Igor Tudor je Veronu odveo do 10. mjesta

 ALESSIO MARINI Nurphoto Via Afp
Sjajan uspjeh

Igor Tudor je napravio čudo u Veroni! Nitko mu nije ni blizu, klub ovo ne pamti u posljednjih 50 godina

Hoće li pod vodstvom hrvatskog stručnjaka uspjeti zadržati ovakve brojke?
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. studeni 2021. 21:08

Igor Tudor je pravi hit Serie A. Od kada je hrvatski trener preuzeo Veronu, talijanski je klub u 9 utakmica upisao po 4 pobjede i remija i tek jedan poraz. Na krilima tih rezultata Verona je skočila na 10. mjesto talijanskog prvenstva, a Tudor je postao pravi idol navijača Verone.

Posebno je u Italiji odjeknula pobjeda Verone nad Juventusom prije deset dana, a tada je Tudor istaknuo svoju obranu kao najzaslužniji faktor dobrih rezultata.

"Napravili smo korak naprijed što se obrane tiče i kao i protiv Juventusa pokazali još jednu dobru partiju i moramo se time ponositi. Puno smo narasli u defenzivi, na početku smo se mučili s kompaktnošću, nismo toliko uspijevali duplirati", rekao je Tudor nakon te utakmice.

Obrana Verone izgleda dobro, ali ipak je pravi forte Tudorovog uspjeha nevjerojatna napadačka igra njegove momčadi. Naime, od kada je Hrvat na klupi, Verona je postigla 22 gola, a u istom razdoblju je u pet najjačih europskih liga više golova postigao samo Bayern - 27, a s Tudorom je izjednačen Jurgen Klopp čiji je Liverpool također postigao 22 gola u tom razdoblju.

Stvari su po Tudora još bolje kada se pogleda koliko je golova postizala Verona pod ranijim trenerima. Prosjek hrvatskog trenera je 2,44 pogotka po utakmici dok je Verona pod vodstvom njegovog prethodnika Eusebija Di Francesca postigla samo 6 golova što je prosjek od 1,5 gola po utakmici.

Još jedan hrvatski trener, u Veroni omiljeni Ivan Jurić nije ni blizu imao ovakvu statistiku. On je Veronu vodio u 76 utakmica u kojima je njegova momčad postigla 97 golova što je prosjek od 1,27 golova po utakmici. Gotovo dvostruko manje od Tudorovog. No, nisu samo Di Francesco i Jurić. Posegnuli smo malo dalje u povijest Verone i provjerili prosjek golova pod trenerima ovog kluba u zadnjih 50 godina i nitko nije ni blizu prosjeka golova koje Verona ima pod Tudorom. Najbliži je Andrea Mandorlini, trener koji je Veronu vodio u čak 216 utakmica tijekom 5 godina, a pod njegovim je vodstvom Verona postigla 316 golova što je prosjek od 1,46 golova po utakmici.

Tudor sigurno neće moći zadržati ovaj prosjek jer je on izveden iz malog uzorka utakmica, ali činjenica je da pod njim Verona igra sjajan ofenzivni nogomet. Osim hrvatskog stručnjaka svoju zaslugu sigurno ima i Giovanni Simeone koji je potpuno eksplodirao pod Tudorovim vodstvom, a trenutno je s 9 golova drugi strijelac Serie A.

Linker
18. svibanj 2024 11:05