ban.

image
MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marco Canoniero/Shutterstock Editorial/Profimedia

O ostalim novim Hrvatima u Italiji i potencijalno još dvojici, rekao nam je:

- Lecce gdje su sada Bistrović i Pongračić ima jako dobrog sportskog direktora koji je radio niz godina u Fiorentini, to je Pantaleo Corvino. Za naše mladiće Lecce je izuzetno dobar. U Italiji će samo napredovati. Tko odigra dvije-tri sezone u Serie A može igrati bilo gdje u Europi. Nikola Vlašić? Vrhunski je nogometaš, ali morate znati kakvi su Talijani. Kad nekoga dovedu kao veliko pojačanje odmah očekuju asistencije i golove. Trebat će mu vremena da se adaptira, siguran sam da će eksplodirati u roku šest mjeseci. Donijet će kvalitetu. Vjerujem u njega. Fizički je moćan, ima jedan na jedan, udarac, karakter, ali neće mu biti lako jer Serie A je dosta zahtjevna. No, Ivan Jurić je na njemu inzistirao i zna zašto ga je doveo. Zato ne sumnjam u uspješnu sezonu.

Moro i Sosa?

- Moro mi se jako dopada, on je vojnik klub, discipliniran i odgovorna. To je kako bitno za talijanski nogomet. Čovjek je sustava, na koju ga god poziciju staviš bit će dobar. Uzimaju ga kao zadnjeg veznog. Mihajlović zna njegove kvalitete. Serie A je baš liga za njega. Pametan je igrač, taktički i tehnički dobro potkovan. Igra box to box i brzo će se nametnuti te postati jako važan. Što se tiče Sose, Gasperini voli na svakoj poziciji imati po dva igrača. Tu je Danac Maehle, koji je odličan, njih dvojica bi bili jako veliki konkurenti, pritom Maehle sada ima prednost - ustvrdio je Zoran Ban.

Ovo bi mogla biti Rebićeva sezona

Zoran Ban, bivši napadač Juventusa, posebne komplimente dijeli Anti Rebiću.

- Imamo nekoliko dokazanih igrača, Brozović je jedna posebna dimenzija, ali Rebić je taj koji me iznenadio. U jakoj konkurenciji Milana on je u početnoj postavi, protekle sezone imao je neke ozljede i bila mu je malo teža, ali mislim da bi ovo mogla biti sezona Ante Rebića u Milanu. Ako bude zdravlja... Jako ga simpatiziram jer ima dubinu, prodoran je, eksplozivan, dolazi u završnici i asistira. Još mi je jako bitno što stavi glavu na kopačku, zato predviđam da bi ovo čak u cijeloj talijanskoj ligi, a ne samo među Crveno-crnima, mogla biti godina Ante Rebića.

U prvom kolu je dao dva gola, a zabit će ih još puno - komplimentirao je Ban igraču koji već godinu dana nije u kadru Vatrenih zbog objave na društvenoj mreži nakon koje se nije ispričao izborniku i drugima koji su se našli povrijeđeni.

Linker
27. srpanj 2024 02:58